Stor fisk med store krefter

Den store tunfisken (størja) var tidligere et vanlig syn langs Norskekysten. Størja er en av de raskeste fiskene i havet, og den er også blant de største. Med en vekt på opp mot 500 kilo er det ikke rart at man tidligere hadde problem med å fange den i not. Den gikk tvers gjennom det meste før nylonnøtenes tid.

Stor tunfisk i størjenot. Foto: Edvin Bakkevik

Over ser du et bilde av et størjekast der ei størje har hektet seg fast i nota. Mannskapet prøver å få fisken løs slik at de kan fortsette å hale inn nota. Den omlag 200 kilo tunge fisken stritter så kraftig imot at det meste av kroppen er over overflaten.

Bildene på denne siden virker å være tatt i regnvær hvis du ser hvordan mannskapet er kledd. Størjefiske var imidlertid et fiskeri der man ble våt uansett hvor fint været var.

Størjenot. Foto: Arne Saltskår Under størjas kamp for å komme fri av nota kunne sjøsprøyten stå flere meter til værs. Regnklær og sydvest var derfor standardutstyr under dette sommerfisket.

Tunfisk kjemper i nota. Foto: Edvin Bakkevik

De to siste bildene er tatt i 1980. Når størja er sperret inne, kjemper den for å komme i åpent farvann. Tunfiskene er avhengig av å svømme kontinuerlig for å få tilstrekkelig med oksygenrikt vann over gjellene. Uten fart, vil den snart bli ør og deretter bevisstløs. Først da er det trygt å hive fisken opp fra nota. Foto på denne siden: Edvin Bakkevik og Arne Saltskår.

Størjefiske

Stor tunfisk.

Mye mer om størjefiske og fartøy som deltok, kan du se på Kystbloggens samleside om størjefiske.

Skriv en kommentar