Hummerfiske 2014 – jakten på stor hummer

Endelig viser kalenderen at det bare er timer igjen til 1. oktober og starten på en ny sesong med hummerfiske. For oss hobbyfiskere står det ikke om liv og død hvorvidt vi lykkes, men likevel må det innrømmes at det knyttes stor spenning til dette fisket. Teinene har vært klare i flere dager, og i kveld ble 7 teiner halt ombord. I morgen tidlig blir det en lynrask tur ut for å hive teinene i sjøen og samtidig komme tidsnok på jobb. Tre ruser skal brukes etter torsk, men dårlige værmeldinger gjør at jeg avventer litt med rusene.

Rigget for hummerfiskeNytt av året er at ei havteine skal i sjøen. Denne er det montert fluktåpninger på, og det blir spennende å se hva denne kan bidra med. Etter å ha fått to store hummere (45 og 43 cm) i garn i sommer, ligger det et lite håp om at en riktig stor hummer også skal finne veien til teinene. Den største av dem som gikk i garn ser du nedenfor (og hummeren ble også filmet).

stor hummer

Jeg vet hvor to av de store er, men tviler på om kalvene i hummerteinene fra Biltema er store nok. Det er altså en baktanke ved å bruke havteine under hummerfiske. Kanskje denne redskapen klarer å lokke til seg større eksemplar. Som de øvrige teinene er også havteina lett å jobbe med – og lett å stue bort utenom sesongen. I havgapet her på Vestlandet får vi nå to dager med akseptabelt vær før kulingen setter inn for alvor på fredag. Som i tidligere sesonger vil kommentarfeltet være åpent for alle som ønsker å fortelle om hvordan deres sesong går (fangst, agn, plasser o.l.), og forhåpentligvis kan jeg også legge inn kommentar om fangst dette året. Lykke til alle sammen!

Denne artikkelen har 78 comments så langt!

 1. Ola says —

  Kom nettopp hjem, fikk 2 hummer i den ene teina. Den ene lå i soverommet sammen med en krabbe og den andre i hovedrommet. Teina har stått ute i 5 dager, ingen tegn til krangling. 800g og 1.2 kg. Utrolig gøy!

 2. palli says —

  Var ute tidlig på morran sammen med guttungen og vi skulle trekke teinene, men når vi kom ditt var bare en teine av 3. igjen:( Vi blei veldig lei oss, ikke minst guttungen som hadde gleda seg så veldig til neste trekk;( Siste gang vi var der ute var det minnst 5 andre blåser i nærheten men nå var alle borte,så det er nok flere som blir skuffa når dem skal ut å trekke teinene sine!
  hilsen
  Palli som er sint og lei!

 3. Ola says —

  Det er jo helt utrolig! Har hørt om yrkesfiskere som kutter lina til hobbyfiskere uten at jeg helt ser hvorfor de velger å kutte lina så teina står igjen. Fant forresten den ene teina jeg mista for 2 uker siden, den var tom. Hvor fisker du Palli?

 4. palli says —

  Hei Ola!

  Jeg fisker i ytre Oslo fjorden. Skjønner ikke at noen gidder å stjele andres sitt utstyr! Jeg skal få en kammerat av meg som er dykker til å sjekka om det har vært noen som har kutta lina!
  Dette var stort problem når jeg bodde på island og drev med rognkjeksfiske i garn. Da Skjedde det flere ganger at man fant ikke garnene igjen! Hvis man satte garnene for nære noen som trodde han eide plassen man satte garnet på, da kutta han blåsene av!;(

  Har hittil fått 3. keepere på 1kg 2. rognhummer og en som var under minstemål!

  Hvor fisker du Ola?

 5. Ola says —

  Ja, det er vel noen som tror de eier plasser rundt om kring, det er helt utrolig. Jeg fisker på Tjøme, har ikke hatt noen problemer ennå, bank i bordet. Fått 3 hummer i år, alle over minstemålet og alle uten rogn, så der har jeg hatt flaks. Håper du finner teinene!

 6. Kystbloggen says —

  Grattis med fine fangster Palli og Ola. Mine teiner er på land. Når det ikke er livstegn i områdene jeg fisker i, så er det bare å vente. Normalt skulle jeg nå ha tatt de 5-6 hummerne jeg trenger, men slik ble det ikke dette året. Jeg vet at hummeren er det, men den går ikke i teinene. Har ute 5 ruser, og det er blitt noen torsker. Krabbe er ei plage. Får krabbe i ruser, teiner og garn. Kuling nå i de neste dagene. Blir da bare å finne et vindgløtt der rusene kan sjekkes.

 7. palli says —

  Krabbe er ikke plage her hvor jeg holder til! Har alldri fått krabbe i hummerteinene, men i fjor da fikk jeg 2. stk i garn! De var svære, over 1. kg hver! Men det var ikke mye kjøtt i dem, vet ikke hvorfor!?!

 8. Ola says —

  Samme her, ikke så mye krabbe men ofte i garn på sommeren. Min erfaring er at de store krabbene ofte er tomme, særlig hannkrabbene. De mellomstore og små hunnkrabbene er ofte fulle, aner ikke hvorfor. De to siste hummerene jeg fikk var ca like lange 32-34 cm, men den ene hadde mye større klør og veide 400g mer. Mistenker at det var en hannhummer. Den andre var hunhummer ihvertfall for den hadde rogn inni seg. Hvordan ser man hvilket kjønn det er på hummer?

 9. Kystbloggen says —

  Hunnene har litt bredere haleparti og litt langstrakt/tynn knuseklo. Du ser typisk dame-knuseklo på hummeren jeg har avbildet litt lengre oppe i kommentarfeltet.. Hannene har betydelig bredere/kraftigere knuseklo og er litt smalere i bakre del av halepartiet.

 10. Ola says —

  Takk for svar. Da var det nok en hann for knusekloen var helt drøy!

 11. kmk says —

  Hei, veldig hyggelig å lese om andres hummerfiske erfaringer! Dro 5 teiner som jeg satt relativt nær hverandre i en halvsirkel. Fikk 2 hummer, en på rundt 1kiloet og en på 3.1kg 😀 veldig fornøyd hittil, skal dra de på nytt på torsdag, jeg bruker tunfisk på boks, knust krabbe og råtten sild i hver teine.

 12. palli says —

  Hei Kmk!

  Du bruker tunfisk på boks sier du, setter du boksene hele oppi teina med evt små hull i el?

  Mvh Palli

 13. Novise says —

  Da var hummerfiske over for i år. Teinene på land etter dagens siste trekk som gav 2 nye i sanketeina, bl.a. min største så langt på 32 cm og et par digre klør! Det endte opp med totalt 15 hummer, 10 av dem med hjem i sanketeina. Bra økning fra fjorårets ensomme eksemplar! Alle teiner i behold. Eneste negative er at jeg måtte gi meg et par trekk før planlagt pga dårlig rygg! Skjønner hvorfor Kystbloggen bruker lette teiner, får vurdere teinehaler neste år…

 14. Kystbloggen says —

  10 stk er samme “kvote” som jeg har sett for meg. Normalt skulle jeg også ha sluttet av nå, men sesongen har vært litt unormal. Her er det fremdeles mye krabbe som inntar teinene. Ny krabbefest denne helga. Kommer til å ha et par teiner i sjøen når det er mulig, men jeg (og andre som fisker innaskjers i samme område) sliter veldig med å få hummer dette året. Kanskje det er all krabben som ødelegger. Mulig jeg må prøve lengre ute (vest) dersom havet roer seg. Forhåpentligvis normaliserer forholdene seg slik at flere kan slutte av med en ønsket kvote (og hummerfest). Har 4 teiner ute i kulingen, men frykter at de bare fylles med krabbe.

  Gratulerer til Kmk med fin fangst!

 15. Dunkeren says —

  Da var det slutt for iår. Fått greit med hummer og “i bøtter og spann” med krabbe. Men en ting er fellestrekk med all fangst, kun fått i skotteteiner med hvite kalver!? Disse røde Biltema teinene kommer jeg til å kaste, for de fisker ikke i det heletatt.

 16. Kystbloggen says —

  Erfaringene dine Dunkeren stemmer med det jeg observerer her hos meg i høst. De som har fått noe (men ikke i nærheten så mye som de fikk i fjor) har fått det i tunge og store teiner. Biltema-teinene har ikke fisket i år – av uviss grunn. Å kaste dem er nok litt drastisk ettersom jeg i alle tidligere år har fått greit med hummer i dem.

 17. Novise says —

  Har 4 forskjellige typer teiner med forskjellige farger på kalvene, men har fått hummer i alle typene. Tviler altså på om fargen har mye å si. Har ikke prøvd biltema- teiner, men sett folk få i slike også. Jeg driver med ukependling slik at det kan gå en del dager mellom trekkene innimellom. Det jeg har merket er at etter mange dager i sjøen har jeg kun fått hummer i de teinene som har “soverom”. Kan selvfølgelig være tilfeldig, men kan også tyde på at hummeren faktisk kryper ut kalven igjen dersom den får tid på seg.

 18. Ola says —

  Jeg har erfart akkurat det samme. Kun fått hummer i skotteteine. Mine teiner stod ute i 4-5 dager mellom hvert trekk. Mulig biltemateinene krever litt mer oppmerksomhet. Når det er sagt så har jeg ikke prøvd å sette skotteteine og biltemateine ved siden av hverandre så det kan jo bare være tilfeldig.

 19. palli says —

  var ute i foregår og agna opp den eneste teinen jeg har igjen, den hadde ligget ute i over ei uke så det var ikke noen hummer i den da. Jeg agna med lyr som jeg hengte opp og skulle bli til tørrfisk, men det var for varmt så spyflua la larver i den(lukta var helt forferdelig), da var det bare og bruke den som agn.
  Og det funka bra for nå på morran var jeg og gutten ute og da var det en flott keeper, akkurat makan til de 3. jeg har fått hittil rundt 1.kilo og på 30 cm:)
  Hadde tenkt å ta teinen på land før vi dro men det ble utsatt på grunn av fangsten:)

  Palli

 20. jon says —

  Fin blogg
  Til info fikk jeg en gigant hummer mandag 27.10 utenfor lillesand den var på 47 cm og veide 3,2 kg.
  Bruker skotte teiner som jeg er veldig fornøyd med og de fisker godt, ligger på 2,5 hummer på trekket med 10 teiner.

 21. Kystbloggen says —

  Her er bilder Jon har sendt inn av sin kjempehummer. Jon skriver at den andre hummeren på bildet er 25,5 cm. Den blir jo ganske liten sammen med den tilårskomne damen med skjoldlengde på 47 cm.
  kjempehummer
  stor hunnhummer

 22. Jonny says —

  Hei! Jeg fisker for første gang i år, kjøpte båt i sommer og bor i Bergen. Har fire teiner, en for hver i familien, og vi har intern konkurranse om mest hummer og krabbe. Har vært på sjøen nesten hver dag siden 1. oktober, men i dag kom endelig hummeren. Tre stykker, to på 24 cm med rogn (satt tilbake) og en på 25 cm uten rogn. Nå er halvparten spist i wok, mens resten spares i fryseren til jul.

  Jeg fisker med to små Biltema-teiner, ei stor Biltema (oransje) og ei svart nettingteine som vi fikk på sluk i sommer (!). Jeg satte inn fluktåpninger i den, og den fisker bedre enn de andre. Merker også at Biltema-teinene begynner å rakne, spesielt etter at vi fikk noen store hannkrabber…

  Jeg agnet med makrell og flyndre i oktober, men de siste ukene har jeg brukt sei, lyr og piggvar. Har også slengt inni en boks med tunfisk i hver teine. De er over en uke gamle nå, men lukter fremdeles.

  Jeg har modifisert teinene litt, har hengt på et par lengder armeringsjern under hver av dem. Sikrer også tømmeåpningen med strips, og bruker strips for å reparere hull (sjekker nøye hver dag).

  Jeg lurer på et par ting – kanskje du eller noen lesere kan svare?
  – Får dere hummer på de små Biltema-teinene (60 cm)?
  – Henger dere ekstra vekt på teinene for å hindre at de driver bort?
  – Bedøver eller avliver dere hummeren før dere koker den?
  – Koker dere hummeren før dere fryser den ned? Og rensker dere den også?

  Takk for en super blogg. Jeg hadde en far som kun fisket med pilk, og prøver nå å lære meg garn, teiner, line m.m. på egen hånd. Gode stalltips er veldig verdifullt. 🙂

 23. Jonny says —

  Forresten, et par tips til:

  Jeg noterer ned fangsten jeg får, både med garn og teiner. Jeg skriver også hva som var agnet i teinene på de beste dagene. Selve plassen markerer jeg på en kopi av et sjøkart (kan skrives ut fra f.eks. statens kartverk sine sjøkart), eller jeg tegner en skisse av et nes eller ei vik. Siden teinene mine har 25 meter tau, kan jeg også notere ned dybde. Kanskje jeg får dykket på disse stedene en gang, og da kan jeg studere bunnen nøyere og se etter steiner og bergsprekker…

 24. Kystbloggen says —

  Gratulerer med fangst. Ja, det har vært et trått år flere plasser, men kanskje det bedrer seg nå. Skal selv forsøke igjen i disse dager.
  Angående dine spørsmål, så bruker jeg ikke de små teinene fra Biltema. De store teinene har jeg ikke ekstra vekt i, men jeg har en ilestein halvannen meter ut fra teina. Derfra går tauet videre opp til blåsa. Dermed vil ikke tau og blåse kunne bevege teina. Jeg koker hummeren levende. Vet at noen fryser dem levende heller enn å koke dem og så fryse dem. Jeg har merket mine hummerplasser på et google-kart. I år hadde disse kartene ingen nytte, men sesongen er jo ikke over ennå 🙂

 25. Jonny says —

  Takk for svar. Lurt med ilestein foran teinen, det hadde jeg ikke tenkt på.

  Jeg har noen nevøer som ønsker seg teiner til jul, og jeg lurte på å bestille noen sammenleggbare fra Baardsen på kaien. De har noen på 90 cm som koster 149 kroner, da blir det en OK gave sammen med tau og blåse. Har du sett disse teinene, tror du de fungerer til krabbe i hvert fall? Alternativet blir den største teina fra Biltema til 169,- (oransje, buet topp).

  Fikk forresten en hummer til i dag, 28 cm og 780 gram. Kjempemoro!

 26. Jonny says —

  Hei! Fisker du fremdeles etter hummer/krabbe? Jeg har teinene mine ute, og får noe krabbe som fremdeles er proppfull av mat.

 27. Ebs says —

  Fisket over for i år. Fått 62 hummer totalt inkludert rogn og undermåls. Fisker med 10 teiner, men en ble stjålet tidlig i fisket, og gadd ikke erstatte den med en ny.

 28. Kystbloggen says —

  Litt sent svar. Nei, fisker ikke etter hummer lenger. Gav opp etter noen resultatløse forsøk for et par uker siden. Har 5 ruser i sjøen, og får både torsk og lyr. Fikk bl.a. en flott torsk på 5-6 kg. i går (og det er en del større enn gjennomsnittet av dem som går i rusene mine).Et enkelt fiskeri som gjøres raskt nå som dagslyset er begrenset og været ofte gjør at du ikke kommer på sjøen daglig.
  Gratulerer til Ebs med flott hummer-fangst!

Skriv en kommentar