Om å tjene penger på blogging

Ja, det er fult mulig, noe jeg selv har erfart etter to måneder. I sommer opprettet jeg Kystbloggen, både fordi jeg liker å skrive om løst og fast, og fordi jeg ville lære om blogging. For meg var det også natrulig å bruke et WordPress-theme som har avsatt plass til annonser på bloggen, ettersom jeg vet at det er penger å hente på dette (og ingen sier nei takk til å tjene penger når man uansett gjør skrivejobben). I løpet av de to siste månedenen har jeg skrevet ca. 60 innlegg på bloggen. Jeg har pinget bloggrevyen.no for hvert innlegg. Dette har hjulpet på besøkstallet samtidig som Google raskt har funnet sidene på Kystbloggen. Jeg har også fått verdifulle lenker fra andre nettsteder/blogger.

Annonsene på Kystbloggen er utelukket levert av Google Adsense, og når disse først er lagt ut, er det ingen jobb med dem. Google søker gjennom innholdet på boggen, og prøver å vise mest mulig relevante annonser til innholdet. Det koster ingen ting å registrere seg og opprette en Adsense-konto, så du har ingen ting å tape. Selv lagde jeg nettsider i 5 år uten annonser. Gleden over arbeidet var like stor som nå, men jeg skal ikke legge skjul på at det er en viss inspirasjon når man får dekket utgiftene, og i tillegg sitter igjen med et pent overskudd. Dette mener jeg er avgjørende for deg også: Ikke skriv utelukkende for å tjene penger eller å bli rik; skriv fordi du trives med det. La inntektene komme som en hyggelig og inspirerende bonus til hobbyen din.

Er det lønnsomt å skrive for blogging? Svare er i utgangspunktet nei! Sammenlignet med å skrive artikler for salg (freelanse) er blogging dårlig betalt. En avis betaler gjerne 500-800 kroner for en artikkel med bilde. Skal et blogginnlegg gi avkastning, krever dette mange besøk bare for å tjene noen få dollar. Fordelen med blogging og bruk av annonser, er imidlertid at du kan skrive om det du vil uten å ta hensyn til at noen skal kjøpe teksten. Du trenger heller ikke å gjøre noe arbeid for å selge teksten. Blogginnleggene bare ligger på nettet. Der gir gir de liten, men jevn avkastning. Det er således ingen øvre grense på hvor mye en blogg kan tjene, men inntektene kommer over lang tid. Kanskje du tjener 1 dollar på et enkelt innlegg i løpet av et halvt år. Neste halvår får du kanskje 4 nye dollar for samme innlegg, eller kanskje ingen ting!? Du hører kanskje historier om noen som tjener tusenvis av kroner i måneden på blogging. Dette gjelder bare et fåtall, og de fleste skriver på engelsk.

Google er strenge angående å la brukerne få oppgi hvor mye man tjener på annonsering, men jeg drister meg her til å fortelle at Kystbloggen nå i snitt tar inn i underkant av 2 kroner dagen (ikke le!). Dette er ikke mye når man tenker på at ca. 60 ferske innleggg ligger ute. Likevel er det flere innlegg med bilder som ennå ikke er funnet av søkemotorene, og jeg skriver stadig nye poster. Etterhvert som artikkel-massen vokser, og innleggene blir funnet av flere søkemotorer (bildesøk og websøk), vil besøkstallet og inntektene stige. 2 kroner dagen er likevel en grei første målsetting når man tenker på at man allerede da går i pluss etter å ha trukket fra årlige utgifter med eget domene og serverplass (dersom du ikke har det fra før). Uten å generalisere, kan jeg på vegne av min egen blogg si at 40-50 blogginnlegg vil dekke utgiftene med eget domene og webhotell. Fra da av snakker man om overskudd, og det er bare din egen skriveglede og dyktighet som setter grensen for hvor mye du kan tjene. På denne siden kan du lese om hvordan du kan gå frem for å begynne å tjene penger på bloggen din. Lykke til!

Denne artikkelen har 10 comments så langt!

  1. kubonde says —

    Har ikke noen erfaring med annonser, men når det gjelder besøkende er jeg enig i at man må ha tolmodighet. Skriver man jevnt og har funnet sin form, vil man få flere og flere faste lesere. Jeg har eks Kystbloggen på RSS feeden min + 30 andre blogger som jeg følger med på.

  2. admin says —

    Helt riktig kubonde. Mange tror at de skal bli rike over natta, og så gir de opp etter noen dager eller uker. Det handler – som du sier – om tolmodighet. Jobbe jevnt og trutt, og bli drevet av skrive- og skaperglede. Direkte besøk, og økte besøkstall fra linker og søkemotorer, vil etter hvert gi inntekter – og det er bare rett og rimelig. Bloggerne gjør en viktig skrivejobb, og det er bare som fortjent at man gjennom Adsense kan tjene noen kroner på skrivelysten.

  3. Meg selv says —

    Det er ganske OK at man nå slipper å være registrert for å kommentere på Kystboggen. Dette ble gjort etter tips fra en annen blogger i dag (takker!).

  4. Sesselja says —

    Jeg takker også. Jeg var innom for å kommentere tidligere, men gadd ikke registrere meg bare for å legge igjen spor (ja, jeg er lat…).

    Det jeg ville kommentere var denne:
    “En avis betaler gjerne 500-800 kroner for en artikkel med bilde.”

    Og det gjør de gjerne fordi de dermed får knallbillig stoff. Så til alle der ute som forsøker seg som frilansere for blad og aviser (og altså ikke til dere som blogger for penger via reklame): ikke aksepter å skrive for peanøtter, forsøk å få opp prisene til et anstendig nivå.

  5. admin says —

    Sesselja! Regner med at du jobber litt freelanse? Husker at jeg sjekket noen freelanse-satser på nettet. De var jo mye høyere enn det jeg ble tilbudt fra aviser og blader. Hvis jeg skrev på oppdrag, var prisen god. Hvis jeg jobbet selvstendig og sendte inn saker, var pristilbudet lavt (ca. 700 kr.). Enda lavere pris ble tilbudt fra små aviser. Fra magasin/blader fikk jeg langt bedre betalt, men der varierte det også. Uansett hvor mye jeg syntes mitt arbeid var verdt, så var tilbudet fra avisene: Take it or leave it! Derfor har jeg sluttet å skrive artikler for salg. Prisnivået er for lavt, og å akseptere slikt er ødeleggende for dem som ønsker å leve av å jobbe freelanse.

  6. Sesselja says —

    Jeg jobber ikke “litt” frilanse, jeg er fulltidsfrilanser. 🙂

    Og jeg har også skrevet et lite innlegg på bloggen min om hvorfor frilansere skal ha bedre betalt enn ansatte:
    http://frilansliv.blogspot.com/2007/09/derfor-skal-frilansere-ha-mer-betalt.html

  7. admin says —

    Angående kubondes første kommentar, så viser det seg at tålmodighet hjelper på. Bloggens inntekter er nå mer enn tredoblet (snitt på 6 kr dagen) siden jeg skrev innlegget. Blir jo ikke rik av slikt, men det viser at ting tar tid.

  8. Harald says —

    Viser vel at ingen ting kommer av seg selv. Man må jobbe for å tjene penger. Greit å ha et nøkternt forhold til mulighetene for inntekt av blogging.

  9. Peter says —

    Hei!

    Jeg var inne og så på bloggen din tilfeldigvis. Nydelig template! Jeg har ikke sett den før, men den er virkelig stilig.

    Når det gjelder temaet ditt: Å tjene penger på blogging, så vet jeg en del om det (jeg har 4 blogger, 3 av dem på engelsk, og tjener penger på det). Jeg har sett på kildekoden din (view source) og vet også hvorfor du tjener så lite som du gjør på bloggen. Det har med SEO (search engine optimization) å gjøre – du er fryktelig, fryktelig dårlig på det.

    Ta en titt her: http://www.scandinavianbooks.com/blog1

    Du kan også gjerne ta kontakt med meg, så kan jeg hjelpe deg – men jeg tar betalt for det 🙂

    Stå på og lykke til videre!

    Mvh
    Peter

  10. Hans says —

    Helt riktig. Man blir i allefall ikke rik over natta på blogging. Man må tenke langisktig og ha et mål.
    Jeg driver i disse dager å skriver en blogg om å tjene penger på internett.

    Hvis du vil kan du sjekke ut:
    Eplekjex

    Mvh
    Hans

Skriv en kommentar