Freder hummer på privat basis

I dag ble hummerteinene halt ut av garasjen. Der har de fisket dårlig, men i ettermiddag ble de egnet og satt i sjøen. Med den sommeren vi har lagt bak oss, hadde jeg ikke drømt om at det ville bli fine og vindstille dager i oktober. Strålende vær og gode meldinger de to neste dagene, gir muligheter for å lufte teinene. I dag var det også trangt om plassen langs med land. Vakene (blåsene) lå tett i tett der det var mulig å få lokke en hummer inn i teina.

Hummer. Foto: Kystbloggen

Hummerbestanden er i svært dårlig forfatning ifølge forskerne, og noen mener at den burde vært totalfredet – og helst for flere år siden. Også noen fritidsfiskere tar hummeren i forsvar, og en kollega av meg har tatt et noe spesielt standpunkt denne høsten. Vel viten om mange driver bevisst tjuvfiske i fredningsperioden, og at like mange ikke slipper ut hummer som blir tatt tilfeldig i fredningsperioden, har det vel lite å si om jeg eller min kollega får en hummer eller to denne høsten? Min kollega har likevel bestemt seg; han skal ikke fiske hummer denne høsten. Det er ikke mange hummer som blir spart av hans standpunkt, men kanskje det har noe for seg?

Både min kollega og jeg selv har erfart at det er vanskelig å fiske hummer – vanskelig fordi det er så lite av den. Hummerteinene er som regel fulle av krabbe, og vi synes vi har gjort det godt dersom vi i det hele tatt får hummer på bordet i løpet av høsten. Vanskegraden gjør at intensiteten i fisket øker. Man bruker flere teiner, og man har teinene i sjøen over en lengre periode. Den sjeldne hummeren blir dermed bare sjeldnere. Er det gått så langt at menigmann er mer bekymret enn forskere og forvaltere? Hummeren er nok ikke viktig nok til at det blir gjort dramatiske endringer i forvaltningen. Noen fiskerier dør ut av seg selv. Den dagen det ikke er lønnsomt å drive fiske etter hummer, vil bestanden få fred – selv om hummeren da nesten er utryddet. Også fritidsfiskere som meg blir lei etter å ha halt opp x-antall teiner uten hummer. Så lenge mange ikke respekterer fredningsperioden og redskapebegrensningene, vil en totalfredning ha lite effekt. Derfor får mitt bidrag være å oppfordre alle fritidsfiskere (og yrkesfiskere) til å respektere det eksisterende regelverket. Det alene vil bety et stort løft for hummerbestanden.

Skriv en kommentar