Hummerfiske 2015 – Like dårlig som i fjor?

Hummer har jeg fått i sommer også, men da i garn. Nå ligger det både teiner og ruser i båten, og i kveld skal de i havet. Jeg starter med 2 hav(fiske)teiner, 3 biltema-teiner og 3 ruser. Været virker godt, og kan umulig bli dårligere enn høsten 2014. De to siste dagene har rusene blitt ordnet, og det var mye tråd som måtte skiftes etter tøffe forhold sist høst.

Poenget med ulike redskap er i hovedsak å demme opp for bomturer i jakt på hummeren. Som regel er det krabbe i hummerteinene, og da er det kjekt å ha noen ruser som torsken kan besøke. Fisketeinene kan man også risikere å få fisk i, men med disse teinene er målet å invitere de store hummerne (som jeg de to sistet årene bare har fått i garn). Mye krabbe blir det uansett i alle redskapene.
hummer garn1

I morgen blir første hal, men etter fjorårdets ene hummer er forventningene lave. Moro er det uansett, og det blir uansett god krabbe og fisk utover høsten. Som i hummersesongen 2014, så er det bare å dele egne erfaringer i kommentarfeltet nedenfor. Eldre innlegg er sperret for kommentarer grunnet mengder med automatisk utsendt spam. Lykke til med sesongen.

Hummerfiske 2014 – jakten på stor hummer

Endelig viser kalenderen at det bare er timer igjen til 1. oktober og starten på en ny sesong med hummerfiske. For oss hobbyfiskere står det ikke om liv og død hvorvidt vi lykkes, men likevel må det innrømmes at det knyttes stor spenning til dette fisket. Teinene har vært klare i flere dager, og i kveld ble 7 teiner halt ombord. I morgen tidlig blir det en lynrask tur ut for å hive teinene i sjøen og samtidig komme tidsnok på jobb. Tre ruser skal brukes etter torsk, men dårlige værmeldinger gjør at jeg avventer litt med rusene.

Rigget for hummerfiskeNytt av året er at ei havteine skal i sjøen. Denne er det montert fluktåpninger på, og det blir spennende å se hva denne kan bidra med. Etter å ha fått to store hummere (45 og 43 cm) i garn i sommer, ligger det et lite håp om at en riktig stor hummer også skal finne veien til teinene. Den største av dem som gikk i garn ser du nedenfor (og hummeren ble også filmet).

stor hummer

Jeg vet hvor to av de store er, men tviler på om kalvene i hummerteinene fra Biltema er store nok. Det er altså en baktanke ved å bruke havteine under hummerfiske. Kanskje denne redskapen klarer å lokke til seg større eksemplar. Som de øvrige teinene er også havteina lett å jobbe med – og lett å stue bort utenom sesongen. I havgapet her på Vestlandet får vi nå to dager med akseptabelt vær før kulingen setter inn for alvor på fredag. Som i tidligere sesonger vil kommentarfeltet være åpent for alle som ønsker å fortelle om hvordan deres sesong går (fangst, agn, plasser o.l.), og forhåpentligvis kan jeg også legge inn kommentar om fangst dette året. Lykke til alle sammen!

Hummer i garn for 3. gang

I helga ble det omsider et nytt garnhal. Sist gang ble det en stor hummer, og merkelig nok var det en hummer i garnet denne helga også. Det har ikke skjedd de tidligere somrene, men dette året har jeg nå fått tre hummere i garn (hvorav èn hummer ble filmet). To av dem ble tatt på typiske flyndre-plasser, og var således ganske uforståelig. De må i alle fall vandre en del denne sommeren ettersom de så ofte går i garn. Om dette skaper uberettigede forhåpninger skal være uvisst, men det gjenstår å se om de er like ivrig til å gå i teinene i oktober.

liten hummer

Denne karen var av den mindre typen, og den var kanskje under minstemålet; en hissig hann. Den satt bare fast med halen, så den var lett å få ut.

hummer litenDet ble ikke så mye fisk i garna, men en breiflabb ble en fin bonus på en nydelig dag. Også det en uvanlig fangst.

Liten breiflabb

 

Ny stor hummer i garn

Da jeg tidligere i sommer fikk en stor hummer i toggegarnet, trodde jeg at dette ikke kom til å bli en vane. Tilbake på sjøen etter ferie og bunnsmøring av båten, skulle det bli en ny hummer første helga på sjøen. Denne gang var det flyndregarn. Garnet var helt rent, og det var ikke en fisk å se, bare noe jeg trodde var en en kvast med tare. Vel ombord vise det seg at “tarekvasten” var en stor hummer.

hummer garn1

Dermed bar det til lands (3 minutts tur) for å få hummeren ut av garnet. Heldigvis har flyndregarna bare ett lag med store masker, så det gikk rimelig greit å få hummeren uskadd ut av floka.

hummer i garn

Fri fra garnet, ble hummeren satt i en stor stamp (type “oransje” som vist nedenfor) og målt til 43 cm fra hale til horn. Litt fotografering ble det også. Deretter bar det ut igjen på sjøen for å sette hummeren tilbake på samme sted som den ble tatt. Jeg mistenker at det var en dame, men noe utrogn hadde den ikke. Dermed har jeg funnet en ny lokalitet der jeg skal prøve teinene i oktober, men det spørs om ikke disse store hummerne er litt for store til å komme inn i kalvene på teinene mine.

hummer klo

Stor hummer i garn

I dag kom det en uventet overraskelse da toggegarnet ble halt opp. Jeg trodde først at det var en tareklynge som nærmet seg overflaten, men ble usikker da jeg hørte et dunk mot ripa. Vel oppe i stampen, viste det seg en hummer av anseelig størrelse. Så stor hummer har jeg aldri hatt ombord før, selv om størrelsen ikke er imponerende. Vel hjemme ved kai, ble hummeren lirket forsiktig ut av garnet og satt i en stamp med sjøvann.

Stor hummer

Den store hummeren var et flott skue, men på denne årstiden skal de få fred fra fiskere og fritidsfisker. Dermed bar det ut på sjøen til samme plass der hummeren ble fanget. Der fikk den friheten tilbake etter å ha gitt en fritidsfisker en minneverdig båttur. En liten filmsnutt av den store hummeren – og utsettet av den – ble også laget. Den kan du se nedenfor.