Cascais i Portugal – teinefiske og kortreist mat

Det er ikke bare i Norge vi har sett kaier og båter fulle av teiner på jakt etter hummer og krabbe. Skalldyr er ettertraktet over alt, og fra Kåre Grønsnes er det kommet inn bilder fra kystbyen Cascais i Portugal.

Cascais i Portugal

I Cascais drives det et kystnært fiske der sjømaten har vært “kortreist” i lange tider. Byens bosetting kan spores helt tilbake til 1100-tallet, og mat fra havet har alltid vært viktig. Om høsten står teinene tett, og som i Norge fanger teinene flere arter.

Hummerteiner i Portugal

I teinene får man både hummer og krabbe, og man har også egne teiner for fangst av blekksprut. Til slik fangst brukes noe så enkelt og tradisjonelt som krukker! Krukkene settes som teiner, og blekksprut bruker krukkene som skjulested. I våre tider brukes lignende teiner/feller, men da også i andre materialer.

Båter i Cascais

Cascais ligger bare 3 mil fra Lisboa, og har vært en viktig leverandør av sjømat til hovedstaden. I våre dager er nok strendene rundt Cascais like kjent som sjømaten fra området.

Båter utenfor Cascais

I selve Cascais by kan innbyggere og turister nyte godt av fiskernes innsats. Hver dag bringes fangsten fra båtene inn til fiskehandlerne i byen. Andre er innom for å fylle is før en ny tur på havet.

Dagens fangst

Båt legger til kai

Sjømat er populært, og man står gjerne i kø for å sikre seg fersk og kortreist mat fra de lokale fiskerne. Nå er kanskje ikke fiskeflåten så stor som i tidligere tider, men i Carcais vet man å sette pris på de ferske delikatessene som daglig hentes utenfor kysten. Både stort og smått tas vare på, og alt brukes.

Blekksprut fra Portugal

Skriv en kommentar