Ny fangst for “Bluefin”

I ettermiddag fikk “Bluefin” en ny fangst av makrellstørje. Etter å ha patruljert opp og ned kysten utenfor Austevoll, ble det omsider fangst da nota gikk i sjøen for andre gang denne dagen. Størja er fremdeles vanskelig å lese, og den er oppe bare i korte øyeblikk. Etter et bomkast tidligere på dagen, lyktes mannskapet da nota gikk i sjøen klokka 16.30. Det viste seg å være 31 størjer i nota, og i skrivende stund er fisken og nota tatt ombord. Kursen settes nordover.

Det passet godt med en ny last i kveld ettersom morgendagen ikke gir håp om vær til å jakte på makrellstørje. “Bluefin” går nå til Florø med fangsten. Sesongen følges videre i kommentarfeltet nede på denne siden.

Foto: Øyvind Tangen

“Blufin” tar første fangst av makrellstørje i 2017

Med store mengder størje vest av Øygarden, ble det endelig fangst for “Bluefin”. De har kjørt i vill fisk i to dager, og hatt bomkast også i dag. Men da nota gikk i sjøen et stykke vest av Løno rundt kl. 12.30, ble det endelig fangst. Været har vært fint disse dagene, men størja har vært uberegnelig og viss mens den har beitet i pir. Det ble arbeidet med kastet i tre og en halv time før resultatet ble klart. Fangsten var på 29 makrellstørjer med en vekt på tilsammen ca. 6 tonn. Foto: Øyvind Tangen.

bluefin 460

Nedenfor ser vi båten kl. 15.30 drivende på nord mens det jobbes med å få fangsten ombord. Løno sees nede til høyre i bildet. “Bluefin” er nå på vei til Florø for å levere fangsten. Kystbloggen fortsetter å følge sesongen i kommentarfeltet under denne posten.

bluefin kast og fangst 2017

Makrellstørja viser seg for “Bluefin”

I dag gikk “Bluefin” ut på jakt etter makrellstørje. 2017-sesongen ser allerede nå lys ut. I dag har har båten patruljert langs kysten av Nordhordland. Det er mye fisk i området, og det fortelles om 4 bomkast før klokka 19.00. Makrellstørja opptrer i mengder som ikke er sett langs kysten siden 1960-tallet. Det er ikke vanskelig å finne fisken, men den har stor fart og er “vill”. Den viser seg bare i få sekunder før den blir borte. De observerte stimene i dag antas å ha fra 20 til over 150 individ. Størja er virkelig tilbake i Norge. “Bluefin” har holdt seg vest av Øygarden  og nordvest mot Fedje i dag. I kveld setter kurs mot Fedje for å ta natta der. Nedenfor ser vi AIS-sporene fra dagens jakt. Fedje vises oppe i høyre hjørne.
bluefin makrellstørje ais 220817Jakten følges videre, og du kan se oppdateringer i kommentarfeltet under denne artikkelen.

Film fra storkastet der 190 makrellstørjer ble tatt av “Hillersøy”


16. september fulgte Kystbloggen begivenheten i denne artikkelen. Her får du se en film som viser det historiske storkastet til “Hillerøy”. Ikke siden 1980-tallet har det blitt tatt makrellstørje i størjenot i Norge.

Bak kamera på disse unike bildene stod Øyvind Tangen som også hadde ansvar for alle biologsiske prøver og undersøkelser av fangsten. Hver makrellstørje ble undersøkt og tatt prøver av. Alder, mageinnhold, størrelse/vekt og genetikk vil gi viktig informasjon om makrellstørjene som kommer til vår kyst, og forskningsarbeidet vil bli delt med ICCAT slik at man blir best mulig i stand til å regulere fisket etter makrellstørje.

Hillersøy med storkast på makrellstørje

I kveld lyktes det endelig for “Hillersøy” på størjefiske. De siste dagene har “Hillersøy” observert størje i områdene vest av Molde, og det har vært flere bomkast. Størja beiter på pir, og den har vært vill og vanskelig å fange. Bomkast ble det også tidligere i dag, men i kveld lyktes mannskapet endelig. Nå ligger båten og tar opp fisk fra et storkast (Følg med i kommentarfeltet under artikkelen for å få oppdateringer om kastet).

Hillersøy på størjefiske

Hillersøy på størjefiske

Kl. 17.00 16. september gikk nota ut, og denne gang holdt makrellstørjene stø kurs mot notveggen. Størjenota gjorde jobben, og de store fiskene fikk ikke panikk før den sterke delen av nota (tørkestykket) gjenstod. Flere størjer hadde viklet seg inn i nota, og det tok derfor tid for mannskapet å plukke ut fisk fra not som ble halt ombord. I skrivende stund holder mannskapet på å “tørke opp fisk” fra selve nota. Nedenfor ser vi AIS-sporet til “Hillerøy” de siste timene før og etter kastet (som vises midt på bildet). Dagen ble brukt til å krysse samme området, men til slutt lyktes jakten.

makrellstorjekast-hillersoy

Kastet er historisk. Dette er den første kommersielle fangst av makrellstørje med størjenot i dette århundret. Det rapporteres at det antakelig er over 60 fisker i nota, men hvor stort storkastet blir, får vi ikke vite før arbeidet med å tømme nota er ferdig. Dette vil gi en vel fortjent belønning til et mannskap som tidligere har måtte tåle mange bomkast og mye leting etter makrellstørja. Hver fisk anslås å ha en vekt på rundt 200 kg.  I 2014 hadde “Hillerøy” også konsesjon på makrellstørje, men sesongen gikk uten fangst. I kveld var fisken mer forutsigbar, og selve fangstingen gikk uten større problemer. Mannskapet kommer til å jobbe videre noen timer før all fisken er ombord. De siste dagene har “Hillersøy” gjort flere observasjoner av størje, og det er sett både liten (ca. 100-kilos-) og stor (over 200-kilos-) fisk.

I fjor ble det tatt flere bifangster av makrellstørje under makrellfisket (vist på bildet nedenfor), så vi kan slå fast at makrellstørja nå er tilbake i norske farvann.

makrellstorje