Film fra storkastet der 190 makrellstørjer ble tatt av «Hillersøy»


16. september fulgte Kystbloggen begivenheten i denne artikkelen. Her får du se en film som viser det historiske storkastet til «Hillerøy». Ikke siden 1980-tallet har det blitt tatt makrellstørje i størjenot i Norge.

Bak kamera på disse unike bildene stod Øyvind Tangen som også hadde ansvar for alle biologsiske prøver og undersøkelser av fangsten. Hver makrellstørje ble undersøkt og tatt prøver av. Alder, mageinnhold, størrelse/vekt og genetikk vil gi viktig informasjon om makrellstørjene som kommer til vår kyst, og forskningsarbeidet vil bli delt med ICCAT slik at man blir best mulig i stand til å regulere fisket etter makrellstørje.

Hillersøy med storkast på makrellstørje

I kveld lyktes det endelig for «Hillersøy» på størjefiske. De siste dagene har «Hillersøy» observert størje i områdene vest av Molde, og det har vært flere bomkast. Størja beiter på pir, og den har vært vill og vanskelig å fange. Bomkast ble det også tidligere i dag, men i kveld lyktes mannskapet endelig. Nå ligger båten og tar opp fisk fra et storkast (Følg med i kommentarfeltet under artikkelen for å få oppdateringer om kastet).

Hillersøy på størjefiske

Hillersøy på størjefiske

Kl. 17.00 16. september gikk nota ut, og denne gang holdt makrellstørjene stø kurs mot notveggen. Størjenota gjorde jobben, og de store fiskene fikk ikke panikk før den sterke delen av nota (tørkestykket) gjenstod. Flere størjer hadde viklet seg inn i nota, og det tok derfor tid for mannskapet å plukke ut fisk fra not som ble halt ombord. I skrivende stund holder mannskapet på å «tørke opp fisk» fra selve nota. Nedenfor ser vi AIS-sporet til «Hillerøy» de siste timene før og etter kastet (som vises midt på bildet). Dagen ble brukt til å krysse samme området, men til slutt lyktes jakten.

makrellstorjekast-hillersoy

Kastet er historisk. Dette er den første kommersielle fangst av makrellstørje med størjenot i dette århundret. Det rapporteres at det antakelig er over 60 fisker i nota, men hvor stort storkastet blir, får vi ikke vite før arbeidet med å tømme nota er ferdig. Dette vil gi en vel fortjent belønning til et mannskap som tidligere har måtte tåle mange bomkast og mye leting etter makrellstørja. Hver fisk anslås å ha en vekt på rundt 200 kg.  I 2014 hadde «Hillerøy» også konsesjon på makrellstørje, men sesongen gikk uten fangst. I kveld var fisken mer forutsigbar, og selve fangstingen gikk uten større problemer. Mannskapet kommer til å jobbe videre noen timer før all fisken er ombord. De siste dagene har «Hillersøy» gjort flere observasjoner av størje, og det er sett både liten (ca. 100-kilos-) og stor (over 200-kilos-) fisk.

I fjor ble det tatt flere bifangster av makrellstørje under makrellfisket (vist på bildet nedenfor), så vi kan slå fast at makrellstørja nå er tilbake i norske farvann.

makrellstorje

Lossing av makrellstørje 2015 – Film

Vi står foran en ny og spennende sesong på jakten etter makrellstørje i Norske farvann. Det ble sett mye størje under makrellfiske i fjor, og Fiske etter makrellstørje 2015 som bifangst. Det meste ble sluppet ut av nota, men noe måtte tas ombord. Den største fangsten som ble tatt ombord, ble tatt av «Hovden Viking». Nedenfor ser vi film fra levering av makrellstørjene til «Hovden Viking». Det er lenge siden så mange størjer har blitt lagt på en norsk kai, men dette kan bli et vanligere syn i årene fremover.

Hummerfiske 2015 – Like dårlig som i fjor?

Hummer har jeg fått i sommer også, men da i garn. Nå ligger det både teiner og ruser i båten, og i kveld skal de i havet. Jeg starter med 2 hav(fiske)teiner, 3 biltema-teiner og 3 ruser. Været virker godt, og kan umulig bli dårligere enn høsten 2014. De to siste dagene har rusene blitt ordnet, og det var mye tråd som måtte skiftes etter tøffe forhold sist høst.

Poenget med ulike redskap er i hovedsak å demme opp for bomturer i jakt på hummeren. Som regel er det krabbe i hummerteinene, og da er det kjekt å ha noen ruser som torsken kan besøke. Fisketeinene kan man også risikere å få fisk i, men med disse teinene er målet å invitere de store hummerne (som jeg de to sistet årene bare har fått i garn). Mye krabbe blir det uansett i alle redskapene.
hummer garn1

I morgen blir første hal, men etter fjorårdets ene hummer er forventningene lave. Moro er det uansett, og det blir uansett god krabbe og fisk utover høsten. Som i hummersesongen 2014, så er det bare å dele egne erfaringer i kommentarfeltet nedenfor. Eldre innlegg er sperret for kommentarer grunnet mengder med automatisk utsendt spam. Lykke til med sesongen.

Fantastisk film av stim med makrellstørje i 2015

Ombord på «Dyrnesvåg» har Thomas Holm gjort noen fantastiske filmklipp av makrellstørje som bryter. Han har også filmet registreringene av stimen på asdic. Det er tatt mye makrellstørje på feltene vest av Møre denne høsten, og både film og fangster tyder på at den er tallrik. Filmen, samt flere opplysninger, ligger på «Dyrnesvåg» sin facebook-side.

Makrellstørje på makrellfeltetMye makrellstørje på feltet i disse tider! Det er tydelig at det er en stigende bestand som returnerer til Norskehavet.Atlantic Bluefin Tuna returning to Norwegian waters after many years of absence.

Posted by M/S Dyrnesvåg on 26. september 2015