Hvalhai – Verdens største fisk

Verdens største fisk er en hai, men den er helt ufarlig for mennesker og sjøpattedyr. Hvalhaien (Rhincodon typus) kan blir over 15 meter lang, selv om voksne individ normalt er på 8-10 meter lange. Hvalhaien finner vi i varmere strøk, men den har en slektning som er vanlig utenfor Norskekysten; brugda. I likhet med brugda lever hvalhaien av plankton, rogn, småfisk og andre smådyr som den filtrerer ut fra vannet. Når den beiter, svømmer den med åpen munn. Ved hjelp av filteret på hjellene, blir maten silt ut fra vannmassene.

En hvalhai blir ikke kjønnsmoden før den er mellom 20 og 30 år gammel. Man vet ikke hvor gammel den kan bli, men mange mener at den kan bli lagt over 100 år gammel. Hvalhaien er en sårbar art, og sen kjønnsmodning bidrar til at hvalhaien har lav evne til reproduksjon. Hvalhaiens avkom blir født ferdig utviklet. De små hvalhaiene er omlag 40 cm lange når de fødes.

Flere steder i verden har det vært tradisjon for fangst av hvalhai, men de fleste nasjoner har for lengst lagt ned forbud mot fangst og omsetning av produkter fra hvalhai. Likevel finnes det noen få små samfunn som holder tradisjonell fangst i hevd. Som for andre store haier, er det haifinnene som har gjort hvalhaien kommersielt interessant. De siste tiårene har man imidlertid fått øynene opp for å utnytte hvalhaien som en turistattraksjon. For mange dykkere er det en stor opplevelse å få lov til å dykke med verdens største fisk. Filmen under her hentet fra youtube.

Skriv en kommentar