Torsk i krabbeteine (fra Obs Bygg)

Ja, det skjer at man får fisk i krabbe- og hummerteinene, og da gjerne lyr eller torsk. Det var egentlig ikke dette jeg skulle skrive om, men så skjer det noe som gjør at skriveriene får en annen vri. En tur innom Obs Bygg i sommer resulterte at jeg kom ut av butikken med ei sammenleggbar krabbeteine. Jeg mener at prisen lå på rundt 150 kroner. Patenten var genial på den måten at teina er flat som et grytelokk når den ikke er i bruk, men ved å løsne to hemper – så spenner teina seg ut i ruse-form (oppe til venstre på bildet nedenfor).

Krabbeteine fra Obs Bygg

Jeg ville teste ut teina, og har nå prøvd den i noen settinger sammen med Biltema-teiner og annet i jakten på hummer. Les evt. mer om ulike hummerteiner her. Det er så langt ikke blitt noen hummer i noen av teinene, men derimot rikelig med krabbe.

Obs-teina fisker ikke like godt som Biltema-teinene når det gjelder krabbe. Jeg ser for meg at dette kan ha noe å gjøre med liten stabilitet på Obs-teina. Den er rund og har kun en liten flottør på toppen. Formen – og den lave vekten – gjør nok at det skal lite til før den rugger frem og tilbake på bunn. Jeg har en ile-stein på tauet mellom teina og reisingen – men det hjelper nok bare delvis. Det er bare en kalv på teina, uten at det trenger å være en ulempe. Den er lett å egne (med en solid agnpose) og lett å jobbe med.

I områder med mye krabbe skal det ikke være problem å få fangst (krabber) med denne teina. Å surre fast litt ekstra vekt i den delen som skal berøre bunnen kan nok være en fordel, og man bør ikke ha tau til reising festet direkte i teina. Kalven (inngangen) er noe vid, men den kan man jo alltids justere på flere vis.

torsk i teine

Da jeg sist halte opp teina, var jeg litt skuffet over at jeg ikke kunne skimte noen røde krabbeskall idet teina kom mot overflaten. Men skuffelsen ble til glede (og en stor overraskelse) da teina brøt overflaten og noen voldsomme plask brøt stillheten. En flott torsk (3 kg +) hadde kommet seg inn den vide kalven, og ble presset bakover i teina mens jeg halte.

Jeg hadde ikke tenkt å ta med meg levende fisk, men heldigvis hadde jeg en stor stamp og ei bøtte ombord. Alt som lå i stampen og bøtta ble raskt flyttet til ledige plasser i den vesle båten. Med bøtta ble stampen fylt med sjøvann, og torsken ble raskt geleidet fra teina og ned i stampen som var litt i minste laget for fisken. Det ble trangt i båten (som man kanskje ser av øverste bilde), men teiner, et tyvetalls krabber og torsken kom vel frem til kaien. I skrivende stund går torsken i en merd (mær), og jeg fikk da et påskudd til å skrive om krabbeteina fra Obs. Ikke akkurat den beste krabbeteina, men dersom den på sikt viser seg å også fiske torsk, så er det en ingen dum investering. Den er også meget lett og tar nesten ingen plass når man skal stue den bort etter bruk.

Har du erfaringer med denne typen teiner, så del dem gjerne i kommentarfeltet.

Skriv en kommentar