SV – ikke skapt for regjering

I dag har SV startet evalueringen av valget. De forsøker å finne ut hva som gikk galt, og hvorfor det gikk som det gikk. De har funnet ut at de må være tydeligere, og at de har et identitetsproblem i forhold til Arbeiderpartiet. SV skal nå i enda større grad sette fokus på hva de har fått til i regjering, og sette mørk rødfarge på mest mulig av målsettingene i Soria Moria-erklæringen. Det kan hende at de har rett, men det kan også hende at det ikke hjelper. SV er av natur et protestparti, og partiet har liten appell i posisjon. Flere av dem som tidligere stemte på SV, trenger ikke SV i regjering. Mange velgere har stemt SV fordi SV har vært en motpol til maktapparatet.

Det er mye som ikke er “godt nok” i samfunnet, og mange kan tenke seg mer radikal politikk på flere områder. For noen er ingen ting godt nok eller radikalt nok. Noen lever etter en filosifi som ikke lar seg forene med dagens politiske og finansielle realiteter. Disse vil alltid være i opposisjon, og de vil alltid ønske seg noe annet. SV var et parti som appellerte til grupper som ønsket en omfattende kursendring på flere områder. SV i regjering må forholde seg til at endringer må skje over tid, at alt må sees i en helhet og innenfor en gitt ramme, og at det skjer i samarbeid med Ap og Sp. Ikke alle liker rammer og begrensninger. Noen vil alltid protestere mot det etablerte – det som er “opplest og vedtatte sannheter” – ; hva skal de nå stemme på?

Kristin Halvorsen på valgvake 2007. Foto: Stig Weston

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

  1. Thomas says —

    Mener du å foreslå at SV i regjering senker valgdeltakelsen, siden alle radikalerne ikke lenger har et alternativ? Hmm, RV har jo fått sin første ordfører nå også. Det blir i alle tilfelle et interessant valg om fire år, tror jeg, siden jeg spår Høyre/FrP i regjering i 2009.

  2. admin says —

    Vil ikke ha noe klare meninger om SV sin innvirkning på valgdeltakelsen. Ser vel ut som om andre partier har plukket opp tidligere SV-velgere. Poenget er heller at SV vil slite med sin egen oppslutning så lenge de er i posisjon. Tror heller ikke at evalueringen av valget og nye strategier vil hjelpe. Partiet vil nok bli vurdert ut fra hva regjeringen gjør og hvorvidt Norge “går som det suser” foran neste valg. Det vil si at også ytre (internasjonale) faktorer (kronekurs og rentenivå) vil spille inn når velgerne skal gi sin dom ved neste valg. En Høyre/Frp-regjering er et alternativ dersom disse får flertall. I mindretall vil de neppe få støtte fra Krf og Venstre (PS: Jeg er ingen valgekspert). Det blir i alle fall et spennende valg om to år!

Skriv en kommentar