Båter på brugdefangst

Den tidvis dramatiske jakten på brugda har vært omtalt i ord og bilder tidligere her på kystbloggen. Jakten på verdens nest største fisk var et spennende, men usikkert fiske. Brugdefangst er ikke lenger lovlig i Norge, og denne delen av norges fiskerier er derfor historie. Her blir det vist bilder av tre fartøy fra Hordaland; alle rigget for brugdefangst. Bildene kommer fra Kjell Birger Sønstabøs fotosamling.

Føst ute er “Strøym”, H-279-B, fra Bømlo. Denne 80 fot store krysseren er her fotografert på Haltenbanken under brugdefangst i 1974.

Strøym i 1974

Neste båt ut, er “Spring” fra Fitjar. Som vi ser av bildet er den 50,4 fot store skøyta rigget med brugdetønne i masta og harpunkanon på baugen. Bildet er tatt i 1968. “Spring” drev også fiske med not.

Spring 1968

Nedenfor følger en annen båt fra Fitjar; kutteren “Austbris”. Denne 62 fot store båten var også et fast innslag i brugdesesongen. Her ligger båten til kai; ferdig rigget til brugdefangst. Mer om brugde og brugdefangst finner du på fiskeri.no.

Austbris. Foto: Anders Aga

Denne artikkelen har one comment så langt!

  1. Sindre Nilsen says —

    Austbris, ligg i heimehavna på Aga, i dåverande Fitjar kommune. Eit par nautiske mil lenger nord var heimehavna til Spring, den høyrde heime på (Stora-)Bukkøy, som også var i Fitjar kommune fram til 1995. Lar Henrik Bukkøy so oppført som reder, men sonen Leif, var eigentleg hovudreiar. Lars hadde mangen båtar gjennom tidene, “Erna”, “Lijonet”, “Vormen” og “Forsøket”. Sonen Leif,som busette seg i Rubbestadneset, kjøpte “Strøym”, og sidan “Rubin”. “Strøym” vart solgt og “Rubin” kondemnert, då han kjøpte Borgøybunen som vart omdøypt “Rubin”. Seinare vart “Rubin” solgt til Moster og fekk navnet “Vesthav”.

Skriv en kommentar