Haier er snille dyr

Tidligere var man redd for de store haiene som jaktet langs strendene, men nå vet vi at haiene bare er snille dyr med litt skarpe tenner og med litt begrenset mulighet til å kommunisere med oss mennesker. Hvithaien er et urdyr, og ifølge amerikanske naturprogram er de svært intelligente og hensynsfulle. Hvis noen blir angrepet av en hai, er det fordi haien er blitt provosert, eller at den “har misforstått” situasjonen. Hvithaien har nok lært om mennesker og menneskeverd på haiskolen. På haiskolen blir hvithaien kurset i etikk og naturlig kosthold. Haien lærer at pattedyr med pels og spekk kan spises, men at det ikke er akseptert å angripe menneskene. De fleste haier har aldri sett et menneske, men det trengs ikke når man har så høy intelligens som haiene. I en periode etter at surfbrettet ble oppfunnet, hadde noen haier vansker med å idetifisere mennesket som lå oppå brettet. Nå har imidlertid de yngre haiene fått nedarvet kunnskap om at mennesker kan befinne seg både på surfbrett og i dykkerdrakt.

Hvis du bader med et blødende sår, bør du passe deg. Hvithai og tigerhai har stor omsorg for menneskerasen, og derfor hender det at de prøver å slikke sårene til skadde personer. Det kan da hende at haien slikker med tennene. Dette kan medføre at såret begynner å blør litt mer. Er du veldig skadet, kan haien hjelpe deg med å gjøre slutt på lidelsene. Haiene er kommet ganske langt i sitt syn på aktiv dødshjelp og har stor forståelse for barmhjertighetsdrap. I Norge har vi ingen farlige haier, med mindre man prøver å få en håbrann eller ei håkjerring til å spise av hånden.

Jeg har lært mye av å se amerikanske naturprogram. Før trodde jeg at haiene ble drevet av instinkter og at de smakte på – og spiste – det de måtte komme over. Jeg trodde at blod var blod, og at kjøtt var kjøtt for haiene. Nå vet jeg at de er snille mot mennesker. Vi kan derfor trygt ønske oss en stor haifinne som patruljerer badestrendene. Da vet vi at vi har en intelligent og omsorgsfull badevakt.

Hai (brugde) utenfor Norge. Foto: Harald Hausken

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

  1. kubonde says —

    Er enig, hai og andre dyr blir fremstilt med mennesklige egenskaper. Jeg liker dyr som får lov til å være dyr og jeg mener det blir galt og dumt å menneskeligjøre dem.

  2. Emilie says —

    Er det hai i Tucepi ? jeg er redd for å bade i havet om der er hai, selv om du skriver at de ikke er farlige 😉
    svar helst på mail, takk 🙂

Skriv en kommentar