Hummer med rødt kjøtt

Det hender at det dukker opp noen spesielle bilder i mailboksen, og i dag var det noen hummerbilder fra i fjor. Det var Kåre Grønsnes som hadde fisket hummer i Årvikstrand i Kvinnherad. Da han gjorde klar til hummerfest, var det en hummer som skilte seg kraftig ut fra de andre. Mens de andre var lyse og hvite i kjøttet, var den ene hummeren rødlig, og delvis rosa.

Kjøttet hadde tatt farge fra noe, men hva? Kåre Grønsnes hadde (som de fleste andre av oss) aldri opplevd dette fenomenet, og han kontaktet da Havforskningsinstituttet i Bergen (HI). Han forklarte da at rogna til den “rødkjøttede” hummeren hadde en pastalignende konsistens, og sendte ved bilder av hummeren (som du også ser her). Der hadde man tidligere sett lignende tilfeller, og to mulige forklaringer ble gitt. Den det ble lagt mest vekt på, var den som Kåre selv mistenkte; nemlig at dette handlet om mislykket utvikling av rogn. Fra HI ble det opplyst at utvikling av rogn hos krepsdyr kan stanse opp av ulike grunner. Dermed kan kjøttet ha absorbert den røde fargen fra innrogna som ble nedbrutt inne i hummeren.

Det var ikke bare i selve hummeren at kjøttet var rødt; også klørne var preget av samme “fargefeil”.

En annen forklaring gikk på absorbering av fargestoff fra byttedyr. Beiting på raudåte ble da nevnt som en mulig årsak. Uansett mente HI at den uvanlige fargen ikke trenge å ha noen betydning for kvalitet og smak på kjøttet.

Bilder: Kåre Grønsnes.

Denne artikkelen har one comment så langt!

  1. jossa says —

    nammi!!!!!!!!!

Skriv en kommentar