Derformert torsk i Troms

Fiskeridirektoratet har nå valgt å frigjøre bilder av deformert torsk fra Storfjorden i Troms. To av bildene ser du nedenfor, og nå leter man etter en forklaring.

deformert torsk

Det er tatt DNA-prøver av de deformerte fiskene og man vil nå også ta prøver av torsk fra oppdrettsanleggene i Storfjorden. Mens media fristes til å kaster seg over “monstertorsken” og koblingen mot fiskeoppdrett, bør det nevnes at det ikke foreligger noen bevis for at deformasjonen har noe med oppdrett å gjøre.

Deformert torsk 1

At deformert torsk ferdes nær oppdrettene er meget mulig og naturlig adferd. Fiskere rapporterer at deformert torsk gjerne er unormalt fet. Dette vil i så fall gi en sammenheng. Deformert torsk vil ha vansker med å jakte på naturlig vis. Derfor vil deres beste – og kanskje eneste – strategi for å overleve, være å leve på nedfallsfor fra oppdrettsanlegg.

At tettheten av deformert torsk er høy nær oppdrettsanlegg kan derfor forklares uten at det forklarer hvorfor torsken ser ut som den gjør.

Denne artikkelen har 3 comments så langt!

  1. Busey says —

    Enda en grunn til å ikke spise fisk

  2. amund says —

    Deformiteter forekommer hos alle levende vesen, har en litt feil temp under inkubering av torskerogn og yngel vil frekvensen øke. Slike individ vil bukke raskt under i normale naturlige omstendigheter, kongetorsken er et eks, på fisk som overlever og har vært brukt som en lykkebringer i folketroen. I oppdrett vil en kunne få flere derforme fisk hvis betingelser ikke er optimale, blir ikke disse sortert vekk vil de vokse opp til ” monster”torsk. Kjøttet på en slik fisk er helt normalt og like godt å spise som normalutseende fisk.
    Bilde en er helt ekstremt, det er veldig sjelden med så mye deformiteter, både i hale og hode. Bilde to er en fisk med kategori stor nakkeknekk, fiskeveldferdmessig og kvalitetmessig liten betydning, men blir sortert bort ved stamfisksortering.

  3. B. Eidem says —

    Dette er en kongetorsk. Kongetorsken er en helt alminnelig torsk med en misdannelse i hodet som gir fisken et litt merkelig utseende.
    Kongetorsken er mest kjent for å være brukt til å forutsi været. Da måtte den sløyes og renses med hodet på, og etter at den var tørket skulle den henges opp i taket i en tynn tråd som var festet til fremste ryggfinne. Folk mente at fisken hadde en egen evne til å dreie mot vinden, og kunne lenge før væromslag fortelle om det ble uvær.
    I gamle dager var det vanlig at fiskere som kom langveis fra hadde med seg en Kongetorsk som ble hengt opp i rorbua. Kongetorsken kunne ikke bare spå været, den kunne også bringe lykke. En fisker som fikk syv kongetorsker ville ha lykken med seg på havet så lenge han levde, også når det gjaldt handel og fiskeomsetning.

Skriv en kommentar