Fiskerihistorie: Sjøuhyre i Ålfjorden 1939

Noen ganger får man uventet bifangst, og i enkelte tilfeller er bifangsten meget stor og sjelden. En slik historie finner vi i Haugesunds Dagblad i august 1939 under overskriften “Sjø-uhyre fanget i Ålfjorden”:

“På Våga ved Ålfjroden var det igår formelig valfart til skibsreder Clausens sjøhus. Interessen gjaldt en ganske usedvanlig fangst som Clausen gjorde onsdag med sitt makrellgarn, like ute på vågen, nemlig et digert “sjøuhyre” på flere hundre kilo. Man har gjettet på at det er en månefisk, men det er ingen der som har sett noe lignende før, og kan derfor ikke uttale sig med sikkerhet. Uhyret er på fasong omtrent som en ubåt med to gjeller eller luffer nesten som propellvinger. Det er 2-3 meter langt og har nesten stenhårdt skinn.

Det var ingen liketil affære å få kjempen ut av garnet og på land. Båten var på nippet til å velte og 8 mann måtte til for å få uhyret på land. Og nu ligger det og venter på å bli identifisert av sakkyndige.”

Dessverre er ikke en eventuell oppfølger-artikkel til saken funnet, men beskrivelsen tyder på at det har vært en stor månefisk som har forvillet seg inn i Ålfjorden.

Skriv en kommentar