Glimt fra størjefiske – Del 3

I 1971 var “Frøyabuen” hyrt inn for å delta i størjeleting på feltene. Størjefisket var nå inne i en laber periode, og det var liten hensikt å la hele flåten lete etter de første stimene som inntok kysten. Båten fra Byrknesøy var under ledelse av Ernst Eineberholm. Som letefartøy ble utgiftene ved letingen dekket frem til første fangst av tunfisk / størje ble tatt. Det var da også “Frøyabuen” som fikk første størjefangst dette året; vest av Utvær 28. juli. Bildene nedenfor er tatt 2-3 uker senere; 18. august.

“Frøyabuen” har halt inn deler av nota, og fisken begynner å få liten plass. I dette kastet er det 106 fisker med en snittvekt på ca. 280 kg.

Tunfisk viser krefter i nota. Foto: Øyvind Tangen

Fisken har panikk, men den siste delen av nota er ekstra sterk, og fisken får ikke mulighet til å sette fart mot notveggen. Uten fart får den heller ikke nok oksygen. Mannskapet venter til størjene blir sløve.

Sløyefartøy ligger klar. Foto: Øyvind Tangen

Det er ro i nota, og mannskapet begynner å mantle opp nota for å lette fisken mot overflaten. Deretter festes stropper rundt sporen på størja, og en etter en blir de store fiskene heist om bord. Sløyefartøyet “Finn” ligger klar og venter på å få overta fangsten. Flere bilder av “Finn” og størjefiske i 1971 finner du på “Glimt fra størjefiske – Del 1”. Vil du viter mer om størje og størjefisket generelt, kan du lese mye om temaet på fiskeri.no. Glimt fra størjefiske – Del 4, ser du her.

Tunfisk / Størje på 280 kg hives opp.

Skriv en kommentar