Ferie i Kroatia. Tucepi – et godt valg

Kroatia er et vakkert land, og spesielt idyllisk er de mange småbyene langs Makarska-rivieraen. Midt på denne kyststripen finner vi byen Tucepi. Byen ligger i ei naturlig bukt, omkranset av en lang strand på nedsiden, og skog og fjell på oversiden. Langs hele strandlinja er det en brostensbelagt promenade, delvis omgitt av trær på begge sider. Der alleen slutter, overtar butikker og salgsboder. Selve stranda består av små, glatte stener, og det er anbefalt å bruke badesko eller sandaler dersom du skal spasere langs stranda.

Tucepi ved Makarska Rivieraen. Foto: Kystblogen

Tucepi er et svært vakkert sted. I tursistsesongen er strender og hoteller fulle, og man kan leie både solsenger, pedalbåter, vannscooter o.l. Temperaturen ligger da gjerne godt over 30 grader, men midt på dagen kommer solgangsbrisen inn fra Adreaterhavet, og gir en kjærkommen trekk. Om høsten (september og begynnelsen av oktober) avtar turismen, og da blir Tucepi et rolig sted med god plass. Temperaturene er likevel gode (over 20 grader) og solgangsbrisen forsvinner. Det betyr at de fleste dagene er det helt vindstille hele dagen. I denne perioden er været likevel mer ustabilt, og man kan få dager med overskyet vær, regnbyger og vind. Selv om mange hoteller – og deler av handelsstanden – stenger i løpet av september, er det nok av supermarkeder, kafeer og turistbutikker som holder åpent. Bildet nedenfor et tatt midt på dagen i begynnelsen av oktober: 24 grader, god plass på stranda og vindstille.

Fiskebåt i Tucepi. Foto: Kystbloggen

For dem som liker å spasere, kan man ta mange fine spaserturer fra Tucepi. I fjellskråningen like ovenfor byen ligger flere små landsbyer man kan besøke. Du kan også spasere på stier nordvestover en time langs sjøen og komme til rivieraens hovedstad; Makarska. En spasertur i motsatt retning fører til en annen fin ferieby: Podgora. Små og store kirker er også vanlige langs hele rivieraen. Kroatia er et katolsk land, og selv midt mellom hotellene (Neptun og Tamaris) nordvest i Tucepi finner vi ei gammel liten kirke.

Kirke i Tucepi. Foto: Kystbloggen

For turistene er Tucepi et trygt sted. En reiseleder fortalte meg at han ikke hadde opplevd et eneste tyveri på sine tre år som reiseleder på rivieraen. Folket er hyggelige og rolige og du kan gå i butikker uten å føle noe som helst kjøpepress. Prisene er svært lave, og dersom du handler på supermarkedene, kan du leve utrolig billig. De fleste frukter koster 6-7 kroner per kg. Brus koster 6 kr. for halvannen liter. Liker du et glass vin til maten, får du et godt utvalg dersom du vil bruke over 20 kroner per flaske. Bakverk selges som regel i kg, og du kan lett fylle en bærepose med boller og brød for litt over 20 kroner. En pizza på restaurant koster ca. 32 kroner. For barn (ca. 8-10 år) kan denne med fordel deles i to og serveres på to fat. Vil du smake noe mer orginalt, får du mye spennende for 60 kroner og oppover. Brus, juice og vann på restaurant serveres i små flasker (0,25 l), og disse koster ca. 13 kr. Is (kjeks med en kule) koster 4-5 kroner.

Tucepi havn. Foto: Kystbloggen

I Tucepi sentrum finnes de fleste butikker og kafeer. Her er også havna som består av flest småbåter og noen større fiske- og turbåter. Langs strandpromenaden er det plantet palmer, mens det dominerende treet er en furuart med lange barnåler.

Blant de små båtene er mange rigget til fritidsfiske. I oktober begynner blekksprut-sesongen, og mange båter er da rigget med gasslamper som skal lokke til seg blekkspruten når mørket senker seg over Adreaterhavet. Også på restaurantene kan du få smake lokal sjømat. I tillegg til blekksprut, finnes flere fiskeretter (hel fisk), krekling og scampi. Scampien i Kroatia er det samme som sjøkreps, men den er mye mindre enn dem som serveres i Norge. Med god mat, godt vær og nydelig natur, kan en ferie i Tucepi trygt anbefales.

Mer om Tucepi og andre idylliske reisemål i Kroatia, er omtalt på ferieikroatia.com.

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

  1. Kenneth says —

    Jeg var der også. Fargene og harmonien på ALT er helt fantastisk. http://alt-om-kroatia.com/

  2. Tonje says —

    Dette var kjekt å lese, skal en tur dit i to uker med familien. Eneste som var litt dumt var den solgangsbrisen, jeg er ikke noe stor fan av vind på stranden. Ellers tipp topp!

Skriv en kommentar