Sankekiste for krabbe i netting

Krabbefiske er en selvfølgelig del av sesongen for fritidsfiskere med båt. Denne sommeren fant jeg ut at jeg måtte få ein ny sankekiste til å oppbevare krabben i. Trekista som ble brukt tidligere, var delvis kledd med not. Nota var imidlertid såpass gammel at jeg opplevde at krabbene klarte å finne svake punkt som de presset større. Når avstanden mellom et par av trespilene også var litt for stor, førte dette til tap av fangst.

Krabbekiste i sjøen

Utfordringer med kister av tre, er at de trenger stein for å synke, og dermed blir de tunge å jobbe med. Nå ble derfor hodet lagt i bløt i stedet for trekista. Materialvalget til ny kiste ble netting.  Litt stiv firkantnetting ble kjøpt inn ettersom vanlig hønsenetting er for myk og vanskelig til å forme i en fast fasong.

krabbekiste i netting

Av et stykke netting ble kista laget etter samme prinsipp som en pappkasse. Bortsett fra luka, er kista laget av èn sammenhengende del. Alt verktøyet som er nødvendig, er ei tang (eller en leatherman) som både kan klype og klippe. Det ble forsøkt å unngå å skøyte i hjørnene. Den største skøyten er på undersiden av kista; da med to ruter overlapp. Taskekrabben er en luring når det gjelder å finne svake punkter i teiner og kister, og den er spesielt aggressiv mot hjørner.

åpen krabbekiste

Sankekista ble “sydd sammen” ved å bøye streng fra ei rute, over og rundt ruta den skulle skøytes sammen med. Dermed må man tenke og planlegge litt når man klipper opp nettingen og skal brette den sammen til en kasse. Til åpning og lukking av luka, ble det brukt tau og streng. Neste gang blir det kanskje plaststrips. På grunn av mye vasskrabbe, vil jeg også lage to runde åpninger i toppen (av ringer ala fluktåpning) med en diameter på ca. 5 cm. Disse vil bli brukt til å fòre krabben med. To uker med mating av krabben, skal gi et langt bedre resultat av kvaliteten på krabben.

I sankekista – men også i påvente av koking – lar jeg krabbe ligge sammen med tang og tare. Dette roer ned krabben, og man unngår at de går løs på hverandre under lagring og i påvente av koking.

Skriv en kommentar