Vinterdekk – for late til å skifte selv!

Den første frosten har inntatt landet, og for mange bilister er det viktig å få på vinterdekkene før man får seg en ubehagelig overraskelse på glatta.

På bensinstasjoner og verksted står det lange køer av biler med sommerdekk. Bilene er nummererte for at køen skal avvikles i riktig og rettferdig rekkefølge. Eieren er nødvendigvis ikke tilstede, for da måtte han eller hun ha ventet lenge. På verkstedene jobbes det på spreng. Dette er gylne tider, og erfarne hender med det rette verktøyet trenger ikke mange minutter å skifte dekk på en bil. Timelønna blir høy i slike perioder, og folk betaler gladelig noen hundrelapper for å slippe å skifte dekk selv.

Hvorfor skifter man ikke dekk selv? Vel, jeg har alltid gjort det – og senest i dag. Er vi blitt late? Har vi ikke tid til å bruke den timen det tar å skifte de fire dekkene? Er det vanskelig å skifte dekk?

Vi har vel tid til det vi vil i våre dager, så tiden står det nok ikke på. Så vanskelig er det heller ikke. Det står til og med beskrevet i bilens instruksjonsbok, og alt nødvendig verktøy finnes i bilen. Det skal altså ikke så mange hjerneceller i aktivitet for å skur av – og skru på – et dekk. Det er dessuten en av de få tingene man selv har lov til å gjøre med sin egen bil.

Vi gidder altså ikke å skifte dekk selv. Vi har det så godt at vi foretrekker å betale oss ut av den krevende jobben med å løsne på muttere og bli skitne på hendene. Alle har nok råd til å kjøpe seg fri fra dekk-jobben, men det bør ikke bare handle om penger. Hva med behovet for å mestre noe selv, eller tilfredsstillelsen av å ordne opp i ting selv. Det tar kanskje lengre tid å sette bilen i kø ved et verksted enn å gjøre jobben selv. Det handler vel derfor også litt om bekvemmelighet. Motivet er neppe å støtte opp om bilverkstedene, selv om det er et edelt motiv i seg selv.

Vi har det meget godt i Norge. Vi ønsker å gjøre det som vi tror er enklest, mest behagelig og det vi tror er best. Likevel kan vi over tid risikere å kjøpe oss til hjelpeløshet.

Denne artikkelen har one comment så langt!

  1. Knut says —

    En ting er at vi bruker penger på å la noen andre gjøre en enkel jobb for oss.Det verste er at i en tid hvor tidsklemma regjerer så er folk villige til å vente i timesvis på å skifte dekk. Det var er en reportasje fra et dekkfirma på Dagsrevyen når den første snøen kom på Østlandet. Ventetiden var 3 timer og folk satt i bilene og ventet. Utrolig. Et dekkskift med en brukbar jekk tar 30-40 minutter.

Skriv en kommentar