Hvithai – verdens største rovfisk i aksjon

Hvithaien (Carcharodon carchariaser) er den største rovfisken vi finner i havet, og bare navnet er nok til å spre frykt. Den finnes i alle verdenshav, og trives i kystnære områder der vannet ikke er for varmt. Den foretrekker temperaturer på mellom 12 og 24 grader.

En stor og voksen hvithai kan bli drøyt seks meter lang, og den veier da omlag to tonn. Hunnene blir størst, men de fleste hvithaier er drøyt fire meter lange. Selv om hvithaien ofte beiter i temperert farvann, finner vi den ikke i Norge. Hvithaien tilhører en egen slekt (Caracharodon), men vi finner en nær slektning i norske farvann; håbrannen.

Hvithaien er helt hvit på undersiden. Dette gjør den vanskelig å få øye på for byttedyr som befinner seg under haien. Ryggpartiet er mørkt, og gjør den vanskelig å få øye på for dem som befinner seg over haien. De sylskarpe tennene vokser i rekker, innenfra og utover. Når hvithaien mister en tann, erstattes den av den neste i rekken. Tennene fungerer som et sagblad når hvithaien rister byttet.

Hvithaien er altetende. Den spiser mye fisk, men tar også sjøpattedyr (se filmklippet nederst) og sjøfugl. I filmklippet ser du (i ord og bilder) en stor hvithai i aksjon. På de fleste bilder fremstilles hvithaien som et livsfarlig monster, men mennesker står ikke på hvithaiens naturlige meny. Er man på feil plass til feil tid, hender det likevel at mennesker blir angrepet. Det samme gjelder to andre store haiarter; tigerhai og oksehai som du kan lese mer om her på Kystbloggen

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

  1. Stor hvithai tatt av enda større hvithai - Kystbloggen says —

    […] vg.no ser vi bilde av en tre meter lang hvithai. Denne er tydelig angrepet av en enda større hai; og da blir det nærliggende å anta at det er en […]

  2. Armando says —

    Den sa i grunn det meste… *sukk* Klemmer godt i eerdtmideagtn, og heller kaffe i et krus om du vil ha?

Skriv en kommentar