Fiske etter sjøkreps – et populært fiske for alle

Jeg blir ofte spurt om sjøkreps og sjøkrepsfiske, og derfor skriver jeg noen ord om dette i Kystbloggen. På Karmøy satser nå flere yrkesfiskere på sjøkrepsfiske med teiner. De fleste kjøper inn et par titalls teiner, og bygger seg opp derfra. Også mange fritisfiskere har fått øynene opp for den velsmakende krepsen, og stadig flere kjøper inn noen teiner for å prøve lykken.

Til ang kan du bruke nesten hva som helst. Krepsen er et ådseldyr, og spiser det meste. Det er imidlertid noen vesentlige forskjeller på yrkesfiske og fritidsfiske etter sjøkreps. Yrkesfiskerne har store båter som fører dem ut til dypt vann med tilfredsstillende bunnforhold (søylebunn). De setter mange teiner i hver setting, og båten er utstyrt med spill som gjør det enkelt å trekke dregger og teiner opp fra dypet. Som fritidsfisker må du altså finne en driftsform som passer for din båt, ditt utstyr, og din geografiske beliggenhet. Du må ha tilgang til dype områder, og da snakker vi om dybder på 80- 100 meter. I tillegg må bunnen bestå av materiale som gjør det mulig for sjøkrepsen å grave sine tunneler (skjulesteder) i sedimentene. Dette betyr at du vil ha god nytte av et sjøkart som oppgir bunntype.

Du må så drive et forsøksfiske på de områdene som kan ha tilfredsstillende bunnforhold for sjøkrepsen. Det kan bli mange bomturer før du får den første krepsen i teina, men når du først har funnet et felt, kan du få mange sjøkjeps i hver teine. Teinene er lette, men de skal dras fra dypt vann, og det er derfor en fordel hvis du har et lite spill (elektrisk, hydraulisk eller motorisert) montert på båten. Drar du teinene for hånd, må du regne med at det tar tid og krefter å få teinene om bord. Sjøkrepsteinene er heldigvis lette, men hvis du har settinger på 4-5 teiner, med ile i hver ende av settingen, så blir det tungt likevel.

Når du har kommet så langt at du har funnet et sjøkrepsfelt, må du røkte det med fornuft. Noen felt er svært små i utstrekning, så en GPS kan komme godt med. Hold feltet ditt hemmelig og la det hvile i perioder. Mange yrkesfiskere har overfisket sine felt, og de må da finne nye felt i påvente av at bestanden skal ta seg opp på de overfiskede feltene. Når du har lært kunsten å fiske sjøkreps, kan du enkelt få tilgang til en av de mest ettertraktede matvarene fra havet. Den er da lettere å fiske enn hummer, og med et fåtall teiner vil du få mange gode sjømatmiddager. Flere bilder av krepseteiner og sjøkreps kan du se på fiskeri.no

Denne artikkelen har 31 comments så langt!

 1. Knut says —

  Når du egner teinene, kan man med fordel bruke en plast-boks til å ha agnet i. Boksen kan være gjennomhullet slik at lukta fra agnet siver ut i teina. På denne måten blir ikke agnet spist opp av mindre bunndyr, og du kan bruke agnet om igjen.

 2. Brynhild says —

  Vandrer sjøkrepsen noe annet sted om høsten/ vinteren, eller er det “bare” overbeskattet når det er minimalt med kreps i teinene….?

 3. Fredrik M says —

  Hva er det som er god agn for å fange sjøkreps?

 4. andreas hovland says —

  sjøkreps kan du finne helt inne på 30m vann bare bunnen er bløt nok. prøv inne i sund og viker, det må bare være bløt nok sølebunn.Sild er et godt agn.

 5. Fredrik M says —

  Så sjøkreps’n kan tas like godt på leirebunn som fjellbunn?? Eller steinbunn for den saks skyld..??

 6. Kystbloggen says —

  Sjøkrepsen bruker huler og ganger i bunnsedimentene for å søke ly. Den beveger seg ikke så langt fra disse gjemmestedene. De fleste jeg kjenner, fisker på dyp på minst 80 meter med sand-/leirbunn som er egnet for sjøkrepsen til å grave huler.

 7. Dag Skedsmo says —

  hei
  hvor får jeg kjøpt ssssssjøkrepsteiner?
  mvh DagS

 8. Kystbloggen says —

  Hei Dag!
  Beklager sent svar. Her i mitt område vet jeg at teiner kan bestilles/kjøpes gjennom den lokaleredskapsbutikken (Åkrehamn Trålbøteri). Mener å huske at jeg har sett annonse for noen krepseteiner hos Biltema, men kan ikke huske om dette var for ferkvannskreps eller sjøkreps. Kanskje det er noen andre som har gode råd om hvor du kan få tak i brukbare teiner?

 9. Morten says —

  Kan du bruke skotteteiner til krepsefiske? Fisker de like bra som krepseteiner. hva mat vil du anbefale, hvis du måtte velge?

 10. Jano says —

  Om det skal brukes skotteteiner så må ihvertfall kalven bygges om.
  kjøp heller rimelige sammenleggbare krabbeteiner og steng av kalven som er opprinnellig, bestill ferdige kalver hos skagerak tral og notbøteri (koster ikke mange kroner)og fell denne inn i kortsidene. min erfaring er at det må brukes agnboks pågrunn av marlus og slimål. satt mine teiner på ca 90 til 140 meter, grunnere ga de ingen fangst, men det har kansje med bunnforhold å gjøre. skagerak tral og not selger også ferdige krepseteiner til ett par hundrelapper.

 11. Morten says —

  Takk for svar, hvor får du kjøpt agnboksene og ca pris???

 12. Jano says —

  Tror de var ca 13 kr pr stk… de var flaskeformet med skrukork ellers har du jo Lerum syltetøy i plastbokse, de virker de og.

 13. Jano says —

  De får du kjøpt på skagerak tral og not, de har en god side på nettet også når det gjelder teiner og tau ol.

 14. espen says —

  hei
  jei her hørt att d går ann å bruke katte mat…. stemmer d?? har du noen erfaring med d.
  jei tenker d må vere utolig mye arbeid å stå å egne 500 bokser…

 15. Hei,hvor lenge har du teinene ståendes utemellom hver gang du trekker de ? says —

  hei,hvor lenge står teinene ute om gangen ?

 16. Kystbloggen says —

  Hei Espen m.f.
  Kattemat fungerer sikker greit som agn. Lukt av mat/ådsel er nok det viktigste. Angående tid; vet jeg at noen trekker hver dag, noen annenhver dag, mens andre venter (mer eller mindre frivillig) flere dager. Problemet med å la teinene ligge for lenge, er at krepsen skader hverandre, og da kan blir ikke fangsten like komplett og delikat.

 17. Silbris says —

  Jeg ser at mange mener at ¨krepsteinene ikke må stå grunnere enn 80 – 100 meter. Er det noen bergrensninger for hvor dypt de kan settes og være effektive? Jeg har en god plotter i båten og kan derved lese utforming av havbunnen. Er det noen regel hvor det er bast å sette teinene, på flate områder eller i skråbakker. en skal vel forsøke å lokalisere områder der havbunnen består av leire som har en relativ fast konsistens (slik at tilfluktskannalene er stabile) For bløt mudd er vel ikke å foretrekke?

 18. Kystbloggen says —

  Ja, du har rett angående bunnforholdene. De må være så porøse at krepsen kan grave ganger i dem og samtidig så seige at gangene ikke raser sammen. Dette blir da på ofte på flat eller svakt skrående bunn. Dybdeforholdene er ikke absolutte. Jeg vet om fiskere på Østlandet som finner kreps på 60 meters dyp, så her er det noe slingringsrom. Jo grunnere, dess enklere å hale opp, men på Vestlandet synes det som om krepsen går dypere enn lengre sør. Det handler vel da også om lokale topografiske variasjoner på hvor dypt man finner avleiret materiale som egner seg for sjøkrepsen.

 19. HAF says —

  Hvilken som er bra for fersk agn som makrell etc eller må være skitt agn like som hummerteine ?

 20. Biggis says —

  Hvordan kan man oppbevare krepsen levende over flere dager ??

 21. Helge says —

  Hei.
  Hvor stor i cm. Er åpningene på krepseteinene? Der jeg er har de ikke keepertabber i butikken, kun leppefiskteiner. Kan de brukes til krepsefiske ?

 22. Helge says —

  Hei.
  Hvor stor i cm. Er åpningene på krepseteinene? Der jeg er har de ikke krepseteiner i butikken, kun leppefiskteiner. Kan de brukes til krepsefiske ?

 23. Kristoffer says —

  Hei!
  Vet at denne bloggen er gamel, men jeg kan ta den opp igjen. Fikk en sjøkreps på hele 25cm i krabbeteina i går! Ja, med flukthull på 8cm og på 25 meters dyp!!! Fisker også sjøkreps til vanelig med en lenk på 5 teiner(Har elektrisk teinehaler). Der får jeg ikke så mye kreps(vanligvis 1-2 pr. teine), men skal kjøpe noen flere til å ta der jeg fikk den i krabbeteina. Er dette noen helt sjelden størrelse på sjøkreps?? For å svare på de andre sine spørsmål, så pleier jeg å oppbevare sjøkrepsen levende i en samleteine beregnet for hummer og krabbe, med strikk på klørene for at de ikke skal “sloss” med hverandre. Jeg har den på 40 meters dyp. Leppefisketeiner kan brukes, men da helst kjøp innganger som tillater at sjøkreps kommer inn lett, og ikke krabber. Vanlighvis rundt 7cm. Eventuelt kan du bruke noen flukthullringer til krabber på 8cm og feste de til inngangskalven. Vet ikke om det er noen regler på dette, men jeg har ikke funnet noe info om det noe sted ennå. Om noen vet dette kan de ev. svare.

 24. Christian K says —

  Heisann! ser her ligger no spm på vent! jeg er da en yrkesfisker på vestlandet som driver med krepseteiner ved siden av vanlig fiske(har 350 teiner) til agn bruker jeg ferske skrotter og hode av fisk ( kan godt ligge i en bøtte med salt i noen dager for å unngå mye krabbe på teinene).

  Bunnforhold som nevnt over er middels hardt leirebunn, jeg har etter egne erfaringer fått mest kreps langs kanten leirebunn/steinbunn og på dyp over 100 m. Der er det også begrenset med krabbe, om det er mye krabbe i området rundt teinene kommer krepsen garantert ikke! den skyr krabben som bare pesten, mens krabben bryr seg minimalt om krepsen. Det kan det være krabbe og kreps i samme teine, men da har krabben kommet inn etter krepsen, så derfor anbefaler jeg fiske på over 100m.

  jeg drager mine teiner 3 kvar dag, da krepsen ligger mesteparten av tiden i hulen sin, uinteressert i mat(har jobbet på Atlanterhavsparken i Ålesund, så har hatt muligheten til å studere krepsen)Og kommer kun fram om natten på grunnere vann når den er sulten(lyssensetive øyner). Når det begynner å bli bare 1-2 kreps pr teine flytter jeg teinene, 50 meter er nok.

  går godt ann å bruke krabbeteiner, men må lage inngangen mindre, sånn bare krepsen kommer inn og tette igjen rømmningsåpninger til krabben.

 25. Sverre says —

  Cristian K:Det har seg vel slik at i et akvarium er det for lyst, på 150-300m er der vel en tanke mørkere…. men et spørmål: hva er kartene dine merket med og hvor setter du teinene, jeg hørte mud, andre sier clay, på fiskeridirektoratets kartløsning finnes plenty av begge typer ute i havet her og inne i fjordene,hva er din erfaring? Er rekefelt et tips her?

 26. Christian K says —

  Hei, Sverre! Leire er der jeg har fått best fangster, da krepsen graver huler i leiren, der er det også en del småreke som bifangst i småmasket teiner.

 27. Sverre says —

  Takk for raskt svar. Ok, da er der jo en del mil med muligheter :-)Leser litt undersøkelser og rapporter om sjøkrepsfiske, og hører vel så mangt om emne, kan det være noe å satse på kommersielt, investere i båt og bruk og gå til verket? Hva regner du som gjennomsnittsfangst på dine 350, og trekker du alle på samme dag, eventuelt hvor mange klarer en på en lang dag? hørte 13 kg pr 100 teiner, kan det være et bra estimat, og hvor ligger prisen til fisker nå? salgslaget opererer med ca 97kr nå, selger du privat, eller leverer du på mottak?

 28. Christian K says —

  Hei igjen! jeg drager halvparten kvar dag:) varierer fra 5 til 30 kg pr 100 teiner, avhenging av om du treffer retr, om der er blitt fisket på før osv. selger for 125 kr kg kokt og leverer de minste og dårligste til mottak.

 29. Sverre says —

  I tillegg til annet fiske dette da? Hvor lang tid bruker du på halingen? ser i butikken, der koster de nå 349,- pr kg… forstå det den som kan….. 🙂

Skriv en kommentar