Hummerteiner – hvilke er best?

I dag var den der – hummeren altså. Med seks hummerteiner måtte det to hal til før den første hummeren hadde entret ei teine. Så kommer spørsmålet jeg har stilt meg selv i flere år. Hvilke type teine er best til hummerfiske?

Hummer, akkurat over minstemål. Foto: Kystbloggen

De siste årene har jeg prøvd fire ulike typer. Dårligst er de gamle spile-teinene som ble brukt på 1950- og 1960-tallet. Jeg arvet noen, men de fisker dårlig; både krabbe og hummer. Dessuten krever de mye vedlikehold.

Til krabbefiske bruker jeg kasseteiner, og disser har jeg også fått hummer i. Dette er standard teiner med kalv i hver ende og en klatt sement i bunn på midten. Ulempen med disse er at de må legges i bløt en dag eller to i forveien. Hvis ikke, blir de ikke tunge nok til å legge seg godt til rette på bunn. Et annet minus, er at kasseteinene er tunge å dra.

Jeg har også fått meg ei skotteteine. Disse er solide og tunge; og da har man fått frem litt ulemper og fordeler. Skotteteinene legger seg godt og stødig på bunn, og de tåler det meste. Som med kasseteinene, er de tunge å hale opp. Skotteteinene er dog meget gode, og for dem som har båt og rigging til å få dem opp, er de det sikreste valget.

Hummer og hummerteiner. Biltema-teine til venstre. Foto: Kystbloggen

Min favoritt er likevel den billigste og letteste av teinene: Sammenleggbare hummerteiner fra Biltema. Disse teinene er store i oppslått tilstand, har store kalver, men er likevel lette og tar liten plass. Viktigst av alt: Du får hummer med dem. Når du bruker en båt uten spill eller blokk, er Biltema-teinene lette å hale. Du får lite krabbe i dem ettersom krabben enkelt klarer å finne veien ut av de store kalvene (åpninger). Jeg har også fått fin torsk i disse teinene (takket være store kalver). Like viktig er det at de er sammenleggbare. De tar liten plass under transport i bil, og de tar liten plass om bord i båten.

Hummerteine fra Biltema. Foto: Kystbloggen

Når du egner dem og slår dem opp, ruver de skikkelig. Med en pris på ca. 120 kroner stykke, er disse teinene et svært rimelig alternativ. Et par minuspoeng blir det likevel. Det kan være vanskelig å få dem til å synke slik at teina ligger rett vei på bunn. Jeg har derfor festet et par små korker på teinas topp-punkt. Dette “hjelper” teina å lande med bunn ned. Det andre ankepunktet omfatter sikringen/låsingen av teina. Når den slås opp, skal den sikres med to vippehengsler. Disse fungerer dårlig, og jeg har opplevd at teina har vært delvis åpen på grunn av disse. Derfor knyter jeg dem fast med tau i tillegg til hengslene. Dette fungerer meget bra. Med disse justeringene er Biltema-teinene svært anvendelige for hummerfiske. Lykke til.

Denne artikkelen har 73 comments så langt!

  1. eve says —

    Tror det var mislykka med de strengene jeg monterte.
    4 helt tomme teiner og noen krabber i ei i dag. Så nå har jeg tatt bort strengene igjen. Ble nok ei sperre inn i teina selv om strengene hang fritt og det ikke skulle noe press til for å skyve dem innover i teina.

  2. Georg R says —

    Eg fiska med biltema teiner. Fekk 4 stk i går, frå 29 til 35 cm. Mi erfaring dei siste 4åra er at biltemateinene fiskar svært godt.

  3. eve says —

    Fikk to i går. 16 tilsammen. Har fanga med bare 3 teiner første 14 dagene og med 5 de siste 14 dagene. Det har vært lite å få i det siste. Tenkte å sule opp i går, men da det var 2 stk i den ene teina satte jeg ut igjen. Så det spørs i dag – men først blir det en fjelltur.

  4. eve says —

    6. oktober 2010 i dag. Og i dag sula jeg opp – ingen hummer i teinene i dag, men en i går. Tilsammen 19 stk i løpet av litt over en mnd i Biltemateinene – 3 teiner i 14 dg og 5 teiner resten. Dette anser jeg for å være bra her som det til vanligt ikke fanges hummer.

    Har satt inn lovlige fluktåpninger (mer enn 60 mm)i de 3 teinene fra Biltema som hadde et par mm for liten åpning – så til neste år er alt i orden. Har forresten ikke fått en eneste hummer under minstemålet.

  5. Kystbloggen says —

    Gratulerer med en flott sesong eve (og det er 6. november i dag):)
    Selv har jeg ikke hatt teiner i sjøen denne sesongen, men det handler ikke om at jeg ikke liker å fiske hummer. Det er i grunn bare å begynne å glede seg til neste høst og nye muligheter. Kjekt å følge med på erfaringer andre gjør omkring ulike teiner og fiskbarhet.

  6. eve says —

    Månedene går i surr – Det var sjølsagt 6. november jeg sula opp!

  7. inge says —

    Min erfaring er at jo tyngre teiner man fisker med, jo bedre fisker de. Selv har jeg prøvd mye forskjellig, men har endt opp med vestlandsteine. Denne veier 17 kg. Den er tung å dra på, men til gjengjeld fin å arbeide meg. Det er klart at den koster vesentlig mer enn biltemateinene, men jeg synes det er verd det.
    Hvertfall om man fisker der det er værutsatt.

  8. eve says —

    Jeg borrer hull i beleggingsstein og surrer fast i bunnen av teina.

    Jeg har også tenkt at når det er rsukevær – mye sjø – så vil blåsa rykke og dra i teinetauet og i teina slik at hummeren blir skremt?? Men som oftest har jeg rikelig med teinetau som legger seg mange meter på bunnen, og det demper nok slik rykkiing.
    Biltemateina er nok ingen yrkesfiskerteine, men den er billig og fanger godt etter min erfaring. Har ikke prøvd tyngre teiner som er for tunge for meg og alt for dyre.

  9. Bengt says —

    Intressant blogg! I Sverige använder nästan alla Carapax tinor, och då oftast en fritidsvariant som dom har. Dessa fiskar otroligt bra och är inte för tunga att dra. http://www.carapax.se

  10. Per Klevås Schondelmeier says —

    Hei

    Jeg fisker med dette redskab krabbeogklo.no
    Er så glad for dem at jeg er begyndt at importere dem fra Kina, og har fåer agentur i hele Norden.

    Glæder mig vildt til det bliver Isfrit her på Hvaler.

    Vh Per

  11. Knut-Ove Tvedt says —

    Hei.
    Teinefiske ser ut til å være svært tradisjonsbundet. Den redskapsutviklingen jeg har registrert bærer også preg av tradisjoner.
    Dermed er teinefisket ikke egnet for automasjon slik selve teinene er utformet. I disse dager gjør jeg mine første fremstøt med en nyskapning som kan være det som mangler for å kunne automatisere både tømming av fangst og agning av teina.
    Denne teina, MULTITEINA, bygger på en ide som kan gjøre den egnet til fangst av flere arter.
    K.-O.T.

  12. Kristoffer says —

    Om du syntes biltemateinene er dårlige, så er jeg helt enig! Men de er brukbare. Bare ta å surr 10mm danline eller Polypropylene i bonn, så varer den mye lenger. Om det er mye strøm og tidevann kan man legge noen vekter i bunn, men da burde man helst forsterke nettingen med noe grovere neting i bonn for at den ikke skal bli slitt helt ut. Bruker selv flest skotteteiner, og synest de er best. De amerikanske gitterteinene fisker også bra, VELDIG BRA krabbe! Fikk 450kg krabbe på 5 teiner i fjor sesong(På et eneste trekk), og det må man jo kalle bra!! Det var ikke mye mer plass igjen i teinene for å si det slik!! De er også suverent billige om man importerer de brukte fra USA, dog transporten er VELDIG dyr, men om du er en gruppe som går sammen om en kontainer kan det lønne seg å kjøpe fra utladet, enten fra USA eller KIna. De fleste hummerteiner du kjøper i Norge kommer vel fra kina, så du må nok til Storbritania for å finne de ekte håndlagde skotteteinene, og de er HELT fenomenale!! 12mm stål og gummiert bunn, de er så tunge at de nesten må være små, men til gjengjeld er de da også lettere å få opp i forhold til vekten siden de er så kompakte og slipper unna mye vannmotstand, som biltemateinene sliter med. Alt i alt supre teiner, og perfekte om man har 5 eller 10 i lenk(Også uten kraftblokk om det er rundt 5-20m dypt og man har 30-40m mellom teinene. ) Funker ypperlig!

  13. jossa says —

    Hvilke hummer teiner er best????? Jeg og en kompis skal prøve oss vi har gamle atom teiner, treteiner, skotte teiner og noen runde teiner. men er det lovt med ruser i hummerfiske????? Og hve er best av makrell,bergsugge,torsk,lyr eller sei å mate med?????Hadde vœrt kjekt med svar!!!

  14. Kystbloggen says —

    Du får gi oss andre en oppdatering av forsøkene med teiner. Angående agn er det mange meninger om hva som er best. Det finnes en egen post om emnet her på Kystbloggen. Og, nei, det er ikke lovå fiske hummer med ruser.

  15. Fredrik says —

    Hei, det er ikke lov med ruser til hummerfiske. Nård det gjelder agne stemmer det at meningene er mange, men markell er det desidert mest brukte agnet. Sannsynligvis fordi det både er effektivt og lett tilgjengelig. Etter en noe dårlig start på årets hummerfiske skal jeg nå forsøke litt fersk sei eller torsk sammen med gammel, råtten makrell. Det etter tips fra en dreven yrkesfisker.

  16. Harald says —

    Når dere snakker om “biltema teiner” her, er det kun snakk om den røde på bildet, eller gjelder også den rektangulære? Jeg lurer også på om tunfiskbokser med hull i kan fungere som agn. takk

  17. Kystbloggen says —

    Ja, her er det snakk om den røde på bildet. Den er fremdeles i handel, men prisen er vel rundt 170,-. Når det gjelder agn, så er det en egen post der du vil finne mange kommentarer og tips. Se agn til hummerteiner.

  18. Kåre says —

    Hei.
    Angående teiner.
    Det finnes jo ikke en eneste miljø/nedbrytbar teine på markedet!
    Som dykker,så flyter det på bunnen,med teiner,garn og utlegg.
    Burde vært ulovlig med alle teiner som ikke er nedbrytbar!er sikker på at der er hundretusener der nede.stakkar etterkommere. de vil dømme oss for det! Fiskeridep…burde forby dem!og alt annet nylon,polyester og dritt!

  19. OK marine says —

    Jeg er enig i problemet Kåre.
    Vi i OK-marine prøvde for et par år siden å få direktoratet med på en løsning på dette problemet. Vi “sprettet” opp en del av teinen og sydde det igjen med en tråd som råtnet etter en stund i vann. Poenget var at teinen da ville åpne seg og slippe ut fangst etter en stund i vann. Ulempen er at tråden må skiftes ut.
    Direktoratet mente det var en god ide og så poenget, men det ble aldri innført krav om dette. Vi leverer fortsatt mange av våre teiner med et slikt tau som råtner -de fleste av kundene er fornøyd med dette.

  20. Kåre says —

    Det var kjekt noen prøver.er der ingen plast i rømning eller noe?
    Sisal,manilla,eller jute brukes vel,,,en av disse må være bedre enn den andre?
    Dep…må vel kunne innføre mva,fritak på nedbrytbare teiner,o,l.?
    det virker som du er en oppegående mann,med prinsipper som meg.
    Du må være mannen som tar kontakt med dem?få litt media inn i bildet?en forurenset teine på bunn,forurenser en god del km med bil på veien,alt tatt i betraktning?
    Enig?
    Stå på!!

  21. Kåre says —

    Hei igjen ok marine.jeg jobber med en 100% nedbrytbar teine.
    Gi meg fornavnet ditt,så skal jeg sende ett bildet av den?
    Kåre

  22. Kystbloggen says —

    Ang. Biltema-teinene, så har jeg i år skiftet tauverket som skal festes til reisingen. Dette hvite tauet, var tydelig morkent, og ved det ene røk mens jeg rigget til teinene. Mulig at rust fra teinebunnen var årsak til svakheten. Greit å være oppmerksom på for alle dere som fisker med Biltema-teiner. Se egen post fra oktober 2013 om hummerteiner fra Biltema
    For 2013 er det laget en ny post om hummer-fiske. Der mottas gjerne tips, spørsmål og erfaringer fra årets hummerfiske.

  23. Kystbloggen says —

    På grunn av mye spam, er kommerntarfeltet på eldre poster stengt, men temaet (og annet som har med hummerfiske å gjøre) kan tas opp i kommentarfeltet til posten som omhandler hummerfiske i 2014.

Skriv en kommentar