Sverdfisk, makrellstørje eller annen stor fisk filmet i Hamarøy

Sjekk denne filmen på NRK sine nettsider. Filmen viser en “hailignende” fisk i overflaten i Hamarøy. Hvilken art det er vites ikke, men noen kan man kanskje utelukke.

Hai er det neppe. Ryggfinnen stemmer ikke med eksempelvis håbrann som er en regulær gjest i våre farvann (se bilde nedenfor).
Håbrann
I disse dager pågår fiske etter makrellstørje i Norge, og det er ikke utenkelig at den er så langt nord. Den ble jo observert ved Halten for en drøy uke siden. Avstanden fra ryggfinne og hale på filmen kan dog virke noe stor.

Sverdfisk er ikke noen sensasjon i våre farvann, men på filmen virker nakkepartiet til fisken å være litt for langt til at det passer til denne arten, og samsvarer i så måte mer med makrellstørje. Det blir vanskelig å identifisering når man ikke har erfaring med å gjenkjenne slike arter i overflaten. Mine tips blir derfor makrellstørje eller (sekundært) sverdfisk, så får eventuelle andre forslag (eller rett svar) komme i kommentarfeltet.

Denne artikkelen har 3 comments så langt!

  1. Kystbloggen says —

    Nå mener HI at det er makrellstørje som ble filmet. Se begrunnelsen her.

  2. Kystbloggen says —

    Seniorforsker ved Havforskningsinstituttet Leif Nøttestad har snakket med dem som filmet fisken, og fikk se den på nært hold. Han mener det nå ikke er tvil om at det er størje, og at sverdfisk kan utelukkes. – Siden de så fisken nærmest under båten, ville de lagt merke til et langt “sverd”, forteller Nøttestad til Kystbloggen.

  3. Kystbloggen says —

    Nå er antakelig den samme fisken fotografert. Sjekk bildene her.

Skriv en kommentar