Dypvannsfisk – bilder og betraktninger. Del 1

Hvor dypt må en fisk lever for at det er en dypvannsfisk? Her får du se et par eksemplar som er hentet opp fra store dyp i Atlanterhavet. Dette er fisker som antakelig ikke har fått navnet sitt i ei fiskebok – i alle fall ikke på norsk. De har i beste fall et latinsk navn. Det vil her ikke bli gjort forsøk på å identifisere artene – hvis de i det hele tatt lar seg identifisere. De har levd et liv i mørke – på dyp der det kan gå lang tid mellom hvert måltid. Utseende spiller ingen rolle, og i mørket er også nødvendigheten av farger begrenset. Når disse fiskene blir halt opp fra dypet, er de for lengst drept av trykkforskjellen.

Dypvannskfisk. Foto: Kystbloggen

Liten, men fryktinngytende. En “fiskestang” på haka gir fisken mulighet til å lokke til seg et bytte. På enden av denne typen fiskestang er det vanligvis et kjemisk stoff som produserer lys styrt av nerveimpulser. De små og svake lysglimtene skal forhåpentligvis friste godtroende offer.

Dypvannsfisk. Foto: Kystbloggen

Et gap som minner om en fugl med tenner, eller en forhistorisk øgle?! Dertil kommer store øyne som kan fange opp det vesle som måtte vise seg av lys eller lysreflekser i dypet. Dypvannskfisker er ikke pene, og ikke er de enkle å fiske. De aller fleste av dem er heller ikke av kommersiell interesse, og derfor blir det vanskelig å forsvare inngående forskning på slike arter. Intill videre får de fleste dypvannsfisker leve et utforstyrret liv; under forhold der det er utrolig at det i det hele tatt finnes liv.

Denne artikkelen har 3 comments så langt!

 1. Örn says —

  En ting jeg alltid har lurt pá med dyptvannsfisker er hvordan blir de egentlig fisket? Er det med teiner eller lignende? Sannsynligvis ikke pá line og krok.

  Örn

 2. Onlineaviser.no says —

  Ville vært svært takknemlig dersom du kunne tenke deg å ha en link til vårt nettsted
  http://www.onlineaviser.no på din blogg.

  Her finner du nettaviser, tidsskrifter, magasiner, nyheter m.m. fra Norge, Sverige, Danmark og andre deler av verden.

  For Norge finner du også egen side for fagtidsskrifter og side med kjentfolks blogger og hjemmesider.

  Takker på forhånd

 3. admin says —

  Hei Ørn!
  Disse dypvannsfiskene er små, og blir ikke tatt på line. Man kunne nok ha fått dem i fisketeiner, men fiskene som er avbildet er tatt i trål.
  Til Onlineaviser.no ser jeg ikke helt sammenhenget mellom blogginnlegget og kommentaren?? Vet ennå ikke om kommentaren skal få stå. Linken er jo like malplassert her som om jeg skulle begynne å ha link til linksamlinger oppført under “Mine linker”.

Skriv en kommentar