Hillersøy med storkast på makrellstørje

I kveld lyktes det endelig for “Hillersøy” på størjefiske. De siste dagene har “Hillersøy” observert størje i områdene vest av Molde, og det har vært flere bomkast. Størja beiter på pir, og den har vært vill og vanskelig å fange. Bomkast ble det også tidligere i dag, men i kveld lyktes mannskapet endelig. Nå ligger båten og tar opp fisk fra et storkast (Følg med i kommentarfeltet under artikkelen for å få oppdateringer om kastet).

Hillersøy på størjefiske

Hillersøy på størjefiske

Kl. 17.00 16. september gikk nota ut, og denne gang holdt makrellstørjene stø kurs mot notveggen. Størjenota gjorde jobben, og de store fiskene fikk ikke panikk før den sterke delen av nota (tørkestykket) gjenstod. Flere størjer hadde viklet seg inn i nota, og det tok derfor tid for mannskapet å plukke ut fisk fra not som ble halt ombord. I skrivende stund holder mannskapet på å “tørke opp fisk” fra selve nota. Nedenfor ser vi AIS-sporet til “Hillerøy” de siste timene før og etter kastet (som vises midt på bildet). Dagen ble brukt til å krysse samme området, men til slutt lyktes jakten.

makrellstorjekast-hillersoy

Kastet er historisk. Dette er den første kommersielle fangst av makrellstørje med størjenot i dette århundret. Det rapporteres at det antakelig er over 60 fisker i nota, men hvor stort storkastet blir, får vi ikke vite før arbeidet med å tømme nota er ferdig. Dette vil gi en vel fortjent belønning til et mannskap som tidligere har måtte tåle mange bomkast og mye leting etter makrellstørja. Hver fisk anslås å ha en vekt på rundt 200 kg.  I 2014 hadde “Hillerøy” også konsesjon på makrellstørje, men sesongen gikk uten fangst. I kveld var fisken mer forutsigbar, og selve fangstingen gikk uten større problemer. Mannskapet kommer til å jobbe videre noen timer før all fisken er ombord. De siste dagene har “Hillersøy” gjort flere observasjoner av størje, og det er sett både liten (ca. 100-kilos-) og stor (over 200-kilos-) fisk.

I fjor ble det tatt flere bifangster av makrellstørje under makrellfisket (vist på bildet nedenfor), så vi kan slå fast at makrellstørja nå er tilbake i norske farvann.

makrellstorje

Denne artikkelen har 7 comments så langt!

 1. Kystbloggen says —

  Fra Hillersøy meldes det at man fremdeles holder på å ta opp fisk. Arbeidet har pågått hele natta. Dette ble et virkelig storkast. 162 (!!!) fisk er tatt opp, og enda ligger et tyvetalls makrellstørjer i nota.

 2. Kystbloggen says —

  Det ble til slutt hele 190 makrellstørjer som ble tatt opp av nota. Innmat ble tatt ut på hver enkelt fisk som kom på dekk før den gikk til kjøling, og det har vært en stri tørn for mannskapet. Hillersøy er nå på vei til lands med den historiske lasta.

 3. Kystbloggen says —

  “Hillersøy” har passert Ålesund og skal nå til Florø med makrellstørjene.

 4. Kystbloggen says —

  Avisen Firda har idag skrevet om saken. Se artikkelen her.

 5. Kystbloggen says —

  “Hillersøy” ligger i Florø og losser. Hele dagen er gått med på å få makrellstørjene på land. Rundt kl. 20.00 var 50 fisk losset. Alt skal gjøres på rett måte for å oppnå best mulig kvalitet og pris. I tillegg blir det tatt biologiske prøver av hver enkelt fisk. Lossing vil fortsette utover natta. Media har omsider kastet seg over saken, og i dag har både aviser og TV vært i kontakt med båten.

 6. Kystbloggen says —

  I 11-tiden i formiddag var omlag 100 størjer losset. Ny fangstbehandlig tar tid, og arbeidet med å få losset resten av fangsten (90 størjer) fortsetter utover dagen. Også i dag har media vært der. Det ligger en reportasjen på NRK-Sogn og Fjordane, men det kan komme mer på NRK TV i kveld.

 7. Kystbloggen says —

  I går kveld ble “Hillersøy” ferdig med å losse fangsten, og de ankom Bulandet i natt.

Skriv en kommentar