Fritidsfiske – en rimelig hobby

Må det være så kostbart å drive fritidsfiske? Må man kjøpe halve sportsbutikken for å ha glede av å fiske sin egen middag? Noen bruker tusenvis av kroner på utstyr de “må ha”. Trenger du virkelig en havfisketang? Må man ha mer en 20 ulike anheng og sluker, og en svær kasse til alt utstyret? De aller fleste vil klare seg godt med en rimelig utstyrspakke, selv om det er fristende å rigge seg til for kjempekveita. I sommer har jeg lagt havfiskestanga bort, og brukt en utstyrspakke til ca. 500 kroner når jeg har fisket med stang. Ei hendig og praktisk teleskopstang ble kjøpt i en pakkeløsning der ei full snelle fra Sølvkroken fulgte med. Pris ca. kr. 400,-. I tillegg ble det kjøpt 4-5 sluker (på tilbud), og et par ekstra svivler. Denne sommeren var jeg altså rigget med utstyr som til sammen kostet under 500 kroner. Her kommer konklusjonen:

Det finnes mange slike pakkeløsninger til 4-5 hundrelapper, og noen er laget for å fiske i både ferskvann og saltvann. Stengene oppleves gjerne som spinkle, og man blir straks forsiktig når man møter motstand fra fisken. Ved landing av fisk, må du aldri løfte fisken med stanga fra havet og opp i båten eller på land. Når fisken når overflaten, legges stanga bort, og du haler fisken inn for hånd.

Torsk tatt på stang i båt. Foto: Kystbloggen

En halvannen kilos torsk tatt fra båt. Sluken på bildet ble min favorittsluk. Ikke bare fordi den kostet 19 kroner, men den fisket så godt at jeg ikke tok sjangsen på å prøve så mange andre.

Lyr tatt på stang fra land. Foto: Kystbloggen

Stanga fungerte like godt til lands som til vanns. Her en liten lyr som har bitt på sluken. Samme sluk som forrige bilde, men med andre farger. Nedenfor ser du også stang og snelle. En lange på vel 2. kg. var ingen problem for utstyret, selv om man da jobber mer forsiktig enn med ei havfiskestang. Samme sluk som på øverste bildet ble brukt. Konklusjonen: Teleskopstanga tar liten plass, og når ekstrautstyret bare består av et par ekstra sluker og en kniv, får du god plass til alt i en plastpose. Dette betyr at det også er enkelt og lite plasskrevende å ha “alt” fiskeutstyret med seg i bilen, enten man fisker i nærmiljøet eller er på ferie. Minuset med de billige slukene, er at krokene er “kipe”. De ruster lett dersom de ikke blir skylt godt med ferskvann etter endt fisketur. Også legeringen på selve sluken er utsatt ved at den lett løsner ved slag mot stein når du fisker fra land. Betal derfor gjerne mer enn 20 kroner for å få en god og holdbar sluk, men de vil ikke nødvendigvis være mer fiskelige enn en billig sluk. Med normal fiskelykke gir det rimelige utstyret både naturopplevelser og fiskemiddager. Utstyret vil takle det meste av det som måtte bite på kroken, og det du ikke får opp, kan du fantasere om, og fortelle om, til barnebarna. Utstyret vil du ha glede av i mange år. Skitt fiske!

Lange tatt på stang fra båt. Foto: Kystbloggen

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

  1. Toril Karstad says —

    Hei! Jeg driver og finner illustrasjoner til ord i leseheftene mine, kalt Fokus, og lurer på om jeg kan få tillatelse til å benytte bildet av lyr, evt. få det tilsendt i høyere oppløsning.

    Vennlig hilsen Toril Karstad

  2. Kystbloggen says —

    Skal sende deg en epost!

Skriv en kommentar