Min beste fiskesuppe – oppskrift

I iskaldt desembervær ble tre mindre torsker og ei stor berggylt tatt opp fra merden (fanget i ruser dagen før). 3 av torske-filetene og en bergylt-filet skulle bli til fiskesuppe; og da har jeg en favoritt som jeg synes overgår andre fiskesupper i smak – samtidig som jeg mestrer å lage den.

Torsk og bergylt

Her følger derfor oppskrift på fiskesuppe:

Ingredienser til fiskesuppe

Du trenger å kjøpe inn/skaffe:

– 2 sjalottløk, 1 vanlig stor løk, en liten kålrot (eller 1/2 kålrot), 3-4 gulrøtter, purreløk (hvis ønsket), 1-2 ts. tomatpurre, fiskekraft/fiskebuljong (terning), 3 dl. fløte, 2-3 fileter av fisk (torsk, berggylt, lyr, sei, laks eller annet).

Krydder og annet du kanskje har på kjøkkenet:

Salt, pepper, sitrondråper, kardemomme, karri, hvetemel, smør, sukker

Slik lager du fiskesuppa (men skrell gjerne kålrot og gulrøtter før du setter i gang):

1. Hakk opp løk og sjalottløk. Ha en klatt smør i ei ganske stor gryte og blank løken.

Fiskesuppe løk og sjalottløk

2. Bland inn to ss. hvetemel (eller bruk jevning av maisenna) og tilsett et par dryss med karri.

3. Hakk opp kålrot og gulrøtter (og evt. purreløk). Tilsett ca. 1 liter vann (evt. fiskekraft) og ha oppi grønnsakene.

4. Bland inn 1-2 ts. tomatpurre og fiskebuljong. La så dette koke til grønnsakene er litt møre. Skjær så opp fiskefiletene slik at de er klare til neste trinn.

5. Tilsett så 3 dl. fløte (eller mer dersom du lager en stor porsjon) og fiskebiter.

6. La dette putre/trekke mens du smaker til med salt (som det trengs mye av), pepper (vær forsiktig), et par dryss kardemomme, evt. sukker og sitrondråper. Rør om og smak ofte mens du krydrer. Dermed er fiskesuppa klar til servering. Idet du serverer kan du f.eks legge noen reker på toppen av skåla. Server gjerne med loff eller annet lyst bakverk.

Ferdig fiskesuppe

Hvor mye man ønsker av de ulike ingrediensene er individuelt, og man må gjerne bruke mer vann/kraft for å få mer utav suppa. Jevning kan også røres inn for tykkere konsistens. Etter som man har laget denne type fiskesuppe noen ganger, balanserer man ingrediensene bedre ut fra eget ønske. Bruk eksempelvis mindre tomatpurre dersom du synes den ble for dominerende.  Oppskriften som (i store trekk) er gjengitt her er ganske gammel, og kommer opprinnelig fra Bømlo. Lykke til.

Skriv en kommentar