De første notfangstene av størje i Norge: 1926

I 1920-årene økte interessen for stimene med makrellstørje som inntok norskekysten. Med en kilopris på opp mot 50 øre, ville en stor makrellstørje gi over 100 kroner til fisker. Problemet var å fange størja. Harpungevær ble brukt, og noen størjer ble også tatt på krok. I Bundefjorden ved Oslo ble det sågar tatt noen småstørjer i ei makrellnot, men Norge trengte mengder for å få i gang industri og eksport.

Det var i Midt-Norge det skjedde. Nils Haagensen (Trondheim) og Bernard Hanson (Kristiansund) arbeidet kontinuerlig for å få opp interessen for størjefiske. Bernard Hanson var størjeskytter, mens Haagensen arbeidet med produksjonsanlegg på land og utprøving av snurpenot til størjefiske. Størja var rask og sterk, og den gikk gjennom de fleste nøter. Derfor konstruerte Haagensen ei not som var ekstra sterk, og så lang at den kunne omringe en størjestim. Haagensen hadde flere misslykkede forsøk bak seg da nota i 1926 ble tatt om bord i “Tampen I”.

Tampen I i 1923. Foto utlånt av Kristian Slatlem

Sentrale personer i dette forsøkfiske var skipper Edvard Ellingvåg og Jon Slatlem (bas). Vel ute på sjøen, fikk de øye på tre størjerygger som brøt overflaten. Nota ble satt, og resultatet ble 24 størjer. Vekten på fangsten var 4.500 kg. Fisken ble ført til Trondheim (se bilde under) der den ble sløyet og brukt til hermetikk.

Første stjørjefangst med størjenot. Foto utlånt av Olise Haugsnes.

Senere på året tok “Tampen I” flere størjefangster. Største kast gav hele 94 størjer, men da var selv den overdimensjonerte nota full av hull. Den uhensiktsmessig store og tunge nota, var ikke sterk nok til å hindre størja i å ødelegge redskapen. De fleste størjene ble tatt ved at de viklet seg inn i nota. Det ble derfor også forsøkt å bruke dynamitt for å drepe fisken før den gikk gjennom nota, men dette gav ikke bedre resultat. Størjenota og kasteprosessen skulle endre seg mye de neste 20 årene, men resultatene fra “Tampen I” overbeviste mange om at notfiske etter makrellstørje hadde ei framtid i Norge.

Størjekast med

“Tampen I” med fangst i 1926. En etter en blir størjene halt opp fra nota. Foto utlånt av Kristian Slatlem.

Skriv en kommentar