Lettsaltet torsk – oppskrift på juletorsken

Etter en fin periode med rusefiske, ble fangsten fra de siste rusehalene tatt opp. Der var også juletorsken. Lille julaften var det derfor lettsaltet torsk med stekt flesk og gulrotstuing som stod på menyen. Her følger min oppskrift:

Torsken ble filetert (og også sidefinnene ble skåret ut av filetene) slik at det ble beinfrie stykker med kun skinn. Dermed var det tid for salting. Noen bruker en liten stamp, mens jeg brukte ei rektangulær ildfast form. Først strøs det et spredt lag med grovkornet salt i bunn. Legg så filetene (eller stykkene) i forma og strø med grovt salt på toppen. Jeg hadde så enda et lag med fileter og et nytt tynt saltlag over dette. Salting skjer om kvelden, og fisken får da stå i kjøleskap natten over. Neste morgenen skylles saltet av, og fisken settes tilbake i kjøleskapet til den skal tilberedes.

Lettsalting av torsk

Hos meg ble halvparten frosset til en annen middag (men husk at lettsaltet torsk blir lett gulaktig dersom den ligger for lenge i fryseboksen). De stykkene som skulle bli middag, ble vasket lett og lagt inn igjen i kjøleskapet. Tilbehør til lettsaltet torsk (eller saltsprengt torsk) er poteter, stekt flesk, løk og gulrotstuing eller erter-stuing. Jeg valgte det siste.

Oppskrift på saltsprengt torsk

Potetene settes på kok, og gulrøttene skjæres i tynnere biter og kokes møre. Mens dette pågår, skjæres et stykke salt flesk i terninger og løken skjæres i ringer eller strimler. Ei gryte med 3 liter vann ble gjort klar til fisken, og det skal ikke tilsettes salt i vannet.

Når gulrøttene er kokt møre, siles vannet av og gulrotbitene staukes til stappe sammen med 1 ss. hvetemel. Tilsett så melk og evt. smør til stappen får en passe konsistens. Litt salt og pepper bør også tilsettes. Få så fiskevannet på kok. De siste ti minuttene før servering, legges fiskestykkene oppi vannet (som bare trenger å dekke fisken). La fisken stå og putre/trekke i 10 minutter mens du steker flesk og løk (først flesk og tilsett så løken). Deretter er det bare å finpusser på gulrotstuingen. Smelt gjerne litt smør sammen med flesket.

Asjett med juletorsk

 

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

  1. Nord Norge Bilder says —

    Lettsaltet torsk er noe av det best jeg vet. Når jeg salter bruker jeg bare å fjerne ryggbeinet halvveis ned på fisken, og dele fisken i to.
    Vi bruker å servere den med hvitsaus 🙂

  2. Kystbloggen says —

    Hvit saus er sikkert kjempegodt tilbehør. I går (1. juledag) hadde vi (tradisjonen tro) røykt torsk, og da er det med hvit saus og bacon.

Skriv en kommentar