Tilbereding og rensing av krabbe

I forbindelse med et foreløpig mislykket hummerfiske, blir det alltid tatt en del krabbe (taskekrabbe) i teinene. Dermed ligger alt til rette for min favoritt-rett fra havet: Kokt krabbe. Det er nok mange måter å tilberede et krabbemåltid på, og her gir jeg min versjon.

kokte taskekrabber

Til koking av krabbe bruker jeg ca. 50 gram salt pr. liter vann i gryta. Krabben kokes i ca. 20 minutter Jeg bruker ei fiskeøse til å ta krabbene ut av gryta. Vannet i gryta brukes om igjen dersom det er flere krabber som venter på å bli kokt. Det første jeg gjør med de kokte krabbene, er å rive av ei storklo eller et av de bakerste føttene. Jeg legger så skallet på skrå slik at væske (vann) i skallet kan renne ut fra der kloa ble tatt av.

kjøling av krabbe

Deretter tas resten av de store klørne av, og krabben legges på rygg for kjøling. På grunn av lukt, er det vanlig å koke i et sjøhus, en kjeller, eller utendørs. Da går også avkjølingen raskere. Jeg sorterer så delene i ulike fat; storklør, småklør og skall. Å arbeide med skallet er nok det vanskeligste ved å rense krabbe.

åpning av krabbeskall

Jeg åpner skallet ved å brekke “støet” opp fra bakkant av skallet. Bruk begge hendene ettersom dette kan sitte godt fast. Når støet er løsnet, ser jeg om det er noe mat inne i krabben. Er den en “vasskrabbe,” går både skall og støet (huset) i bosset. Er det mat i krabben, begynner jeg med å fjerne lusene (gjellene) rundt støet. Jeg knekker også av nebbet som sitter i forkant av støet.

tilbereding av krabbe

På bildet over, ser vi at støet ligger ferdig renset i bakgrunnen. I selve skallet kan det også ligge igjen gjeller (avlange og gråfarget). Fjern disse og ta ut paven. Paven fjernes ved å presse munnpartiet nedover (som vist på bildet over). Du hører et klikk når det er frigjort, og da er det bare å dra ut det som følger med munnpartiet.

fylte krabbeskall

Noen krabber er det ingen mat i, noen er det litt mat i, og noen er det mye mat i. Jeg liker å servere fylte krabbeskall, og samler derfor innmat fra flere krabber opp i ett skall. Jeg bruker ei teskje til å skrape ut maten og legge den over i et annet skall. Fylte krabbeskall og stø er dermed klare til servering. Støene (husene) kan deles i to på langs for å lette rensingen.

knusing av krabbekløpr

Når selve krabben er ferdig renset og klar til servering, tar jeg for meg de store klørne. Jeg bruker hammer og et fast underlag og slår lett på hvert ledd av storkloa. Poenget er å lage sprekker i skallene slik at man kan rense klørne uten å måtte drive knusing ved bordet. Dermed er rensingen over og man kan tilberede måltidet.

ferdig tilberedt krabbe

Hvitt brød (loff), smør og majones hører med. Sitron er også godt tilbehør. Krabbefest er ikke bare en sommer-aktivitet, det smaker like godt om høsten.

Skriv en kommentar