Fedje på 1950-tallet. Bilder som forteller

Her følger et knippe bilder fra Fedje havn. Alle er tatt på 1950-tallet og i fokus står butikken på Holmen og Bjellandfabrikken. Første bilde er trolig tatt rundt 1952 ettersom man ser at det arbeides på Bjellandfabrikken. Bildet er tatt fra “Skulebrygga” en vinterdag, og vi ser litt av baugen på kutteren “Finn” i venstre bildekant. Båten har stablet blåser om bord, og er mest sansynlig rigget for vintersildfiske.

Bjelland sett fra skulebrygga. Foto: Georg Tangen

Neste bilde er fra 1955, og viser også Bjellandfabrikken; da fra en annen vinkel. Butikken på Holmen sees i høyre bildekant. Bildet er tatt sensommers mens havna har godt besøk av fiskefartøy som er på størjefiske. Båter fra hele Vestlandet er inne. Kanskje en søndag?

Fedje havn 1955. Foto: Harald Hausken

Neste bilde viser Fedje kirke til venstre. Igjen er fabrikken sentral. Ved kai ligger “Bruvåg” innerst. Deretter “Solundøy” med følgefartøy utenfor. Bak skimtes “Hagbard”. Igjen er båtene rigget for størjefiske.

Fedje havn 1957. Foto: Trygve Nessen.

Siste bilde viser Holmen. Det er mer usikkert når dette bildet ble tatt. Ved kai ligger tre fiskebåter; “Mongstad” (til venstre) og “Bruvåg”. Båten som ligger innerst er ikke mulig å gjenkjenne, men det er en kutter fra Fedje rigget for brugdefangst.

Fedje, Holmen. Foto: Georg Tangen

Skriv en kommentar