Merker kveite på fisketur

Det har tidligere vært skrevet om kveitemerking her på Kystbloggen. Nylig kom det inn en bildeserie som viser mer av denne typen forsøk og forskning.

Kveitefiske

Vi ser her bilder fra en fisketur med fire fritidsfiskere: Hans Harald Storli, Jon Hennelig, Kristine Kolbjørnsen og Malin Hagander. Øverst ser vi den første kveita som blir tatt på linene denne dagen. Fisken var 85 cm. lang og veide 8 kg.

Kveite i båt

Vel om bord blir kroken fjernet så skånsomt som mulig. Deretter blir merket satt inn. Like etter ble en større kveite halt om bord.

Stor kveite

Denne kveita veide 40 kg. og var 140 cm. lang. Her ser vi at det røde merket er festet på fiskens venstre side, like ved finnen. Et nærbilde av hodet ser du nedenfor.

kveitehode

Selv om de fire fritidsfiskerne ofte høster av det havet gir, blir alle kveitene merket og sluppet ut. Hans Harald og Jon har gjort dette mange ganger tidligere, og gjennom sitt frivillige engasjement har de lært mye om kveita og dens gytefelt på Vestlandet. Ved å veie, måle, merke og gjenfange merket kveite, samler de inn viktig data om de lokale kveitebestandene og deres vandringsmønster.

Siste bilde viser fornøyde fritidsfiskere som er klare til å sette ut ei merket kveite. Alle bilder er tatt av Malin Hagander.

utslipp av kveite

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

  1. Boggen says —

    Vi er av de som bruker mest alt fra havet! Min mann fikk en blekksprut på 7 kilo. Den har vi hatt som grillmat. Ellers filiterer vi all slags fisk og bruker til mat. Kråkeboller med rogn, Nam og . Slekta ellers synes vi er rare og at det snart må vokse ugger på oss. Men vi koser oss både med fangst og spising.

  2. Kystbloggen says —

    Ingen ting rart ved å utforske begrepet “sjømat”. Selv har jeg til og med kokt strandsnegler! Ikke alt som er like godt, men det finne et stort utvalg av mange spennende smaker i havet!

Skriv en kommentar