Scampi, reker og sjøkreps

Hva er egentlig scampi? Ulike produsenter i ulike land har egne oppfatninger av hva som kvalifiserer til å bli omtalt som scampi. Å tilberede matretter av scampi er blitt utrolig populært, og dermed blir mange arter markedsført under denne betegnelsen. Det smaker også uhyggelig godt. Legg scampiene i en marinade av hvitløk, chillipepper, noen sitrondråper, litt salt og oliven olje. Stek eller grill dem så på sterk varme i 1-2 minutter: Fantastisk. Se evt. oppskrifte på denne siden.

Vel, tilbake til scampien. Scampi er opprinnelig en avledning av det italienske ordet for sjøkreps (arten Norwegian lobster). De siste årene er ordet i større grad brukt på større reker, og disse blir i hovdedsak importert fra Østen der de både fiskes og drettes opp. Tigerreker er en slik art. Kjøper du vanlige store norske reker, kan du gjerne tilberede dem som scampi, og de vil smake scampi.

Norske reker er gode, men det er ikke scampis. Foto: fiskeri.no

I land rundt Middelhavet får du gjerne sjøkreps når du bestiller scampi. Disse sjøkrepsene er mye mindre enn dem man kjøper i Norge. Sjøkrepsen blir selvsagt også utmerket på smak når den tilberede som scampi.

Stor sjøkreps. Foto: Kystbloggen

Konklusjonen blir noe slikt som at: Scampi er ikke lenger en egen art. I dagligtalen er scampi blitt en samlebetegnelse for skalldyr som tilberedes stekt eller grillet med et forutsigbart antall smakstilsetninger. God appetitt!

Denne artikkelen har one comment så langt!

  1. Harald says —

    Og så noen kvitløksbaguetter og ei flaske kvitvin attåt! Nam – nam.

Skriv en kommentar