Agn til hummerteinene – hva er best?

Hver høst settes hummerteinene i sjøen. Det diskuteres hvilke teiner som fisker best, og mange har også en helt bestemt oppfatning av hvilket agn som fisker best. Jeg har hørt mange gode forslag, men noen agntyper er mer “riktig” enn andre.

Hummer i teine. Foto: Kystbloggen

Mens krabben skal ha ferskt agn, foretrekker hummeren bedervet agn (fra dyr eller fisk). Agn som er i ferd med å råtne, eller med sterk lukt, har to hensikter: Det appellerer til hummeren som en åtseleter, og det er mindre fristende for krabben. Å holde krabben unna er viktig. Hvis en krabbe går først inn i teina, vil ikke hummeren gå inn. Her er to forslag til agn under hummerfiske:

1. Bedervet makrell. Makrellen er kanskje den mest brukte angfisken under hummerfiske. Man fisker makrellen om sommeren, og lar den ligge i saltlake i omlag en uke. Makrellen er da på grensen til å gå i oppløsning, og den er klar til å fryses. Ikke alle liker å oppbevare denne typen makrell i fryseren. Det er derfor et alternativ å fryse makrellen fersk, og ta den opp en uke før hummersesongen starter. Den må nødvendigvis ikke saltes. Duften av forråtnelse er markant uansett.

Dorging etter makrell. Foto: Kystbloggen

2 . Berggylt. Berggylt (Bergsugge) er en vanlig leppefisk som du finner langs land. Den er enkel å fiske, enten du bruker en liten krok med agn, eller setter trollgarn nære land. Berggylten legges i salt i 1-2 uker. Bruk fisken hel og strø godt med grovkornet salt (havsalt) mellom fiskene. Mange mener at saltet berggylt er det suverent beste agnet til hummeren. Har du gode forslag, eller erfaringer angående agn, så er du velkommen til å si din mening i kommentarfeltet under dette innlegget.

Denne artikkelen har 90 comments så langt!

 1. Kystbloggen says —

  Nei, ikke lett å fotografere i det været vi har hatt nå. Også jeg la igjen fotoapparatet i naustet idag. Må gratulere Rognkjeksen også med en flott fangst. Håper at vi blir flere som får oppleve det samme. Tror mine teiner også havnet på 8-10 meters dyp, men ikke akkurat der jeg helst ville ha dem – der var det “opptatt”.

 2. Arni says —

  Har nå hatt ca 15 teinedøgn uten å få en eneste hummer. Lurer på om jeg plasser teinene feil, har satt de på stabil bunn rett ved siden tare og stein på 5m dybde. Bør teinene settes i taren? Bruker biltema teiner som er laget tyngre, men får de ikke til å ligge stabilt i taren. Agnet tror jeg er bra, da jeg bare har fått noen få krabber. Noen som har tips om plassering?

 3. Kystbloggen says —

  Tomme teiner på meg også. Tar pause til tirsdag, da været skal bli bedre. Bruker også Biltema-teiner, men har ennå ikke få satt dem der jeg vil. Hele strandsonen er okkupert av blåser, så det er hard kamp om plassene. Har hatt ca. 10 teinedøgn og da prøvd fra 5 – 15 meters dyp, og tror at kommentaren fra Rognkjeksen (litt lengre oppe) på 8-9 meters dyp er en grei dybde å forsøke seg på. Krabber er det rikelig av, så man får glede seg over det man får. Du (Arni) spør om plassering. Tror det er nevnt lengre oppe, men sett dem der du tror det er terreng for hummeren å finne skjulesteder (berg med sprekker, store steiner, steiurer, moloer o.l.). Lykke til videre!

 4. Lars Olav says —

  Artig blogg med mange tips! Selv setter vi teiner på 20-30 meters dyp, på steinete underlag og gjerne med mye agn. Vil absolutt anbefale skotteteiner. Har ikke prøvd Biltemateiner selv, men de virker voldsomt puslete spør du meg. Om det skulle blåse kraftig virker det som om du må ha oppi en god del ekstra vekt for at de ikke skal fyke vekk. Har så langt fått 9 hummer (uten rognhummer og under minstemåls-hummer) på 10 teiner.

 5. rognkjeksen says —

  Fikk en stor rognhummer i går. 38 cm. Fikk også 2 stk i dag:) Har fått alle mine hummere (6 stk) i vestlandsteina. Den er helt lik skotteteinene,bare med lokk på toppen istedet for på siden.
  Føler også at agnet fisker bedre etter det har vært i teina noen dager,selv om det er surt og råttent. Har i det samme agnet enda.Bare fyller på litt etter behov:)
  De 2 jeg fikk idag var i samme teina på 15-16 m dyp.

 6. Kystbloggen says —

  Grattis rognkjeksen! Ja, Lars Olav; skotteteiner er glimrende – men de er tunge å jobbe med. Det er vel dessverre slik at for mange av oss, så blir det til at vi setter lette teiner på “ikke for store dyp”. Disse lette teinene er jo – som du sier – ikke så stabile, og tåler mindre vær (Har ei skotteteine, og hadde jeg vært litt bedre i ryggen, så …).
  Må være fantastisk å få 9 “lovlige” hummer på 10 teiner – gratulerer Lars Olav. Se eventuelt en sak her på Kystbloggen der det er kommet en del innspill til hvilke hummerteiner som er best.

 7. rognkjeksen says —

  Har bensindrevet kraftblokk på båten min. Hadde aldri klart å fiske med skotte/vestlandsteiner uten. Har selv ryggproblemer. Kraftblokken er grunnen til at jeg kan drive med fiske på sjøen med teiner og garn. Er ganske dyrt,men skal jeg drive denne hobbyen var det ingen vei utenom. Har ikke angret et sekund på den innvesteringen.:)

 8. jossa says —

  fikk 67 hummer igår med 10 teiner. noen så slår det. fisker utfor kvitsøy.

 9. jossa says —

  mere flaks går det ikke an å ha!!!!

 10. Lars Olav says —

  Jossa; hvor store teiner bruker du?? Det meste jeg har fått i én teine er 3 hummere

 11. Kystbloggen says —

  Gratulerer! Kvitsøy er vel en av ytterst få plasser langs kysten der det er så mye hummer at slikt er mulig. Der har det jo også vært drevet organisert (og tydeligvis vellykket) utsett av unghummer. Likevel sprøtt å få 6-7 hummer pr. teine. Det er bare å bøye seg i taren!

 12. Torbjørn SJ says —

  Har fiska med to stk skotteteiner på østsia av Karmøy de to siste dagene. Har dratt opp nærmere 80 krabber og itteno hummer…ennå! Nå skal det sies at jeg vært dårlig forberedt med altfor ferskt agn. Makrell. I skrivende stund er de to første teinene på land, to nye på vei og et knippe makrell ligger og råtner i naustet..! Klar igjen om noen dager!

 13. Torbjørn SJ says —

  …og skotteteiner stappfulle av krabbe er svintungt! Drømmer om teinehaler!

 14. Nybegynner says —

  Har tenkt å prøve meg på hummerfiske. Pleier å få en god del makrell og bergylte og tenkte jeg kunne bruke det som agn. Leste her at den helst burde være sur eller bedrevet… Har hørt mange forskjellige forslag om hvordan den skal behandles og hvor lenge den bør ligge å råtne at jeg har blitt veldig usikker… Har funnet frem en gammel balje med lokk til å ha fisken i. Skal den ligge i salt eller lingnende? Skal jeg kutte opp fisken? Hvor lenge bør den ligge?

 15. Kystbloggen says —

  Du er ikke alene Torbjørn. Har selv ennå ikke fått hummer. Har satt innaskjærs på vestsiden, men skal forsøke meg litt lengre ute i helga. Krabbe er jo super mat, så man får jo noe igjen!

 16. Kystbloggen says —

  Nybegnner! Vet om dem som fisker med ferskt agn, og også får hummer. Poenget er nok at agnet skal være så bedervet at krabben ikke bryr seg, men at hummeren lar seg lokke av den sterke “ådsel-lukta”. Ville nok skjært den opp litt for å få lukten bedre frem.

 17. Nybegynner says —

  Takk for svar! 🙂

 18. Kystbloggen says —

  I over et døgn har server-leverandøren hatt problemer, og dermed har Kystbloggen ikke vært online. Nå virker det imidlertid som om alt virker igjen. Beklager! Og.. nei, ingen hummer på meg ennå.

 19. Torbjørn SJ says —

  Etterhvert som makrellen nå råtner, har det avtatt med krabbe og samtidig har to hummere funnet veien inn. Begge med rogn, så de lever fortsatt i beste velgående etter en kort photoshoot, veiing og måling. Jeg har til nå tatt opp og kokt et tjuetall av krabbene, og bortimot alle var “tomme”..? Vanlig på denne tiden?

 20. Kystbloggen says —

  Grattis med hummer Torbjørn! Mine teiner er på land, men de skal ut igjen her på vestsiden – når jeg får tid. Det stinker godt i bøtta med agn, og nå ser jeg at det er mye bedre plass til å sette teiner på de “beste” områdene (er ute og drar ruser når det passer). Ja, tomme krabber er helt vanlig på Karmøy. Av egne erfaringer, og fra hva andre forteller, virker det som om det er mat i 1-2 av 10. Skal selv koke ca. 30 krabber (som går i sankekista mi) på fredag, og er spent på hvor mye mat det blir til krabbefesten.

 21. Arctic says —

  Hei,

  Satte en biltema-teine for hummer og krabbe i går fra land. (en gammel og sliten kai her på vestlandet).
  Den ligger på vel 5 meters dyp tenker jeg. Det er mye bratte fjellskrenter i nærheten og like ved kaien går det en stor steinfylling nedover i sjøen til rundt 30 meters dyp. Agnet opp med en sokk fylt med noe kjøtt og kylling som har stått litt vel lenge i kjøleskapet, samt litt harsk makrell fra i fjor. Blir spennende å se i morgen kveld når teinen skal sjekkes.

 22. Torbjørn SJ says —

  Da har tjuvpakk slått til og stjålet ikke bare fangst, men også teiner…! Dyre vestlandsteiner med tauvverk, blåser og alt. Stod plassert ved Krokeneset helt sør på fastlandskarmøy. Resterende teiner er flyttet til innen synsrekkevidde fra stuevinduet, og ikke minst innen effektiv rekkevidde for .223….kjeltringpakket bør satse knallhardt på et skuddsikkert skrog og eventuelle flyteelementer ombord ved gjentagelse… Irritert!!

 23. Kystbloggen says —

  Forstår at du er frustrert og irritert. Absolutt kjeltringpakk! Vanskelig å fatte at noen av dem som ferdes på sjøen kan synke så lavt.

 24. Arctic says —

  Teinen min var også borte… Kjipt altså!
  Ut og kjøpe 2 nye i dag var planen, og sette på en ny plass…

 25. Kystbloggen says —

  Hm.. Har hørt om flere som har opplevd tyveri, og jeg er nå litt bekymret for rusene jeg har ute. Håper jeg finner dem når jeg skal sjekke dem senere i dag.

 26. Sjøkreps says —

  Jeg har vel funnet 2 hummerteiner og 5 krabbeteiner på rek i Alvestraumen i Nordhordland hittil i år. I fjor fant jeg 9 krabbeteiner. Det var biltema teine både krabbe og hummarteinene. Nota under hummerteinene va slitt av etter å ha blitt slept langs bunnen. Mange krabbeteiner hadde fått godt med “juling”. En av de hadde kun stripset fast 2 små bolter til søkke.
  Så et godt tips er å fortynge disse biltema teinene, så ikke strøm og vær drar de med seg, og folk får skylden for å stjele teiner.

 27. Kystbloggen says —

  Så ble det omsider en hummer på meg, men den fikk raskt friheten tilbake. For liten og i ruse, men et par bilder ble det.

 28. vestavinden says —

  brukte breiflabb som hadde lagt i frysen for lenge.. en uke i vann jeg hadde kokt krabbe i pluss litt extra salt.. funket d og 🙂

 29. Arni says —

  En feil jeg har gjort i år er antagelig at agnet har blitt for salt. Jeg var tidlig ute i sommer for å ordne meg med agn. Som ble gammelt for så å bruke rikelig med salt. Merkelig nok har det blitt mye krabbe, men lite hummer. Nå bruker jeg 2-4 uker gammel sei og torsk blandet med makrell, uten salt. Det fungerer bedre.

 30. brian says —

  hei har fisket hummer i mange år og har hatt tilgang på alt av fisk .
  har kommet frem til att kveite er det beste agnet .
  men makrell og sei er også bra agn .
  prøvde avskjer av klippfisk og d fungerte også veldig bra .

 31. Jarle says —

  Funker det å agne med Gjedde?Har noen prøvd det?

 32. Lars Olav says —

  (Svar til Jarle)
  Har aldri hørt om noen som bruker gjedde og for min del høres det litt unødvendig ut, med mindre du er yrkesfisker og vil prøve ut. Om du bare er hobbyfisker ville jeg nok gått for noe billigere og mer lettvindt. Min erfaring er ihvertfall at plassering av teinene er viktigst. I for-i-fjor fiska vi nesten kun med kattemat og det funka konge.

 33. Torbjørn SJ says —

  Straks på’n igjen! 25 stinkende makrell i egen “saus” ligger og godgjør seg i naustet… Og i år blir teinene stort sett liggende innenfor synsrekkevidde og aksjonsradius i tilfelle ny runde med sjørøvere.

 34. Kystbloggen says —

  Ja, spennende tider nå Torbjørn. Snart braker det løs, men jeg må kanskje vente til helga før det blir vær og tid. Denne tråden er jo ganske gammel. Har derfor skrevet en sak om mitt fokus for hummerfiske i 2013, og kom der gjerne med tips og kommentarer. Alltid kjekt å få høre hvordan det går med andre som jakter på hummeren. Send evt. gjerne inn bilder av fangst og redskap til fiskeri(a)fiskeri.no
  Disse blir da publisert i kommentaren fra innsender.

 35. TurboPeter says —

  Hei! Jeg er ny i det med hummerfiske, noe jeg alltid har hatt lyst til å prøve! Jeg jobber på meny, og jeg fikk med meg hjem 20 stk gamle frosne hele ørreter! Har lagt dem i salt i ca 2 uker, så håper på det beste! Jeg lurer litt på, hvor lenge lar dere teinene deres ligge?
  Takker for svar, ha en flott sesong 🙂

 36. Kystbloggen says —

  Teinene dras helst neste morgen. Det er likevel ingen krise dersom de må ligge lenger.

 37. odd says —

  hei er ny i det med hummerfiske.
  lurte på hvilken dybbde jeg skal sette teinene ??
  er størst sjansse å få hummeren helt innme land?

 38. Kystbloggen says —

  10 – 20 meter er fin dybde, men det er bunnforholdene som er viktigst. Fjellbunn, steinbunn, ved steinfyllinger o.l. har hummeren mulighet til å bo, og det er uavhengig av hvor nære land du er.

 39. Hummerfiskeren says —

  Hei alle samen. Noken som har peiling om korleis man ungå sjøstjerner og krokkeboller i teinene sine ? Takk for alle fremkommene svarer.

 40. Kystbloggen says —

  På grunn av mye spam er kommentarfeltet til eldre poster stengt, men spørsmål og erfaringer angående agn og annet kan diskuteres i kommentarfeltet på posten om hummerfiske nå i 2014.

Skriv en kommentar