Hummerfiske 2014 – jakten på stor hummer

Endelig viser kalenderen at det bare er timer igjen til 1. oktober og starten på en ny sesong med hummerfiske. For oss hobbyfiskere står det ikke om liv og død hvorvidt vi lykkes, men likevel må det innrømmes at det knyttes stor spenning til dette fisket. Teinene har vært klare i flere dager, og i kveld ble 7 teiner halt ombord. I morgen tidlig blir det en lynrask tur ut for å hive teinene i sjøen og samtidig komme tidsnok på jobb. Tre ruser skal brukes etter torsk, men dårlige værmeldinger gjør at jeg avventer litt med rusene.

Rigget for hummerfiskeNytt av året er at ei havteine skal i sjøen. Denne er det montert fluktåpninger på, og det blir spennende å se hva denne kan bidra med. Etter å ha fått to store hummere (45 og 43 cm) i garn i sommer, ligger det et lite håp om at en riktig stor hummer også skal finne veien til teinene. Den største av dem som gikk i garn ser du nedenfor (og hummeren ble også filmet).

stor hummer

Jeg vet hvor to av de store er, men tviler på om kalvene i hummerteinene fra Biltema er store nok. Det er altså en baktanke ved å bruke havteine under hummerfiske. Kanskje denne redskapen klarer å lokke til seg større eksemplar. Som de øvrige teinene er også havteina lett å jobbe med – og lett å stue bort utenom sesongen. I havgapet her på Vestlandet får vi nå to dager med akseptabelt vær før kulingen setter inn for alvor på fredag. Som i tidligere sesonger vil kommentarfeltet være åpent for alle som ønsker å fortelle om hvordan deres sesong går (fangst, agn, plasser o.l.), og forhåpentligvis kan jeg også legge inn kommentar om fangst dette året. Lykke til alle sammen!

Denne artikkelen har 78 comments så langt!

 1. Kystbloggen says —

  Skulle sjekke teinene i ettermiddag. Kuling og regn. Fikk bare sjekket to (grunnet for mye vind) – ingen hummer. Sjekket havteina, men gjett hvem som hadde glemt å lukke glidelåsen i hovedkammeret? Vil ikke skje igjen. Får vente til i morgen tidlig med ny tur ut.

 2. Andreas says —

  Da har vi debutert som hummerfiskere i en alder av hhv. 37 og 43 år. Vi er brødrene Johan og Andreas. Vi bor i Son i Akershus i ytre del av Oslofjorden. Faren vår og hans kompiser fisket en del hummer på søttitallet og de dykket etter hummer da dette fortsatt var lov, så det er jo en slags tradisjon vi viderefører.

  Vi kjøpte inn 6 Biltemateiner for noen uker siden, blåser og tau. Vi la på mer vekt på teinene etter å ha lest tips her på Kystbloggen. Som åte har vi brukt laks og sei som har stått i ei bøtte i nesten 3 uker. Lettsalta dette før vi la det nedi og resultatet ble rimelig stram fisk, men den var faktisk ganske fast i fisken også. Vi festa også en boks med tunfisk i hver teine. Disse stakk vi hull på for 3 uker siden og de har liggi virkelig godgjort seg. Stanken var ypperlig brekkmiddel på morrakvisten, men vi klarte å holde på frokosten. (Mulig at denne oppskriften kan videreutvikles og brukes som slankekur?)

  Vi var ikke alene på fjorden denne dagen. Det er mange som fisker hummer her nede, og plassene er godt besøkt. Hummer er det nok en del av, så det er vel litt som å trekke et lodd dette – selv om åte/agn/ruse nok også spiller en rolle.

  Vi brukte strips for å unngå at rusene skulle åpne seg. Blåsene ble også sikret med strips i tillegg til skikkelige åttetallsknuter (sånn man bruker på klartetau) for at alt skulle henge sammen.

  Vi henter rusene inn på fredag, og håper at de folk lar utstyret vårt ligge i fred. Det er jævlig mange tjuvradder her ute som stjæler både det som er i rusene og alt utstyret du har ute. Dessverre er det blitt slik, men vi håper at ting får ligge i fred, og at folk ikke tar opp rusne våre og tømmer dem.

  Det var fantastisk fint vær, 15 grader og delvis sol, blikkstille og sikten i vannet var opp mot 4 meter.

  Vi oppdaterer med info om hvordan det gikk i løpet av helga.

 3. Novise says —

  Du er ivrig, sjekke samme dagen. Har fått ut mine ti, men var seint ute i ettermiddag. Mye redskap i sjøen allerede! Blir bare et par dager før kuling setter inn her sør også. Spørs om ikke de fleste blir tatt opp i påvente av roligere vær da. Spennende å se i morgen!

 4. Kjetil says —

  Da var det bra du sjekket havteina. :) Nå har jeg satt tre biltema teiner på tre plasser jeg hadde tenkt meg ut. Veeldig spent på å se imorgen. Det var mye teiner ute da jeg dro ut kl.17 idag.

  Jeg modifiserte teinene med armeringsjern stripset fast i bunn, to små flyteelementer på toppen av teina så den lander rett vei og plastbokser med mange 2mm hull til agn. Agnet en teine med bare tunfisk på boks, en med makrell og sjøørret, og en med makrell og gammel stinkende makrell som hadde ligget ute en uke i sjøkrepsteine.

 5. Kystbloggen says —

  Spennende å få høre hvordan andre gjør det, og at også andre er hekta på dette fisket. I dag ble mine teiner sjekket, men hummeren uteble. Et par av teinene var dårlig satt – noe som ofte skjer når man setter i dårlig vær. En del krabbe ble tatt med til lands og lagt i kiste (og to småsei ble til agn). I ettermiddag blir teinene halt opp; kulingvarsel i langt tid fremover. Likevel ikke umulig å få hummer på dagtid, så det er litt spenning knyttet til ettermiddagen.

 6. Novise says —

  Resultat fra første trekk ble tre stk med til land og to rognhummer tilbake i sjøen. Godt fornøyd (selv om det er kjedelig å kaste ut de to første man får). Tar sjansen et par dager til i håp om at vinden ikke blir for drøy

 7. Morten Kulseng says —

  Jeg lurer på om det er lurt å sette hummerteinene på tidlig kveld i og med at den skal være nattaktiv?
  Er det noen som vet noe om dette?
  Fikk forøvrig 0 hummer og 20 krabber i morges på 4 teiner.
  En teine i manko.

 8. Kystbloggen says —

  Gratulerer med fangst Novise! Meldt liten kuling (13 m/s) her vest hos meg, så alt skal opp i dag.

  Ja, Morten, den er mest aktiv om natten – og da er det størst mulighet for fangst. Dersom jeg har teiner ute på formiddagen, så går jeg ut og tømmer dem og fyller på med agn om kvelden. Skal ut og hive opp mine teiner nå, og har liten tro på fangst på formiddagen. Krabbe er jo godt – like godt som hummer (synes jeg) -, men nå er det jo helst hummer vi vil se i teinene. Vi får bare vente og håpe.

 9. Novise says —

  Tror nok det er en fordel å agne teinene like før mørket for å redusere sjansen for krabber. Men sjansen for at andre sjekker teinen er derimot mindre ved å gå ut tidlig. Å gjøre begge deler er tidkrevende, Kystbloggen!

  Meldt 8-10 m/s her, så jeg har flyttet teinene litt innover

 10. Novise says —

  Er det forresten noen som vet om hummeren tar til seg føde i fangenskap? Bør de ha mat i sanketeine?

 11. Kystbloggen says —

  Da var teinene på land, allerede 2. oktober! Hadde ute et garn for å fiske rødspette (agn). Det ble satt kl. 08.00 i morges, og halt opp kl. 15.30. Der var det «selvfølgelig» en hummer. Har ikke fått hummer siden sist jeg satte garn (!), og det er nesten irriterende å få den i hummersesongen. Da den kom over ripa «kjente jeg lysten til det onde i mitt hjerte», men damen – med utrogn – ble sluppet ut igjen. Den målte 32,5 cm. Nedenfor et par bilder av hummeren. (Har du bilder du ønsker å vise i forbindelse med hummerfiske, så send dem til fiskeri(a)fiskeri.no, og de vil bli satt inn i kommentaren din).
  Hummer med utrogn
  Hummer
  Angående spørsmålet om foring av hummer, har jeg ikke hørt at dette er vanlig.

 12. Kjetil says —

  Jeg fikk ingenting på de tre biltema teinene idag. Få sjekke imorgen. Fyllte på med agn; en torsk og en makrell jeg fikk idag. Det skader vel ikke å ha torsken også oppi teina? (selv om hummeren foretrekker makrell)

 13. Kystbloggen says —

  Den første hummeren jeg fikk (for mange år siden) gikk etter torskehode jeg hadde egnet med. Hummeren jeg fikk i garn i går, var like ved en ulke (type; vanlig ulke) som hadde gått i garnet. Tror hummeren går etter det meste, men utfordringen er nok heller å unngå at krabben fyller teina. Bedervet agn brukes helst fordi krabben liker best ferskt agn og hummeren er et ådsel-dyr. Bruk av saltet agn er nok også en tradisjon fra tidligere tider da man ikke hadde fryseboks til å oppbevare agnet i.

 14. Kystbloggen says —

  Da heiv jeg teinene ut igjen. Liten kuling og vanskelig å jobbe, og jeg hadde liten kontroll med hvor og hvordan teinene landet. Det er meldt fint vær ut på dagen i morgen, så det var motivasjonen for setting. Og, man får i alle fall ikke hummer uten at teinene er i havet. Fralandsvind gav rolig hav, men vakene (blåsene) lå tett nære land utenfor Åkrehamn. Det bli nok mange som skal hale teiner i morgen. Det er bare å krysse fingrene.

 15. Novise says —

  Dere er heldige som kan fiske på søndager. Ulovlig her, men tror jeg må ut og flytte et par av teinene likevel pga stormen som er meldt til uken! Ble forøvrig kun en rognhummer i dag.

 16. Kjetil says —

  Har tatt 2.trekket og fremdeles ingen hummer i noen av de tre biltema teinene. Litt skuffende men jeg kan trøste meg med at teinene ikke er stjålet. Fikk iallfall festet mer tyngde på de så de ligger mer stabilt. Flyttet to av de litt lenger inn i ly for vinden så får jeg prøvd en ny plass også. Jeg er jo helt fersk på hummerfiske… :)

 17. Kystbloggen says —

  Rognhummer en å en opplevelse i det minste :)
  Ingen på meg i dag heller. Flott vær! Ikke ideelt satt ut i går, men likevel… Mye krabbe og en fin lyr i havteina. Skuffet over resultatet så langt. Tar alt opp i ettermiddag; kuling i morgen.

 18. Jon says —

  Satte 8 teiner 1 oktober, det er andre året jeg fisker hummer. I fjor ble det null, men i år har det blitt 8. 6 med rogn som alle var over 25cm og to uten som var store nok. Så får håpe det blir noen flere uten rogn 😛 Har 4 biltema og 4 vestlandsteiner med to innganger. Jeg har aldri fått noe i biltema teinen selv om de har ekstra vekt i seg. Lykke til :-)

 19. Kystbloggen says —

  Gratulerer med flott fangst Jon! Din erfaring stemmer nok med den allmenne oppfatningen om at Biltema-teiner ikke stiller i samme divisjon som skotteteiner og Vestlandsteiner. Men, likevel har de noen fortrinn. Når man ikke har maskineri (spill) til å hale med (og er litt bekymret for ryggen), så er Biltema-teinene et godt alternativ. Dessuten er de fantastiske å stue bort etter sesongen. Nå som vi har hatt kuling på kuling, så er det nok spesielt viktig å ha tunge teiner som ligger stødig på bunn. Mine teiner (type Biltema) står i sjøhuset nå (ble tatt opp i går), og de skal nok ikke i sjøen før litt ut i neste uke. Sesongen er heldigvis lang, så her er det bare å håpe på godvær og stå på!

 20. Jan Erik Albretsen says —

  Har 6 teiner (skotte og vestlandsteiner) Setter alle teinene innaskjærs i Arendal. Er stor kamp om plassene og ufattelig mange teiner rundt forbi. Mer enn noensinne. Agner med makrell – råtna i poser uten salt og pellets fra OK Marine i Søgne faktisk.

  Har fått én hummer så langt i år. Den ble tatt opp i dag. Målte 28 cm og var uten rogn. Har ellers fått 12 krabber. To av krabbene døde i sanketeina, så de tenkte jeg å bruke som åtsel i to av teiene. Noen som har efaring med knust krabbe i teiner?

 21. Novise says —

  Har fått tips om knust krabbe så jeg tenkte å prøve det. Teinene mine ligger og koser seg i stormkastene på Sørlandet mens jeg er på jobb (pendler). Jan Erik, Fikk du hummeren på pellets? Er litt nysgjerrig på det som agn…

 22. Kristian says —

  Prøver hummerfiske utenfor Bergen for første gang. God erfaring med dykking og krabbefiske etc til nå, men altså ikke hummer. Kjøpte to nye vestlandsteiner og ble for aller første gang frastjålet en teine da den skulle trekkes. Hoppet uti med drakt og maske, men den lå ikke på dypere vann heller. Tyveri altså. Brukte en blanding av gamle reker/tunfisk/torsk, men ingen hummer etter to trekninger så langt. Å sette de i områder som hyttefolket holder seg unna ila sommeren er sikkert lurt, så nye fjerne områder skal nå utforskes.

 23. palli says —

  Hei hei!

  Var akkurat ute og trakk teinene mine for tredje gang i år, ble en flott hummer på 1.kg denne gangen:) Har fått tre hummere på rundt et kilo hittil og en rognhummer som ble sluppet ut igjen:)Har tre Biltema teiner i sjøen i ytre oslo fjorden. Agner med makrell reker og brisling

 24. Kystbloggen says —

  Gratulerer med fangst Palli! Her vest er det et «grisavær», så det blir bare å vente til neste uke. Agnet mitt har ligget ganske lenge og lukter nå en blanding mellom sildoljefabrikk og oppkast. Mulig jeg også prøver med ferskt agn neste uke.

  Trist at redskap blir stjålet (jfr. Kristian sin kommentar). Har ikke opplevd det her. Koster jo en del å drive dette fisket, i alle fall når man fisker med vestlands-teiner og skotte-teiner.

 25. Ola says —

  Hei,
  Prøver meg på hummerfiske for første gang i år. Startet med to biltemateiner og nå har jeg supplert med en skotteteine og en vestlandsteine. Var ute i går og satt de nye teinene og sjekket de gamle (etter å ha reddet båten, dobbeltbunnen lekker tydeligvis og nå hadde den sunket så det var litt nedtur, men fikk den på vannet igjen etter en kald dukkert).

  Fikk ingen hummer, men 5 flyndrer i den ene teina. Tenker at den da har stått på sandbunn? Er flyndre i saltlake ok som agn? Satser på at alle står på steinbunn denne gangen.

 26. Kystbloggen says —

  Ja, flyndrer er helt OK som agn. Er sikker på at timing og plassering av teiner (og dertil litt flaks) er det viktigste for fangst. Lykke til.

 27. palli says —

  takk for det:)

  Jeg blander sammen makrell reker og brisling som har ligge og råtne i ei bøtte i 2. uker. Dette pakker jeg inn i rispappir( pappir som er jævlig slitesterk og vi bruker inn i bleiene til veslemor)agnet holder seg utrolig bra i denne pappiren men lukta klarer lett og komme ut av den og trekke til seg hummer:)

  Jeg traff en hummerfisker på sjøen i fjor og han brukte kun salta flyndre og det funka best syntes han! Jeg har alldri prøvd det sjøl!

  Hilsen Palli

 28. palli says —

  hei hei!

  Jeg har et spørsmål, er det noen som har fått større hummer en 1.kg i biltema teinene?

  I fjor da fikk jeg fire hummer og de var alle på 1.kg, akkurat som de jeg har fått nå!Lurer på om kalvene er for små for større hummer!?

  El har jeg ikke stor erfaring med hummerfiske, kommer fra island og der har vi ikke den typen av hummer! Har bare sjøkreps som vi kaller for hummer(humar) da:)

  Men jeg er blitt helt hekta på dette nå:)

  Hilsen Palli

 29. Kjell says —

  Palli:

  Man kan få større hummer i biltema-teinene. Den største jeg har fått i de var 2.8 kg, og jeg har fått flere på 1.5-2 kg. Det er få men store hummer her jeg fisker på vestlandet.

 30. palli says —

  ok, det var godt å høre:)

  da kan jeg og guttungen glede oss enda mer til å trekke teinene i morra tidlig og håpe på at vi får et skikkelig beist el to:)

 31. Novise says —

  Synes dere er vel kresne når dere krever store hummer. Fikk tre nye i sanketeina i dag+ en ny rognhummer. Fått 11 tilsammen, men alle under 30 cm. Godt fornøyd. Har du fått teinene ut igjen, Kystbloggen?

 32. Kystbloggen says —

  Nei, Novise. Jeg er i London, men det er bedre vær her :) Hjemme igjen i morgen, og får kanskje tid til å hive ut noen teiner på kvelden. Trøster meg med at sesongen er lang og at det sikkert blir perioder med godt vær. Kjekt at mange allerede har fått oppleve å få hummer ombord.

 33. palli says —

  Jeg og guttungen var ute og sjekka teinene på morran i dag. Ble dårlig resultat, men det har vært hummer i den ene teina i hvertfall, der var agnet helt borte og den ene sida av teina hadde vært tatt ut av sporet den skal sitte fast i sånn at den var halvt åpen:( Jeg pleier å stripse dem igjen, så den som har forsynt seg har sikkert ikke hatt kniv får å få den opp! jævlig kjipt:(

 34. Kystbloggen says —

  Halte 5 teiner i dag, men ingen hummer. Mye krabbe og fin torsk og lyr i ei ruse. Flott vær, og i dag har jeg alle 7 teinene ute. Det gode været gjorde at jeg denne gang fikk satt dem der jeg ville (og på plasser jeg fikk hummer i fjor). Blir nok oppgitt i morgen dersom det ikke blir fangst (men samtidig er det jo det usikre som gjør det spennende).

 35. Ola says —

  Fikk min første hummer i dag, helt rått! Den satt i siste teina. Nå er den fortært:-) Fikk to krabber også. Hummeren var ikke så stor, 27,5 cm, men utrolig gøy. Neste trekk blir fredag. Spent på å høre om morgendagens trekk Kystbloggen.

 36. Eirik says —

  Fullt mulig å få stor hummer med Biltema-teine. Rekorden her er et sted mellom to og tre kg.
  Men: viktig info til alle som har Biltema-teiner: Det hvite tauet som man normalt binder lina i holder MAX en sesong! Det fant jeg smertelig ut da jeg trakk de første teinene i fjor – og mistet teina mens jeg dro. Tauet kan se helt fint ut, men tåler ingenting! Det verste er jo at den teina kanskje ligger og driver spøkelsesfiske fremdeles. (Har forsøkt å dregge og har til og med dykket etter teina, men uten hell.) Siden jeg synes at dette er en så graverende svakhet med kanskje Norges mest solgte teine kontaktet jeg både Biltema og Fiskeridirektoratet, men ingen har villet gjøre noe med saken.. :(

 37. Kjell says —

  Jeg tror uansett det er dumt å binde hovedtauet til det hvite tauet på biltemateinene. Gjør man det blir teinen dradd opp slik at hummeren kan dette ut av kalven på vei oppover. Jeg vet jo ikke om dette har skjedd, men jeg har fått hummer som har lagt oppå kalven når teinen kom til overflaten på en sånn måte at den enkelt kunne falt ut. Nå har jeg festet tauet slik at teinene trekkes sidelengs oppover.

  Men uansett har jeg stort sett gått over til skotteteiner (6 skotter, 4 biltema). Noe dyrere, men mye mindre tull.

 38. Ola says —

  Jeg opplevde det samme i år. Mistet en biltema-teine når jeg satt den.Skulle omplassere den og da røyk lina, det hvite tauet på den andre teina var like råttent, så det var flaks at jeg ikke mistet begge. Skal ned til helgen og dregge, håper jeg finner den! I går oppdaget jeg at den andre hadde hull i skjøten mellom kalven og teina. Har sett at noen skotteteiner har bomulltråd på strikken som holder døra. Det kunne jo ha vært et krav til teiner.

 39. Eirik says —

  Krav til organisk materiale som råtner etter relativt kort tid har vært til vurdering. Fiskeridirektoratet mente det ville vært et godt tiltak, men dessverre kom det allikevel ikke med da lover og regler ble endret sist. Personlig håper jeg det kommer inn ved neste revisjon. Tror det er enorme mørketall på spøkelsesfiske. Hummer, krabbe og fisk som går i teinene blir selv til agn når de dør, og en spøkelsesteine kan fiske i årevis! Det er plikt til å rapportere or både fritidsfiskere og yrkesfiskere, men få som følger opp. Fritidsfiskerne fordi de ikke kjenner reglene, og yrkesfiskerne fordi de ikke vil. Det er bl.a. avdekket at yrkesfiskerne sjelden rapporterer tapt redskap da det innebærer en plikt til å bruke tid på å søke..

 40. Kystbloggen says —

  En nabo flyttet i sommer, og i vår hadde han ei Biltema-teine utenfor kaien sin(i et hjelpeløst forsøk på få ett eller annet). Han flyttet, men teina lå igjen. Jeg tok opp den overgrodde teina for to uker siden, og har prøvd å fiske med en et par ganger. Den ene «låsebøylen» hadde falt av. Halte den i går, og da brakk jern-buen som klipses ned til bunnpartiet (gjennomrustet), så nå er den bare søppel. Disse teinene har altså en begrenset levealder som spøkelses-redskap.

  Alt dere skriver om svakheter til Biltema-teina, stemmer med mine erfaringer. Tauverk må skiftes, teina må låses med tau eller strips, og det må bøtes rundt kalvene etter en tid. Som nevnt, så er ikke disse teinene i næheten av kvaliteten til skotteteiner, men lav vekt og «sammenleggbarhet» har også fordeler. Man får jo også hummer i dem (selv om jeg ikke har fått noen så langt denne sesongen). Skal ut i ettermiddag og sjekke. Spennende.

 41. Ola says —

  Ja, biltema-teinene sparer deg for en prolaps eller to. Dro skotteteine for første gang igår, neste gang skal jeg ihvertfall ha med hansker.

  Jeg har to spørsmål:
  1)Trenger man egentlig å ta ut uspist agn når man legger i mer? De liker jo råtten fisk, spm er om den kan bli for råtten, selv for hummern?

  2)Er det poeng å ha tang i teina, f.eks. soverommet, for å unngå slåsskamper? Har hørt at hummer ofte ryker i tottene på hverandre etter et døgn i teina.

 42. Kystbloggen says —

  Gode spørsmål Ola, og noe av dette er ting som jeg tenkte over senest i går da jeg satte teinene.

  I ulike fiskerier etter skalldyr får vi stadig høre om hvor viktig det er å bruke «nytt» agn. Jeg pleier derfor bare å supplere med litt «ny råttenlukt» når det gjenværende agnet er ganske intakt. Tror det handler mest om at lukta blir svakere jo lengre agnet ligger i havet. For min del handler det også om at jeg ikke har ubegrenset med agn å fylle på med hver dag, og derfor blir det mer supplering enn full utskifting.

  Tang i teina (eller kanskje å «pynte» teina med tang – som jeg har tenkt på) må du gjerne forsøke med. Kan godt hende at det både gjør teina mer fristende og samtidig virker dempende på evt. konflikter. Kanskje andre har erfaringer på disse områdene?

 43. Kjell says —

  At hummeren sloss i teinene kan jeg skrive under på. Jeg opplevde å få 1 1/2 hummer i en teine i år. Den største hummeren hadde spist opp hodet og halve ene kloen på den minste. Da hadde teinen stått ute i 2 døgn. Heldigvis var halen igjen til meg, og den smakte helt utmerket.

 44. Ola says —

  Takk for svar. Da er det bare å teste litt. Tror på det du sa om plassering og timing Kystbloggen og det gjør jo testing av agn litt vrient med mindre man setter to teiner samme sted. Skal prøve litt med og uten tang og se om det er noen forskjell, men først må jeg få to hummer i samme teine.

 45. Kystbloggen says —

  Nydelig vær, men ingen hummer. Irriterende mye krabbe… En fin lyr i ei ruse, men ellers ingen høydepunkt. Tok et par teiner med til lands ettersom det blir litt travelt de neste dagene. Mulig jeg ikke får tid til å trekke i morgen.

  Snakket med to andre som hadde halt teiner utenfor Åkrehamn. Ingen av dem hadde fått hummer i år heller. Felles skjebne = felles trøst. En av dem mente at det var for varmt i vannet. Mulig han har rett og at det er like godt å ta en pause. Rusefiske er jo alltid spennende, og det kan greit kombineres med et begrenset hummerfiske. Litt skuffa i dag…

 46. palli says —

  Da har jeg og guttungen vært ute i ettermiddag.
  Han er like ivrig fisker som pappaen og på veien ned til kaia da lurte han om at kanskje det var fisk i teinene,men det sa jeg at var ikke stor sjanse for.

  I den første teina vi dro var det en lyr på 30 cm som vi slapp ut igjen, da måtte vi le:)

  I den andre teina var det ingen ting, men når den tredje teina ble halt opp da fikk vi noe vi alldri har fått før, to hummer i samme teina:) Den ene var rognhummer på 25 cm og den andre var rett under minnstemål på 24 cm så begge fikk beholde livet!

  En kjempemorsom efta for far og sønn:)

 47. Kystbloggen says —

  Alltid en opplevelse å være på havet, uansett om man får det man håper på eller ikke. Med teiner og ruser dukker det gjerne opp uventede ting – og ting som settes ut igjen. Med vår generelt høye økonomiske velstand, så er det jo disse opplevelsene som trigger. Men, ønsker man å fiske til en skalldyr-fest, så trenger man også å få et par «lovlige» hummer (noe flere av dere har fått).

 48. palli says —

  Ja det er opplevelsen som er 99% av hele greia!

  guttungen syns det å, han er like fornøyd selv om vi får bare noen snegler eller sjøstjerner, det å få hummer man kan ta med seg hjem er bare en pluss:)

  vi skal trekke teinene i morra, kommer til å drømme om hummermiddag i natt;)

  Hilsen palli

 49. Christian says —

  Hei,fekk 3 hummera i ei teina i dag.Har brukt sjøkikkert og funnet steinrøyser som ligg på 8-10 meter .setter teinene heilt inntil Steinar/ røys

 50. Ola says —

  Hei, noen som vet hvorfor det ikke er lov å trekke/sette teiner på søndag? Hva er hensikten med regelen?

 51. Ola says —

  Kom nettopp hjem, fikk 2 hummer i den ene teina. Den ene lå i soverommet sammen med en krabbe og den andre i hovedrommet. Teina har stått ute i 5 dager, ingen tegn til krangling. 800g og 1.2 kg. Utrolig gøy!

 52. palli says —

  Var ute tidlig på morran sammen med guttungen og vi skulle trekke teinene, men når vi kom ditt var bare en teine av 3. igjen:( Vi blei veldig lei oss, ikke minst guttungen som hadde gleda seg så veldig til neste trekk;( Siste gang vi var der ute var det minnst 5 andre blåser i nærheten men nå var alle borte,så det er nok flere som blir skuffa når dem skal ut å trekke teinene sine!
  hilsen
  Palli som er sint og lei!

 53. Ola says —

  Det er jo helt utrolig! Har hørt om yrkesfiskere som kutter lina til hobbyfiskere uten at jeg helt ser hvorfor de velger å kutte lina så teina står igjen. Fant forresten den ene teina jeg mista for 2 uker siden, den var tom. Hvor fisker du Palli?

 54. palli says —

  Hei Ola!

  Jeg fisker i ytre Oslo fjorden. Skjønner ikke at noen gidder å stjele andres sitt utstyr! Jeg skal få en kammerat av meg som er dykker til å sjekka om det har vært noen som har kutta lina!
  Dette var stort problem når jeg bodde på island og drev med rognkjeksfiske i garn. Da Skjedde det flere ganger at man fant ikke garnene igjen! Hvis man satte garnene for nære noen som trodde han eide plassen man satte garnet på, da kutta han blåsene av!;(

  Har hittil fått 3. keepere på 1kg 2. rognhummer og en som var under minstemål!

  Hvor fisker du Ola?

 55. Ola says —

  Ja, det er vel noen som tror de eier plasser rundt om kring, det er helt utrolig. Jeg fisker på Tjøme, har ikke hatt noen problemer ennå, bank i bordet. Fått 3 hummer i år, alle over minstemålet og alle uten rogn, så der har jeg hatt flaks. Håper du finner teinene!

 56. Kystbloggen says —

  Grattis med fine fangster Palli og Ola. Mine teiner er på land. Når det ikke er livstegn i områdene jeg fisker i, så er det bare å vente. Normalt skulle jeg nå ha tatt de 5-6 hummerne jeg trenger, men slik ble det ikke dette året. Jeg vet at hummeren er det, men den går ikke i teinene. Har ute 5 ruser, og det er blitt noen torsker. Krabbe er ei plage. Får krabbe i ruser, teiner og garn. Kuling nå i de neste dagene. Blir da bare å finne et vindgløtt der rusene kan sjekkes.

 57. palli says —

  Krabbe er ikke plage her hvor jeg holder til! Har alldri fått krabbe i hummerteinene, men i fjor da fikk jeg 2. stk i garn! De var svære, over 1. kg hver! Men det var ikke mye kjøtt i dem, vet ikke hvorfor!?!

 58. Ola says —

  Samme her, ikke så mye krabbe men ofte i garn på sommeren. Min erfaring er at de store krabbene ofte er tomme, særlig hannkrabbene. De mellomstore og små hunnkrabbene er ofte fulle, aner ikke hvorfor. De to siste hummerene jeg fikk var ca like lange 32-34 cm, men den ene hadde mye større klør og veide 400g mer. Mistenker at det var en hannhummer. Den andre var hunhummer ihvertfall for den hadde rogn inni seg. Hvordan ser man hvilket kjønn det er på hummer?

 59. Kystbloggen says —

  Hunnene har litt bredere haleparti og litt langstrakt/tynn knuseklo. Du ser typisk dame-knuseklo på hummeren jeg har avbildet litt lengre oppe i kommentarfeltet.. Hannene har betydelig bredere/kraftigere knuseklo og er litt smalere i bakre del av halepartiet.

 60. Ola says —

  Takk for svar. Da var det nok en hann for knusekloen var helt drøy!

 61. kmk says —

  Hei, veldig hyggelig å lese om andres hummerfiske erfaringer! Dro 5 teiner som jeg satt relativt nær hverandre i en halvsirkel. Fikk 2 hummer, en på rundt 1kiloet og en på 3.1kg 😀 veldig fornøyd hittil, skal dra de på nytt på torsdag, jeg bruker tunfisk på boks, knust krabbe og råtten sild i hver teine.

 62. palli says —

  Hei Kmk!

  Du bruker tunfisk på boks sier du, setter du boksene hele oppi teina med evt små hull i el?

  Mvh Palli

 63. Novise says —

  Da var hummerfiske over for i år. Teinene på land etter dagens siste trekk som gav 2 nye i sanketeina, bl.a. min største så langt på 32 cm og et par digre klør! Det endte opp med totalt 15 hummer, 10 av dem med hjem i sanketeina. Bra økning fra fjorårets ensomme eksemplar! Alle teiner i behold. Eneste negative er at jeg måtte gi meg et par trekk før planlagt pga dårlig rygg! Skjønner hvorfor Kystbloggen bruker lette teiner, får vurdere teinehaler neste år…

 64. Kystbloggen says —

  10 stk er samme «kvote» som jeg har sett for meg. Normalt skulle jeg også ha sluttet av nå, men sesongen har vært litt unormal. Her er det fremdeles mye krabbe som inntar teinene. Ny krabbefest denne helga. Kommer til å ha et par teiner i sjøen når det er mulig, men jeg (og andre som fisker innaskjers i samme område) sliter veldig med å få hummer dette året. Kanskje det er all krabben som ødelegger. Mulig jeg må prøve lengre ute (vest) dersom havet roer seg. Forhåpentligvis normaliserer forholdene seg slik at flere kan slutte av med en ønsket kvote (og hummerfest). Har 4 teiner ute i kulingen, men frykter at de bare fylles med krabbe.

  Gratulerer til Kmk med fin fangst!

 65. Dunkeren says —

  Da var det slutt for iår. Fått greit med hummer og «i bøtter og spann» med krabbe. Men en ting er fellestrekk med all fangst, kun fått i skotteteiner med hvite kalver!? Disse røde Biltema teinene kommer jeg til å kaste, for de fisker ikke i det heletatt.

 66. Kystbloggen says —

  Erfaringene dine Dunkeren stemmer med det jeg observerer her hos meg i høst. De som har fått noe (men ikke i nærheten så mye som de fikk i fjor) har fått det i tunge og store teiner. Biltema-teinene har ikke fisket i år – av uviss grunn. Å kaste dem er nok litt drastisk ettersom jeg i alle tidligere år har fått greit med hummer i dem.

 67. Novise says —

  Har 4 forskjellige typer teiner med forskjellige farger på kalvene, men har fått hummer i alle typene. Tviler altså på om fargen har mye å si. Har ikke prøvd biltema- teiner, men sett folk få i slike også. Jeg driver med ukependling slik at det kan gå en del dager mellom trekkene innimellom. Det jeg har merket er at etter mange dager i sjøen har jeg kun fått hummer i de teinene som har «soverom». Kan selvfølgelig være tilfeldig, men kan også tyde på at hummeren faktisk kryper ut kalven igjen dersom den får tid på seg.

 68. Ola says —

  Jeg har erfart akkurat det samme. Kun fått hummer i skotteteine. Mine teiner stod ute i 4-5 dager mellom hvert trekk. Mulig biltemateinene krever litt mer oppmerksomhet. Når det er sagt så har jeg ikke prøvd å sette skotteteine og biltemateine ved siden av hverandre så det kan jo bare være tilfeldig.

 69. palli says —

  var ute i foregår og agna opp den eneste teinen jeg har igjen, den hadde ligget ute i over ei uke så det var ikke noen hummer i den da. Jeg agna med lyr som jeg hengte opp og skulle bli til tørrfisk, men det var for varmt så spyflua la larver i den(lukta var helt forferdelig), da var det bare og bruke den som agn.
  Og det funka bra for nå på morran var jeg og gutten ute og da var det en flott keeper, akkurat makan til de 3. jeg har fått hittil rundt 1.kilo og på 30 cm:)
  Hadde tenkt å ta teinen på land før vi dro men det ble utsatt på grunn av fangsten:)

  Palli

 70. jon says —

  Fin blogg
  Til info fikk jeg en gigant hummer mandag 27.10 utenfor lillesand den var på 47 cm og veide 3,2 kg.
  Bruker skotte teiner som jeg er veldig fornøyd med og de fisker godt, ligger på 2,5 hummer på trekket med 10 teiner.

 71. Kystbloggen says —

  Her er bilder Jon har sendt inn av sin kjempehummer. Jon skriver at den andre hummeren på bildet er 25,5 cm. Den blir jo ganske liten sammen med den tilårskomne damen med skjoldlengde på 47 cm.
  kjempehummer
  stor hunnhummer

 72. Jonny says —

  Hei! Jeg fisker for første gang i år, kjøpte båt i sommer og bor i Bergen. Har fire teiner, en for hver i familien, og vi har intern konkurranse om mest hummer og krabbe. Har vært på sjøen nesten hver dag siden 1. oktober, men i dag kom endelig hummeren. Tre stykker, to på 24 cm med rogn (satt tilbake) og en på 25 cm uten rogn. Nå er halvparten spist i wok, mens resten spares i fryseren til jul.

  Jeg fisker med to små Biltema-teiner, ei stor Biltema (oransje) og ei svart nettingteine som vi fikk på sluk i sommer (!). Jeg satte inn fluktåpninger i den, og den fisker bedre enn de andre. Merker også at Biltema-teinene begynner å rakne, spesielt etter at vi fikk noen store hannkrabber…

  Jeg agnet med makrell og flyndre i oktober, men de siste ukene har jeg brukt sei, lyr og piggvar. Har også slengt inni en boks med tunfisk i hver teine. De er over en uke gamle nå, men lukter fremdeles.

  Jeg har modifisert teinene litt, har hengt på et par lengder armeringsjern under hver av dem. Sikrer også tømmeåpningen med strips, og bruker strips for å reparere hull (sjekker nøye hver dag).

  Jeg lurer på et par ting – kanskje du eller noen lesere kan svare?
  – Får dere hummer på de små Biltema-teinene (60 cm)?
  – Henger dere ekstra vekt på teinene for å hindre at de driver bort?
  – Bedøver eller avliver dere hummeren før dere koker den?
  – Koker dere hummeren før dere fryser den ned? Og rensker dere den også?

  Takk for en super blogg. Jeg hadde en far som kun fisket med pilk, og prøver nå å lære meg garn, teiner, line m.m. på egen hånd. Gode stalltips er veldig verdifullt. :)

 73. Jonny says —

  Forresten, et par tips til:

  Jeg noterer ned fangsten jeg får, både med garn og teiner. Jeg skriver også hva som var agnet i teinene på de beste dagene. Selve plassen markerer jeg på en kopi av et sjøkart (kan skrives ut fra f.eks. statens kartverk sine sjøkart), eller jeg tegner en skisse av et nes eller ei vik. Siden teinene mine har 25 meter tau, kan jeg også notere ned dybde. Kanskje jeg får dykket på disse stedene en gang, og da kan jeg studere bunnen nøyere og se etter steiner og bergsprekker…

 74. Kystbloggen says —

  Gratulerer med fangst. Ja, det har vært et trått år flere plasser, men kanskje det bedrer seg nå. Skal selv forsøke igjen i disse dager.
  Angående dine spørsmål, så bruker jeg ikke de små teinene fra Biltema. De store teinene har jeg ikke ekstra vekt i, men jeg har en ilestein halvannen meter ut fra teina. Derfra går tauet videre opp til blåsa. Dermed vil ikke tau og blåse kunne bevege teina. Jeg koker hummeren levende. Vet at noen fryser dem levende heller enn å koke dem og så fryse dem. Jeg har merket mine hummerplasser på et google-kart. I år hadde disse kartene ingen nytte, men sesongen er jo ikke over ennå :)

 75. Jonny says —

  Takk for svar. Lurt med ilestein foran teinen, det hadde jeg ikke tenkt på.

  Jeg har noen nevøer som ønsker seg teiner til jul, og jeg lurte på å bestille noen sammenleggbare fra Baardsen på kaien. De har noen på 90 cm som koster 149 kroner, da blir det en OK gave sammen med tau og blåse. Har du sett disse teinene, tror du de fungerer til krabbe i hvert fall? Alternativet blir den største teina fra Biltema til 169,- (oransje, buet topp).

  Fikk forresten en hummer til i dag, 28 cm og 780 gram. Kjempemoro!

 76. Jonny says —

  Hei! Fisker du fremdeles etter hummer/krabbe? Jeg har teinene mine ute, og får noe krabbe som fremdeles er proppfull av mat.

 77. Ebs says —

  Fisket over for i år. Fått 62 hummer totalt inkludert rogn og undermåls. Fisker med 10 teiner, men en ble stjålet tidlig i fisket, og gadd ikke erstatte den med en ny.

 78. Kystbloggen says —

  Litt sent svar. Nei, fisker ikke etter hummer lenger. Gav opp etter noen resultatløse forsøk for et par uker siden. Har 5 ruser i sjøen, og får både torsk og lyr. Fikk bl.a. en flott torsk på 5-6 kg. i går (og det er en del større enn gjennomsnittet av dem som går i rusene mine).Et enkelt fiskeri som gjøres raskt nå som dagslyset er begrenset og været ofte gjør at du ikke kommer på sjøen daglig.
  Gratulerer til Ebs med flott hummer-fangst!