Sorry for å ha rota til bildesøk på Google!

Jeg må innrømme at jeg har rota det til for noen av dem som bruker bildesøket hos Google. Det har hendt at jeg selv har foretatt bildesøk, og vært overrasket over resultatet fra søket. Bildene stemmer ikke alltid med det man søker etter, og jeg har derfor mistenkt noen for å legge ut bilder uten å ha kunnskap om hva bildet viser. Nå har jeg altså selv – ufrivillig – skapt frustrasjon blant noen som bruker bildesøk.

For et par dager siden oppdaget jeg at noen besøkte Kystbloggen ved hjelp av “ikke relevante bildesøk”. Flere har havnet på Kystbloggen etter å ha søkt på bilder av hvithai(?). Det er ingen bilder av hvithai på Kystbloggen. Jeg har skrevet om hvithai, men har (dessverre) ikke kunnet vise bilde av arten. For å sjekke opp saken, gjorde jeg et bildesøk på google.com. Jeg brukte søkeordene “hvithai i Norge” og “hvithai” (ettersom disse søkeordene sendte folk til Kystbloggen). Søket på “hvithai i Norge” gav tre uriktige bilder på de tre øverste plasseringene, og du havner på Kystbloggen ved å klikke på dem. De to øverste treffene viser bilder fra fiskeri.no som jeg også har brukt på Kystbloggen. Bildene viser sverdfisk og en mulle som det ble linket til da jeg skrev om hvithai og andre tropiske fisker i norsk farvann. Det tredje bildet viser en båt(?) som jeg også har skrevet om på Kystbloggen. Det er viktig for blogger og nettsider å rangere høyt ved søk, men dette var hverken tilsiktet eller hensiktsmessig.

Jeg må derfor be om unskyldning overfor alle skoleelever og studenter som nå tror at hvithaien har et sverdlignende nebb på snuten; eller at hvithaien er en 30 cm lang rød fisk med skjegg. Til alle fartøyinteresserte må jeg få presisere at båten ikke heter “Hvithai i Norge”; den heter “Fremad II”. Jeg legger ikke bilde til dette innlegget av frykt for at hvithaien på Google bildesøk skal innta nye og uante former. Håper jeg ikke har ødelagt hele Internett – synd hvis det blir lagt ned.

Skriv en kommentar