Tørrsilda under tak

Tradisjonen tro, må tørrsilda sikres for kommende tider (da spesielt påsken). Ettersom det ser mørkt ut med sildefangster på Karmøyfeltet, måtte silda hentes litt lengre nord. På Vea hadde en båt (som kan sees med god fangst i begynnelsen av denne filmen fra i fjor) fått rikelig med sild. Dermed kunne påske-snackset sikres i år også.

Sild i lakeLitt graps og søl må til før silda er i lake og klar til å henges opp, og det ble både mørkt og sent før all silda var plassert høyt og tørt. Dermed er det bare å håpe på at været ikke blir for fuktig de neste ukene.

tørrsildHar du ikke prøvd å tørke sild, så ligger det en instruksjonsvideo om tørrsild her på fiskeri.no.

Hvordan filetere torsk? Her er en metode

En ny film er lagt ut, og denne gang er det filetering av torsk. Mange har meninger om hvordan dette gjøres, men jeg har funnet ut hvilken metode jeg trives best med. Målet er gå få mest mulig ut av fisken, samtidig som filetene skal være beinfrie. Så dette er ymtet på dem som ikke har funnet en god måte til å utnytte fisken på (og ikke nødvendigvis den eneste eller beste metoden)


 

Oppskrift – Bacalao mañana (lynbacalao)

Her følger oppskrift på baccalao med lettsaltet torsk; min favorittrett av torsk. Når jeg haler opp en torsk på ca. 2,5 kg, tenker jeg gjerne at “Det blir bacalao i morgen”; og derav har jeg valgt det spanske ordet mañana (i morgen) som benevnelse for retten. Oppskriften er en variant inspirert av andre oppskrifter på “lynbacalao”. Dette er en enkel rett å tilberede, og den smaker mye og godt. Se evt. film av prosessens nederst i artikkelen.

Forarbeid: Du trenger: 600 – 900 gram beinfri torskefilet. Dryss et tynt lag med salt på begge sider av filetene, og legg dem i kjøleskap til neste dag.

Ingredienser til bacalao mañana

Dagen derpå trenger du: 4 store poteter, 1,5 – 2 dl. olivenolje, 1 boks hakkede tomater, 3 ferske tomater, 2 paprika, 1,5-2 løk, en halv chili pepper, 3 fedd hvitløk, og litt pepper og salt.

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 200 grader

2. Hakk opp paprika og løk i store biter. Hvitløk og chili finhakkes.

3. Skrell potetene og skjær dem i skiver på ca. en halv centimeter.

4. Hell 1 dl. olivenolje i ei stekepanne og stek potetskivene ca. 2 minutter på hver side (til det dannes en svak ring i potetskivene)

Forsteking av potetskiver til bacalao

5. Legg de for-stekte potetskivene til side, og dekk dem med folie. Legg hvitløk, chili, løk og paprika oppi gryta.

6. Vend noen ganger til løken blankes, og legg så hakkede ferske tomater, tomater på boks og resten av olivenolja i gryta.

Saus til lynbacalao

7. La dette småkoke (putre) noen minutter, og rør om et par ganger. Tilsett 3 dryss med pepper og like mye salt (husk at fisken også er salt). I mellomtiden skjærer du den lettsaltede torsken i biter og legger dem med litt avstand nederst i ei ildfast form.

Lettsaltet torsk til bacalao

8. Legg potetskivene i forma og hell over sausen (eller i motsatt rekkefølge), før du setter forma i ovnen.

Ildfast form med bacalao

9. La bacalao-forma stå i ovnen i 40 – 50 minutter. Server evt. med hvitløksbaguetter.

Ferdig bacalao

10. Spis og nyt maten

Jeg bruker ulik oppskrift, alt etter hva jeg har for hånden. Nedenfor har jeg laget en liten film som kort viser de ulike delene av oppskriften.

 

Tørrsild – En film om hvordan du lager den

I forbindelse med at silda har inntatt kysten, haster det med å ta vare på silda som er her i så rike mengder. Langs kysten har man i århundrer tatt vare på silda ved å salte og tørke den. Tørrsild (eller torrsild som det heter på Karmøy) er en delikatesse som smaker som spekemat når den er ferdig tørket.

Tørket sild

Det er ikke spesielt vanskelig å lage tørrsild, men alt går enklere når man har gjort det et par ganger. Det tar litt tid, og kan være en kald jobb, men så er det da også givende å få lage sin egen tørrsild. Samtidig holder man tradisjoner i hevd og holder liv i vår rike kystkultur. Nedenfor følger oppskrift på hvordan du lager din egen tørrsild. I filmen nedenfor får jeg bistand fra elever som også gleder seg til å smake på resultatet.


Dette er en ganske “grapsete” aktivitet, og gjør det gjerne utendørs.

Kokt torskerogn – oppskrift

I forbindelse med fangst av juletorsken og rusefiske i vintermånedene, får man en fin bonus hver gang man får en torsk med rogn. Ferskt brød med kokt torskerogn og majones er et kjærkomment tillegg til utvalget av pålegg om vinteren. Man kan da også bruke torskerogn som middagsmat eller som tilbehør til fiskemiddag.

Fersk torskerogn

Noen velger å pakke inn torskerogn i plastfolie eller i tette fryseposer når den skal kokes. Dette gjøres for å hindre at rognposen sprekker under koking. Ved denne metoden, må man huske på å tilsette litt vann og et par ts. salt i fryseposen. Ved innpakking i folie kan man evt. legge rogna i en saltlake like før koking. Poenget er uansett at rogna blir tilført salt.

Torskerogn som koker

Selv er jeg veldig forsiktig når jeg tar rognposene ut av buken på torsken. Her gjelder det å ta seg god tid og unngå at kniven ødelegger rognsekkene/rognposene. Vask den så fri for blod og urenheter. Ved varsom behandling av torskerogn, går det helt greit å koke den uten å pakke den inn. Jeg bruker ca. 1 strøken ss. med salt til 1 liter vann. Man kan ha rogna i gryta under oppkok, men jeg velger å legge den i gryta når vannet koker kontrollert. Deretter lar jeg den småkoke/trekke i ca. 20 minutter.

Ferdig torskerogn

Kokt torskerogn kan virke litt “for naturlig” når de serveres i sin opprinnelige emballasje (som på bildet over). Man kan da “skrelle dem” og legge plastfolie rundt rogna. Hvis man ønsker å kutte rogna i skiver og steke dem, kan rognposen med fordel være på under steking ettersom den holder rogna samlet. Den tynne hinna er lett å ta av etterpå.

Oppskriften fungerer selvsagt også på rogn av sei, hyse, lyr m.m. Noen velger også å tilsette kokevannet et lauberblad og et par pepperkort. Her kan man prøve seg frem.