Gjør klar til rusefiske

Å fiske med ruser er en flott fiske – og snart skal rusene i havet. For oss fritidsfiskere som har små båter og er avhengig av brukbart vær, er det greit å bruke redskap som ikke må trekkes hver dag. Utfordringen for rusefiske er først og fremst at redskapen må stå på land det meste av året.

Hovedregelen er at rusefiske ikke er tillatt mellom 1. mai og 31. desember, men ellers kan man bruke inntil 20 ruser/teiner.  Dermed har vi i utgangspunktet bare fire kalde måneder vi kan ha rusene i havet. Likevel har man lov til å bruke ruser fra 1. oktober til 31. desember. Da kan man fiske med maksimalt 10 ruser. Dermed vil de fleste av oss (som ikke har mer enn 10 ruser) kunne ha rusene i havet i syv måneder. Hele regelverket for rusefiske ser du på Fiskeridirektoratets sider

I perioden for hummerfiske er det ikke lov å bruke mer enn 10 enheter (teiner og ruser). Rusene blir dermed innlemmet som en del av redskapbegresningene for hummer. Likevel har man ikke lov til å fiske hummer med rusene (?). Bruker du 10 ruser i oktober, vil du altså ikke kunne sette teiner – og da heller ikke få hummer. Hvis du får hummer i rusene, må disse settes ut. Når regelverket ikke synes å “henge på greip” kommer nok dette av at man regner med at en del hummer vil bli ulovlig beskattet via rusefiske – og dette er noe de fleste vil nikke gjenkjennende til. Det samme gjelder for garnfiske; hummer er kun lov å fiske med hummerteiner.

Vel, nå er det helst torsk jeg skal jakte på med mine ruser. En og annen lyr blir det nok også. Krabbe er det rikelig av her vest, og jeg kommer til å ta vare på mange av dem som besøker rusene. Ja, hummer er godt, men for meg er det ingen ting som slår et krabbemåltid der krabbene er stappet med innmat som blandes med klomat og majones på ei loffskive med smør.

Selv har jeg bare 6 doble torskeruser, men dette holder rikelig når fangsten går til eget forbruk (se evt. film fra rusefiske). Disse er nå gjort klare med stein i endene og reising. Utfordringen blir å komme seg på sjøen når været gir gode arbeidsforhold. Rusene må settes riktig, og strekkes godt ut før man slipper ende-stein og reising. Dette er ingen koselig jobb dersom vind og bølger stadig flytter på båten under setting.

Ja, jeg gleder meg til oktober. Det er spennende å sjekke rusene, og pulsen stiger når man registrerer kraftige plask idet det bakerste kammeret bryter overflaten. Når man først finner noen godværsdager, vil også noen teiner bli satt ut. Et hummermåltid er ikke å forakte, men det er ikke på forhånd gitt at den kryper inn i teinene.

Skriv en kommentar