Størjefiske i Oslofjorden – Nøkkerosa

I jakten på data fra fiske av makrellstørje, fikk jeg høre at det også var et notbruk ved Oslofjorden på 1950-tallet. Båten “Nøkkerosa” av Hvaler var utstyrt med størjenot, og etter å ha kommet i kontakt med reder – Rolf Jensen fra Vesterøy – fikk jeg tilgang på store mengder data fra hans tid på jakt etter storfisken i Oslofjorden og omegn.

Rolf Jensen fisket størje med håndharpun og dorg frem til 1954. Sammen med broren hadde han i 1954 kjøpt nybygget; “Nøkkerosa”. Notbåter fra Vestlandet hadde i 1954 vist at også Oslofjorden hadde et potensiale for notfiske etter størje. Derfor stilte Rolf Jensen med størjenot på 53,6 fot store “Nøkkerosa” i 1955.

Nøkkerosa 1955

Første kastet ble gjort 27. juli sørøst av Svenner. 129 størjer ble tatt (16,435 tonn), og begivenheten ble fotografert (bilde over og under). I samme område lå da “Von” med et kast på 125 størjer. 11. august tok “Nøkkerosa” 25 størjer øst av Storefærder. 26. august ble 102 størjer tatt sør av Torbjørnskjær, og 8. september ble det storkast med 221 støjer (18,35 tonn). Siste kast for sesongen ble tatt 24. september i ytre Oslofjord der resultatet ble 81 fisker. Totalt gav dette 558 fisker (55,35 tonn)

Nøkkerosa og Måken 1955

1956 ble et merkelig år både på Vestlandet og i Oslofjorden. Lite størje kom inn til kysten og det ble bomsesong for mange fartøy. Heller ikke “Nøkkerosa” fikk størje på dekk dette året.

I 1957 gikk det lagt bedre, og 7. august ble Rolf tipset om et størjeflak på Halsebanken (nord av Hirtshals). Kursen ble satt sørover og 250 store størjer ble tatt. Kastet var på 34 tonn, og på grensen av hva man kunne berge uten at noe gikk tapt. Fangsten ble ført inn til Fredrikstad, og bildet nedenfor viser fisken etter lossing. 28. august gikk ferden sørøstover langs Svenskekysten, og ved Verderøyene tok “Nøkkerosa” 14 størjer. 5. september ble et nytt storkast tatt. 234 størjer ble da tatt sørvest av Torbjørnskjær. 17. september tok Rolf sin største fangst målt i antall fisk. Da ble 336 størjer tatt sørøst av Svenner. Deretter ble det mindre kast: 19. september 38 størjer, 1. oktober 44 størjer og 8. oktober 23 støjer – all sørvest av Torbjørnskjær. Sesongen ble avsluttet med en fangst på 24 størjer nordvest av Gøteborg. Totalt fisket “Nøkkerosa” 963 størjer (82,52 tonn) i 1957.

Nøkkerosa i Fredrikstad

Vestlendingene hadde problem med å takle forholdene i Oslofjorden, og mange hadde bomturer østover. De store mengdene av vill ungfisk senhøstes var vanskelig å fange i nota, og strømforholdene var meget vanskelige. Bomkastene var mange, og for de fleste ble det mye kjøring og lite fisk. Rolf Jensen var lokalkjent, og han ble dessuten varslet av kollegaer når størja viste seg. I 1958 ble det bare to fangster for “Nøkkerosa”. Begge ble tatt i Ytre Oslofjord. 3. august ble 69 fisker tatt, og 13. september 125 størjer. Totalt gav dette 194 størjer (20,60 tonn).

I 1959 tok Rolf Jensen og mannskapet størjenota ombord for siste gang. Størja var vill og beitet på horhjeld. Det virket som om det ikke lenger var brisling og sild i de mengder som tidligere. Rolf lot synet av villstørja være, og valgte å ikke forsøke å fange den – muligheten for å lykkes var for liten. Dette var siste året Rolf Jensen opplevde størjestimer i Oslofjorden. Etter den tid var det bare enkeltfisker som ble sett, og ved noen anledninger harpunert.

Alle bilder på denne siden, samt fangstdata, er gitt av Rolf Jensen som fortjener en stor takk for å ville dele dette med andre. Nedenfor vises bilde av følgefartøyet til “Nøkkerosa” i 1955; “Måken”.

Måken 1955

Denne artikkelen har 4 comments så langt!

 1. Anne-Sophie says —

  Det er både spennende og morsomt å lese innleggene på Kystbloggen, til tross for at jeg ikke er noe “fiskemenneske”. En viktig del av historien vår dette.

 2. Kystbloggen says —

  Takker for fine ord Anne-Sophie. Hyggelig at også andre ser verdien i vårt lands mangfoldige historie.

 3. Stig Tore Lunde says —

  Fine artikler. skrev en artikkel i “Utkikksposten” om størjefiske fra snekke i ytre Oslofjord. Nå er det aldri størje å se…

 4. Kystbloggen says —

  Kunne godt ha tenkt meg å lese den artikkelen… Ligger den på nettet?

Skriv en kommentar