Glimt fra størjefiske – Del 1

Her følger noen bilder tatt 23. august 1971. Flere fartøy leter etter størje utenfor kysten, og størjenota er gjort klar til kast. Været og havet er slik det skal være under størjefiske; stilt. Flere mindre stimer med størje blir oppdaget idet de bryter havoverflaten. Smølabåten “Flid” har tatt turen sørover, og kastet inne 24 fisker. Sløyefartøyet “Finn” var i nærheten, og la seg på babord side av “Flid”. Størjene ble lastet over til “Finn”; noen i rommet og noen på dekk.

“Flid” fisket under ledelse av Ivar Aspås, og samarbeidet med sløyefartøyene var godt og nyttig. For “Flid” var det viktig å bli kvitt fangsten slik at båten ble raskt klar til nytt kast. I disse årene ble størja et stadig sjeldnere syn utenfor kysten av Vestlandet. “Finn” hadde knapt fått støjene om bord før det ble oppdaget en ny stim. “Flid” var rast klar til nytt kast, og nota gikk i sjøen.

Størjekast. Foto: fiskeri.no

Størjekast. Foto: fiskeri.no
En liten stim ble omringet av nota, og “Flid” hadde snart klar nye 13 store fisker. Igjen ble sløyefartøyet lastet, og til sammen hadde “Finn” da 9,6 tonn med størje ombord. Fangsten ble kjørt til lands der størjene ble lagt på kai, sløyet og levert til føringsfartøy.

Sløyefartøyet

Sløyefartøyet “Finn” – under ledelse av Godtfred Tangen – tjente kr. 35.634,80 på størjesløying i 1971 (utbetalt fra Hordaland Fiskesalgslag og Sogn og Fjordane Fiskesalgslag). Utgiftene på kr. 2.567,50 var da trukket fra. Dette var ett av de siste årene sløyefartøy deltok på størjefisket.

Andre innlegg om størjefiske på Kystbloggen:

Den første notfangst av størje i Norge; 1926

Størjefiske på 1960-tallet – historiske bilder

Norges største størjekast – historien og bilder

Glimt fra størjefiske – Del 2 

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

  1. Sindre Nilsen says —

    “Flid” heiter idag “Silver Bay”, H-95-B.

  2. Størjefiske på Kystbloggen – samleside - Kystbloggen says —

    […] Del 1, som viser bilder av “Flid” og sløyefartøyet “Finn” i 1971 Del 2, som viser “Vågly” med fangst i 1970 og 1971 Del 3, som viser bilder av “Frøyabuen” i 1971 Del 4 som viser “Nystrand” i fiske på slutten av 1960-tallet Del 5 som omhandler “Toftøysund” og bilder fra 1980. Del 6 som viser “Boholmen” på størjefiske i siste del av 1970-tallet. Del 7 som viser “Bådsvik” i siste del av 1970-tallet. Del 8 som viser “Sversling” under fangsting på 1950-tallet. Del 9 som viser kutteren “Grei” på størjefiske i 1953. Del 10 som viser “Margot Lovise” på størjefiske i 1959. Del 11 som viser “Finn” på størjesløying Del 12 som viser “Saltskåren” på 1970- og 1980-tallet. Del 13 som viser “Ramøy” og “K.S.K” Del 14 som viser “B. Bjorøy” (ex “Solsvik I”) på 1950-tallet Del 15 som viser “Viking 2″ i 1959. […]

Skriv en kommentar