Film av Brennholm på størjefiske 2019

Her følger en film som viser deler av størjesesongen til Brennholm i 2019. I midten av september ble 90 makrellstørjer tatt i et kast vest av Frøya. Vi får se hvordan makrellstørja opptrer på havet og hvordan prosessen er fra kasting og frem til størjene er ombord.

Ny fangst for “Bluefin”

I ettermiddag fikk “Bluefin” en ny fangst av makrellstørje. Etter å ha patruljert opp og ned kysten utenfor Austevoll, ble det omsider fangst da nota gikk i sjøen for andre gang denne dagen. Størja er fremdeles vanskelig å lese, og den er oppe bare i korte øyeblikk. Etter et bomkast tidligere på dagen, lyktes mannskapet da nota gikk i sjøen klokka 16.30. Det viste seg å være 31 størjer i nota, og i skrivende stund er fisken og nota tatt ombord. Kursen settes nordover.

Det passet godt med en ny last i kveld ettersom morgendagen ikke gir håp om vær til å jakte på makrellstørje. “Bluefin” går nå til Florø med fangsten. Sesongen følges videre i kommentarfeltet nede på denne siden.

Foto: Øyvind Tangen

“Blufin” tar første fangst av makrellstørje i 2017

Med store mengder størje vest av Øygarden, ble det endelig fangst for “Bluefin”. De har kjørt i vill fisk i to dager, og hatt bomkast også i dag. Men da nota gikk i sjøen et stykke vest av Løno rundt kl. 12.30, ble det endelig fangst. Været har vært fint disse dagene, men størja har vært uberegnelig og viss mens den har beitet i pir. Det ble arbeidet med kastet i tre og en halv time før resultatet ble klart. Fangsten var på 29 makrellstørjer med en vekt på tilsammen ca. 6 tonn. Foto: Øyvind Tangen.

bluefin 460

Nedenfor ser vi båten kl. 15.30 drivende på nord mens det jobbes med å få fangsten ombord. Løno sees nede til høyre i bildet. “Bluefin” er nå på vei til Florø for å levere fangsten. Kystbloggen fortsetter å følge sesongen i kommentarfeltet under denne posten.

bluefin kast og fangst 2017

Makrellstørja viser seg for “Bluefin”

I dag gikk “Bluefin” ut på jakt etter makrellstørje. 2017-sesongen ser allerede nå lys ut. I dag har har båten patruljert langs kysten av Nordhordland. Det er mye fisk i området, og det fortelles om 4 bomkast før klokka 19.00. Makrellstørja opptrer i mengder som ikke er sett langs kysten siden 1960-tallet. Det er ikke vanskelig å finne fisken, men den har stor fart og er “vill”. Den viser seg bare i få sekunder før den blir borte. De observerte stimene i dag antas å ha fra 20 til over 150 individ. Størja er virkelig tilbake i Norge. “Bluefin” har holdt seg vest av Øygarden  og nordvest mot Fedje i dag. I kveld setter kurs mot Fedje for å ta natta der. Nedenfor ser vi AIS-sporene fra dagens jakt. Fedje vises oppe i høyre hjørne.
bluefin makrellstørje ais 220817Jakten følges videre, og du kan se oppdateringer i kommentarfeltet under denne artikkelen.

Film fra storkastet der 190 makrellstørjer ble tatt av “Hillersøy”


16. september fulgte Kystbloggen begivenheten i denne artikkelen. Her får du se en film som viser det historiske storkastet til “Hillerøy”. Ikke siden 1980-tallet har det blitt tatt makrellstørje i størjenot i Norge.

Bak kamera på disse unike bildene stod Øyvind Tangen som også hadde ansvar for alle biologsiske prøver og undersøkelser av fangsten. Hver makrellstørje ble undersøkt og tatt prøver av. Alder, mageinnhold, størrelse/vekt og genetikk vil gi viktig informasjon om makrellstørjene som kommer til vår kyst, og forskningsarbeidet vil bli delt med ICCAT slik at man blir best mulig i stand til å regulere fisket etter makrellstørje.