Hammerhai – en rar og stor hai

Hammerhaien har fått sitt navn ut fra utseende på hodet. Øye- og nesepartiet strekker seg langt ut til begge sider slik at kropp og hode ligner på en hammer (engelsk: slegge). Øynene sitter ytterst på hver side av hammerhodet. Dette gir hammerhaien panoramautsikt samtidig som det brede og flate nesepartiet er spekket av sensorer som brukes til å lokalisere byttedyr som gjemmer seg på bunn.

Hammerhaien er en stor hai, og voksne haier er gjerne 3-4 meter lange. Den kan imidlertid bli hele seks meter lang (like lang som hvithaien) og kan veie over et halvt tonn. Ungene fødes levende, og da gjerne i kull på 20-40 individ. Denne haien trives best i tropiske havområder, og vi finner den derfor ikke i Norge. Man kan observere ensomme hammerhaier, men de jakter også i flokk.

Hammerhaien spiser mye fisk, krepsdyr og blekksprut. På grunn av sin størrelse er hammerhaien fryktet, og det har forekommet angrep på mennesker. Slike angrep er imidlertid meget sjeldne, og hammerhaien har nok fått et mer frynsete rykte enn den fortjener. Nedenfor ser du et filmklipp av en hammerhai som leter etter mat. Med sitt store hammerhode føler den seg frem til fisk og smådyr som skuler seg i sanden.

Skriv en kommentar