Fulle garn på Karmøyfeltet

Lørdag  (6. mars) fikk jeg meg en tur på garnfeltet ombord i “Lydia”. Selv om fangsten var akseptabel, ble det langt bedre de påfølgende dagene. “Staurgåtte” garn, med sild i hver maske gjorde det vanskelig å få fangsten ombord.

Over ser vi restene etter et sildagarn som ble halt tirsdag morgen. Garnet stod som en sølvglinsende vegg ned i dypet, og det var ikke mulig å få hevet det over rekka uten at garnet gav etter for vekta. Resultatet ble noen kasser sild, og en liten haug med garnfiller. Deler av garnet kom aldri så langt som til overflaten.

Fritidsfiskere og deltidsfiskere har nå gått over til dagsettinger. Det viser seg at garnet bare trenger et par timer i sjøen på dagtid før det er rikelig med sild i maskene. Å la garna stå over natta vil by på store problem med å få berget både redskap og fangst.

Silda kommer nå inn til gytefeltene i puljer. Under tilbereding av tørrsild, var det tydelig å se på rogn og melke hos enkelte silder at det kan gå minst en uke til den vil gyte. Samtidig vet vi at fiskere har fått silderogn i garna for snart to uker siden. Silda er tilbake på Karmøyfeltet for fult, og heldigvis vet vi fremdeles å sette pris på havet sølv.

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

  1. Henning Røed says —

    Flott at silda er tilbake,

    etter at vi nesten klarte å utrydde bestanden på slutten av 1960-tallet.

    Men her i oslogryta er det ikke lett å få kjøpt sild. prøvde i fiskedisken på supern nesten midt i Oslo. Nei sild tar vi ikke inn, det er de tingens om kjøper. prøvde også fiskeforetning på frogner. Nei vi får det bare inn av og til. Hvor mye koster sild når dere har det, spurte jg Vi selger fileter for 96 kroner kiloen var svaret!

    Forstå det den som kan! Umulig å få tak i og dyrt (relativt sett)! De to fiskeforretningen jeg pleide å bruke har begge gått inn de siste årene og to andre forsvant det siste tiåret. Har vi helt glemt hva vi har levd av her i landet?

    Får av og til fjordsild på brygga, men med isforholdene i det siste vet jeg ikke om de nå klarer å komme inn til Akershuskaia.

  2. Kystbloggen says —

    Trist at det er så vanskelig med sild der øst, men som du sier (og som vi ser på nyhetene) så har jo isforholdene mye å si for fiskernes situasjon. Silda her på Karmøy selges for 4-5 kroner per stk. Jo mer du kjøper, dess lavere stykkpris.

Skriv en kommentar