Flatskjerm – hvordan velger man?

Det er ikke alltid så fort gjort når man skal kjøpe produkter man ikke har hatt tidligere. Mye lesing, og lytting til andres erfaring er viktig, og dette kan være en tidkrevende og omfattende prosess. Ettersom jeg selv nettopp har anskaffet en flatskjerm (LCD), vil jeg gjerne gi et par tips som kan hjelpe deg på vei dersom du nå er på jakt etter din første flatskjerm.

Nå får du mange tilbud om LCD-flatskjermer på 26 eller 32 tommer som alle har god oppløsning og selvsagt er HD-ready. Prisene ligger fra drøye 5000 kroner og oppover. Du kan egentlig lese deg ihjel på tester og teknologi fra de ulike produsentene, men her er rådene som avgjorde mitt valg:

Gå til en større elektrobutikk eller TV-forhandler som har et godt utvalg av flatskjermer i den størrelsen du er på jakt etter. Som regel har de 3-6 modeller ved siden av hverandre, og de viser det samme på alle skjermene. Bruk minst en halv time til å se på TV i butikken. Be betjeningen om å skifte kanal dersom det er lite variasjon i det som vises. Du vil raskt oppdage at noen skjermer (som regel de billigste) har ekstreme kontraster (der lyse ting blir helt skinnende hvite) eller borfall av mellomtoner. Noen har også ekstrem fargebalanse der alt får et skjær av en bestemt farge.

Konsentrer deg videre om de modellene som har et behagelig bilde. Prøv også å justere kontrast og fargebalanse dersom du mistenker at det er innstillingene fra fabrikken som er problemet. Sjekk lyden på de mest interessante TV’ene. Lyd er kanskje ikke avgjørende, men for mange er det viktig at den ikke ødelegger opplevelse av å se på TV. Se så på hva som følger med av tilkoplingsmuligheter som du trenger (eller vet du kommer til å trenge). Se på ulikheter mellom de aktuelle modellene, og vurdere dette ut fra pris. Når du da har valgt deg en favoritt blant flatskjemene, kan du gjerne ta med deg en brosjyre og gå til neste butikk. Du kan også gå hjem og sjekke priser hos ulike leverandører. Du kan enkelt spare en tusenlapp bare på å følge litt med på tilbud eller å sjekke priser på Internett.

Når valge er tatt, er det viktig at du føler at du får et fjernsyn du er fornøyd med i bildekvalitet, design og størrelse. Kjøp av flatskjerm er en investering, og du skal leve med TV’en i kanskje 10-15 år. Det er da greit å være prisbevisst uten å være gjerrig. Mange produsenter tilbyr både god kvalitet og billig drit. Heng deg derfor ikke opp i hvem som har produsert eller skrudd sammen flatskjemen. Lykke til med kjøpet.

Denne artikkelen har one comment så langt!

  1. roger says —

    Det er heilt riktig! Når me får reklame i posten ser jo alle fjernsyn så flotte ut. Bildene av selve skjemen er klare med fin fargebalanse. Har sett at reklamebilder for flatskjemer er mykje bedre enn det dei er i butikken. Det er vel som med alt anna me kjøper. Det må opplevas for å få rett inntrykk.

Skriv en kommentar