Hvorfor ikke tegne Muhammed? Derfor!

Atter en gang fylles deler av den muslimske verden med hat. Denne gang er det Sverige som får gjennomgå. Muslimenes forbud mot å lage gudebilder, blir igjen satt på prøve. Enda en gang blir pressefriheten brukt som argument for å krenke Islam. Det er ikke tilfeldig – til det er det blitt litt for mange Muhammed-tegninger og Muhammed-skulpturer.

Kunstnere (og journalister?) har tydeligvis levd under et åk av religiøse lover, og nå skal de frigjøre seg fra den siste hemsko. Vi har vært gjennom frigjøring tidligere. Kvinnen kastet sin BH på 70-tallet, og senere spratt de homofile ut av skapet i den grad at det fremstod som orgier. Nå spretter kunstnere og redaktører ut av sine skap; de skal bryte de siste tabuer innen sin sjanger. Hvorfor? Skal vi vise at Vesten ikke har noen grenser eller hemninger når det gjelder andres lover og religiøse overbevisning? Skal vi fjerne all respekt og forståelse for andres tradisjon, tro og kultur? Er publisering av Muhammed-tegningene en handlig som gjenspeiler et behov hos den vanlige skandinav?

Jeg har selv aldri hatt behov for å tegne Muhammed, og jeg finner ingen grunn til å publisere slike tegninger så lenge jeg vet at noen blir dypt såret. At jeg ikke kjenner disse “noen”, og at de fleste av dem lever i land langt borte, har ingen betyding for mitt standpunkt. Jeg ser ingen seier eller ære i å krenke andre – enten jeg er enig eller uenig i deres tro. Det er også litt rart at mange kristen er opprørt over muslimers reaksjoner på Muhammed-tegningene. De bør i så fall lese i sin egen Bibel, og heller prøve å respektere hvordan noen tolker tekstene. Så kan man heller være så uenig man vil i hvordan den enkelte praktiserer sin tro, og de ekstreme reaksjonene som følger når noen publiserer bilder av Islams største profet. Hvis noen muslimer blir bare halvparten så provosert av tegningene som jeg blir når enkelte muslimer brenner norske flagg, så forstår jeg at tegningene utløser reaksjoner. Publisering av Muhammed-tegninger har ingen verdi og ingen hensikt – med mindre man ønsker å være destruktiv.

– Du skal ikke ha andre guder enn meg. Du skal ikke lage deg noe gudebilde, eller noe slags bilde av det som er oppe i himmelen eller nede på jorden eller i vannet under jorden. (Utdrag fra 2. Mosebok, “De ti bud” som er parallellen og bakgrunnen for bildeforbudet i Koranen)

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

  1. Rashid says —

    Fin fin artikkel:) Helt ening med deg. Synd at mange er så ignorante og trangsynte.

  2. birger says —

    Jeg er enig i det generelle, i hovedbudskapet: Du skal ikke krenke andre. Men reaksjonene på det som oppfattes som krenkende er fullstendig hinsides: Folk dømmes til døden, materielle ødeleggelser for millioner. Fullstendig uten proporsjoner og åpenbart uten respekt for mennesket.

Skriv en kommentar