Hvorfor plukker vi epler?

Jeg har plukket epler – og plommer. Hvorfor? Vanskelig å svare på. Vi kjørte i to timer med bil og brukte to timer på plukking. Vi kom hjem med flere bøtter med epler og plommer som aldri hadde passert kvalitetskontrollen i en vanlig matvarebutikk. For all del – de smaker godt, men de ser bare ikke ut slik som dem man får kjøpt i butikken. Eplene er ikke sprøytet, og mange av dem har derfor ulike skader på skallet. De fleste er ganske små, og hadde aldri bestått EU-kravene (for det er vel en EU-stadard på epler også?).

Det er litt stas med selvplukkede epler, men man blir ganske lei når man har spist 30-40 stykker i løpet av et par dagene. Plommene har enda kortere holdbarhetstid, så det gjelder å trøkke i seg mens man kan. Ikke alle er modne, men når man først har tatt turen for å høste inn, blir alt tatt vare på. Ingen ting skal gå til spille. Derfor må noe syltes ned. Dette betyr mer arbeid og utgifter. Sukkeret er jo like dyrt som ferdig syltetøy!! Å bruke tid, krefter og penger på å høste av naturen er nå fullstendig ulønnsomt. Du betaler altså er ublu pris for det klumpete syltetøyet du lager selv. Barna foretrekker Noras jorbærsyltetøy, og dermed sitter de voksne igjen med ansvaret for å tømme flere store glass med hjemmelaget plommesyltetøy. Hvorfor plukker vi epler og plommer? Hvorfor har vi frukttrær i hagen og på hytta? I tilfelle krig? Hvis det blir atomkrig vil jeg nødig sitte i kjelleren å spise dårlig syltetøy mens det regner radioaktivt aske. Høsting fra naturen, det være seg frukt, bær, fisk, fugl, nøtter, sopp, o.l., har nok noe med identitet og tradisjon å gjøre. Selv om vi ofte spør oss selv “om vi gidder?”, hadde vi vært et fattig folk hvis vi ikke kunne finne en form for tilhørighet i naturen og i vår nære fortid.

Høyt henger de.. Vi plukker epler i Ryfylke. Foto: Kystbloggen

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

  1. Sesselja says —

    Plommer, med o! Det er engelskmenn som spiser plums med u.

    Når pirkingen er unnagjort: du kan visstnok fryse ned plommer. Da kan du lage plOmmekompott, servert med en fløteskvett eller kremklatt til dessert en hustrig januardag for eksempel.

  2. admin says —

    Du har helt rett, selvsagt også i o-u-problematikken. Sikkert lenge siden jeg har skrivet om plommer (eller plummer som jeg også kaller det). Har rettet på innlegget for ikke å fremstå som komplett idiot.

Skriv en kommentar