Fiskerihistorie: Hai ved Mandal

Å bla i gamle aviser, gjør at man kommer over mange merkelige hendelser i vårt langstrakte land. Som i våre dager, var det alltid litt spesielt når større og ukjente fisker ble sett langs kysten. Her følger en liten hai-historie fra Mandal i august 1935. Ut fra beskrivelsen (og årstiden) kan det tenkes at det var en håbrann som skapte overskriften “Hai ved Mandal”:

“Maskinist Karl Tønnesen og en venn av ham laa lørdag ute og fisket hvitting ved Villingskjærene utenfor Mandal. Plutselig fikk Tønnesen et voldsomt napp. Han drog inn, og han blev mer enn forbauset da han straks etter fikk se et best av en hai i vannflaten.

Haien – –  og der er ingen tvil om identiteten, forteller Tønnesen, maalte godt og vel halvannen meter. Like før den dukket op i overflaten, kuttet den begge tømmene og slukte en hvitting som hang paa kroken. Den svømte flere ganger omkring baaten med ryggfinnen over vannet. Den var blaalig av farve og saa ordentlig ekkel ut, forteller Mandals Avis.”

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

  1. Thor says —

    Kan nok stemme at det var en håbrann ja. Nesten akuratt det samme skjedde med min far og farfar for mange år siden. Også det ved Mandal.

  2. Kystbloggen says —

    Ja, håbrann var jo et vanlig innslag langs kysten tidligere, og håbrannfiske var et etablert fiskeri langs kysten til ut på 1980-tallet. Sikkert spennende for dem som fikk uventet besøk av denne haien i redskapen. Deretter ble det mest et avtakende havfiske. Nå er det ikke så ofte vi hører om håbrann som har forvillet seg inn i redskap langs kysten.

Skriv en kommentar