Sauehold: Dyreplageri?

I går avslørte NRK at norsk kvitsau er så dum at den ikke kan unngå å bli drept av rovdyr. Alle som har vært på bilferie, og har møtt sauer i veibanen, har nok funnet ut at sauene også er for dum til å vike vei for et motorisert kjøretøy på over et tonn som nærmer seg i 80 km/t. Heldigvis er de fleste mennesker så kloke at vi klarer å bremse ned. Når bønder velger å holde slike dyr, så følger det også med et stort ansvar.

Dyrebeskyttelsen er rystet over alle som “dumper” kjæledyrene sine i ferien. Hva mener man da om sauer som ikke blir hindret fra å komme ut i veibanen, eller sauer som blir sluppet på beite i områder med rovdyr? TV-innslaget på Shrødingers Katt avslører at den fremavlede kvitsauen er helt forsvarsløs i naturen. Den mangler instinkter og fysikk til å unngå å bli angrepet av rovdyr. Enkelte sauebønder er rasende på at rovdyra spiser kjøtt. Klart de gjør det; og rovdyra har sine instikter i behold. Store dyr med skarpe tenner spiser mindre dyr. Andre dyr spiser gress! Dette bør sinte sauebønder snart forsone seg med. Man kan ikke bli frustrert over at rovdyr forsyner seg når man selv har lagt ut maten på et sølvfat!

Bønder lever av, og er prisgitt, naturen. En viss moral og forståelse for naturens mekanismer er derfor å forvente. Noe av det mest graverende er å høre bønder som i ramme alvor ønsker å utrydde rovdyr for at de selv skal få det enklere å drive sin subsidierte næring. Med en slik mangel på respekt for naturen, burde man ikke ha fått lov til å høste av den. I stedet for å rette sitt sinne mot Staten og rovdyra, bør de heller ta ansvar for konsekvensene ved sin driftsform. Hvem er det som egentlig har ansvar for de lidelser kvitsauen blir utsatt for når rovdyr angriper?

Shrødringers Katt har nå gitt sauebøndene et godt alternativ. Villsau (steinaldersau) viste seg å ha instinktene inntakt og takler dermed naturens farer langt bedre enn kvitsauen. Ved å holde villsau i de mest utsatte områdene, vil tapstallet ligge på et naturlig og mer akesptabelt nivå. Å tilpasse seg naturen er enklere enn å tilpasse naturen til seg selv.

Sauer kan ikke trafikkreglene. Foto: freedigitalphotos.net

Foto: freedigitalphotos.net

Skriv en kommentar