Sildefiske – fritidsfiske i vintermånedene

Også vinteren kan by på fine dager på sjøen. Langs store deler av kysten har sildefiske med garn vært et tradisjonelt fiske i forbindelse med heimafiske (fritidsfiske). Som fritidsfisker står du fritt til å høste av havets sølv så lenge den totale garnlengden ikke overskrider 210 meter.

Fritidsfiske etter sild er like effektivt innaskjærs som ute ved kysten. I Nordsjøen og i fjorder finnes mange lokale sildestammer; både høstgytere og vintergytere. Når gyteperioden nærmer seg, trekker silda inn på sine lokale gyteområder; gjerne på sand- og grusbunn. I høst- og vintermånedene streifer små og store sildestimer langs odder og nes i fjorder og i skjærgården.

Fritidsfiske etter sild vest av Karmøy i februar. Foto: fiskeri.no

I min barndom satte vi garn fra et nes i Hjeltefjorden. Vi brukte bare to garn, og det var hovedsakelig perioden november-februar garna stod i sjøen. Den kalde sjøen gjorde at silda nesten var frosset da den kom opp. Fangsten varierte fra 5-6 silder til flere titalls. Når man driver fritidsfiske skal det ikke alltid så mange sildene til før man har nok til eget bruk. Silda streifet langs land, og ifølge fangstene virket det som om noe sild også streifet alene. Garna ble festet med et tau i land og rodd ut. På stille og kalde vinterdager var spenningen alltid på topp når garna kom over båtripa. Sild kan brukes til så mangt, uten at jeg her skal ta for meg alle bruksområdene, men min favoritt var tørket sild.

Garnsild tatt på gytefelt vest av Karmøy. Foto: Kystbloggen

Mange fritidsfiskere venter til februar-mars før de setter garna ut. Dette kommer av at det mange steder er lettest å få tak i vårgytende sild som kommer inn til kysten for å gyte. Dette er ikke bare sild fra den store bestanden av norsk vårgytende sild (NVG-sild), men også individ fra lokale bestander som overvintrer i Norskerenna eller i fjorder og våger. Ved å sette garna på gytefeltene i gyteperioden kan man få svært gode fangster. Vær oppmerksom på at strøm og sjø ofte kan være sterk ute ved kysten, og særlig i dagene rundt fullmåne da silda gjerne inntar gytefeltene. Ha derfor rikelig med stein og vak på garna.

Denne artikkelen har 4 comments så langt!

 1. Thomas L says —

  Det var en slik sjark man skulle hatt. Tørr ikke ta den åpne båten min på havet mitt på vinteren..

 2. admin says —

  Har ingen sjark jeg heller, men fisker gjerne om vinteren. Som regel blir det kalde turer for å hale ruser eller for å fotografere andre som fisker. Har selv halt sildegarn i åpen båt på 14 fot, men det var innaskjærs. Tar forøvring ingen sjangser med åpen båt på åpent hav.

 3. Örn says —

  Heisann. Vil bare si at selv om jeg ikke alltid legger igjenn kommentarer sá setter jeg stor pris pá bloggen din.

  Og et par spörsmál?
  Sild som jeg stort sett spiser den, speket eller marinert. Har du noen gang laget sánn selv?

  Spekesild er vel bare filéer som blir lagt i masser av grov salt. men sán marinert sild, hvordan lager man dem? Jeg kunne sikkert finne ut dette selv pá internetten, men hvis du har noen gang gjort dette selv, fulgt gamle gode vestlandstradisjoner, sá er jo det mye hyggeligere;)

 4. admin says —

  Hei Ørn!
  Takk for hyggelige ord, og jeg er ikke så aktiv jeg heller når det gjelder å legge inn kommentarer på din blogg – selv om jeg leser den.
  Når det gjelder spekesild, så tør jeg ikke å uttale meg ettersom jeg selv aldri har laget det. Skal imidlertid lage en bloggpost m. bilder om hvordan man lager tørrsild. Den kommer nok ikke før i februar/mars når silda gyter her sør.
  Kanskje det er noen andre som leser Kystbloggen som kan si noen kloke ord i kommentarfeltet om spekssild?

Skriv en kommentar