Vintervær og tid for torskeruser

Etter en våt og forblåst november kom snøen og kulden like før desember. Det er ikke så ofte man må måke snø i båten her vest, men det har blitt et par turer de siste dagene. Rusene står ute, og de trekkes de dagene i uken man har tid, vær og dagslys. De blir derfor stående ute i 3-4 dager før anledningen kommer.

Rusefiske om vinteren

I dag var en av disse dagene, og havet lå ganske så stilt mens gradestokken viste omtrent 4 kuldegrader. Med gode klær er det fantastisk å være på sjøen også om vinteren. Fangsten ble 3 torsker (typen 1-1,5 kg) og ei stor berggylt. Dermed blir det også fiskesuppe i løpet av uken (se hvordan fiskesuppen ble laget). Fisken ble ført over til en merd (mær) der den nå svømmer i påvente av å bli middag. Noen stor torsk ble det ikke i dag, men den kan gjerne vente til litt nærmere jul. (Se evt. en kort film fra rusefiske).

Korte dager med lite dagslys etter jobb, gjør at jeg bare fisker med 4 ruser nå. I grunn er det da også nok når man bare fisker til eget bruk. Med snøkledde holmer er det i alle fall ikke vanskelig å få julestemning også på havet.

Snøkledde holmer

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

  1. Egil says —

    Har du laga merden selv? Og har du plassert den inntil brygga di, eller ute “på havet” et sted? Lurer på å mekke meg en merd selv ser du, men det lar seg dårlig gjøre å ha den inntil brygga. Det er for grunt, og vannet blir forurensa mye her i distriktet. Så alternativet blir å ha merden litt lenger ut i havgapet.
    Mye bra lesning og flotte bilder her forresten.

  2. Kystbloggen says —

    Hei Egil og takk for fin tilbakemelding!
    Jeg har en stor merd jeg har laget selv, men jeg bruker nå en liten (vanlig størrelse) som jeg kjøpte på Åkrehamn Trålbøteri (ettersom den var skrekkelig billig). Den ligger utenfor brygga ja, men ikke rett opp og ned. Jeg har festet en ile (stein) 1 meter fra bunnen av merden og en ile 1 meter fra toppen av merden. Jeg legger den så vannrett og utstrakt på bunn (som ei ruse). Fant ut at fisken klarte seg mye bedre, og den fikk svømme lettere når merden ligger strekt ut i lengderetning på bunn. I tillegg er det ikke så dypt utenfor kaien min heller.

Skriv en kommentar