Stort isfjell i Sørishavet

Det har vært en del isfjell-artikler her på Kystbloggen i det siste, men dette blir kanskje den siste. Toktet med “G.O.Sars” i Sørishavet er nå over, selv om mye viktig etterarbeid gjenstår. Seilasen i arktiske strøk var en unik opplevelse for dem som var med. Sjeldne fuglearter, hvaler og flotte isfjell ble foreviget på minnebrikker. Etter at båten passerte det (mye omtalte) marmorerte isfjellet, ble det observert et gigantisk isfjell i horisonten. Foto: Leif Nøttestad.

Stort isfjell i Sørishavet. Foto: Leif Nøttestad

Dette store isfjellet går under den engelske betegnelsen; “tabular iceberg”. Isfjellet er formet som en stor og steil ismasse med en slett flate – som på et bord (tabel). Isfjellet som vises her er antakelig 400 – 500 meter langt. Til tross for den enorme størrelsen, er det langt fra det største isfjellet som er observert i Sørishavet.

Gigantisk isfjell. Foto: Leif Nøttestad

Det er umulig å anslå størrelsen på et slikt isfjell når det sees på lang avstand. Det kan nesten se ut som ei flytende øy. Når vi vet at bare en tidel av isfjellet befinner seg over overflaten, er det vanskelig å forestille seg de enorme mengdene med is et slikt isfjell inneholder.

Mens noen isberg er store og imponerende, er andre små. Som små kunstverk pryder de overflaten i Sørishavet.

Lite isfjell. Foto: Øyvind Tangen
Foto: Øyvind Tangen

Denne artikkelen har one comment så langt!

  1. Lars Hendrik Hausken says —

    Isfjell er vakre – rett og slett 😀

Skriv en kommentar